風雨前的風雨蘭!

作者: peter1953 發表于 2008-8-5 19:37:46
12411 55
fnv234 發表於 2008-8-12 12:38:09 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-10 02:17 發表

我朋友話冬天開花o個種係一頭多花~
睇舊帖,見有隻"垂筒花"都係一頭有幾朵花,唔知我o個隻係咪呢隻呢~
另外,我朋友話比我d花入面,有一種係有種子既,佢叫我開完花記得收種子~
我想問,風雨蘭有邊幾種係可以用種 ...

咁似我一個朋友嘅,佢有:
Z.Hybrid 'Ajax'乳黃蔥蘭
Z.rosea小韭蘭
Z.grandiflora大花韭蘭
同幾種顏色嘅垂筒花(橙/粉紅/白)
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-12 14:48:38 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-8-12 12:38 發表

咁似我一個朋友嘅,佢有:
Z.Hybrid 'Ajax'乳黃蔥蘭
Z.rosea小韭蘭
同幾種顏色嘅垂筒花(橙/粉紅/白)

我朋友住錦田架~你朋友係唔係都住o個頭?
btw,我冇種開風雨蘭,可唔可以話我知依家開o左花o個兩隻叫乜o野名??
唔該晒呀~
回復

fnv234 發表於 2008-8-12 15:01:02 |顯示全部樓層
咁應該唔係lu,
Z.rosea小韭蘭
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-12 15:05:38 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-8-12 15:01 發表
咁應該唔係lu,
Z.rosea小韭蘭

fnv234, 唔該晒呀~
d花終於有名有姓啦~
返屋企插個牌o係花後面先~
回復

fnv234 發表於 2008-8-12 15:15:12 |顯示全部樓層
細朵係Z.rosea小韭蘭
大朵係Z.grandiflora大花韭蘭
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-12 15:28:40 |顯示全部樓層
今朝睇完d花之後,忽然愛上風雨蘭~
好想種多d,想問o下邊度有得賣?
之前見出售版有球根賣,今日唔見有~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-12 16:22:38 |顯示全部樓層

風雨後的風雨蘭 - 跟貼

好心花友好耐之前嘅分享,耐到~~ 可能係舊版時候嘅事,因為我搵唔番 d 短訊!亦相唔記得邊個好人分享比我!真係醜醜!

一路都冇花開過,但經過最近嘅風風雨雨,盆花好似突然訓醒左咁,連 d 葉都精神哂,早兩日終於見到有花 lum 啦!其實今朝已經開左,但趕番工冇時間影!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-12 16:33:50 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-8-12 16:22 發表
好心花友好耐之前嘅分享,耐到~~ 可能係舊版時候嘅事,因為我搵唔番 d 短訊!亦相唔記得邊個好人分享比我!真係醜醜!

一路都冇花開過,但經過最近嘅風風雨雨,盆花好似突然訓醒左咁,連 d 葉都精神哂,早兩日終於見到有花 lu ...

同我o個隻好似喎~
寶瓶,知唔知佢地叫乜名呀?
回復

peter1953 發表於 2008-8-12 19:11:29 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-12 15:28 發表
今朝睇完d花之後,忽然愛上風雨蘭~
好想種多d,想問o下邊度有得賣?
之前見出售版有球根賣,今日唔見有~

上個月在園藝街繽紛有好多買,一盆二十,全部係幼苗,估計一盆有幾十棵,仲有相片,品種超多。
現在正在開花的有在元朗警署斜對面兩間園藝店都有好多,大量購買應該好平?
回復

peter1953 發表於 2008-8-12 19:14:58 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-8-12 16:22 發表

一路都冇花開過,但經過最近嘅風風雨雨,盆花好似突然訓醒左咁,連 d 葉都精神哂,早兩日終於見到有花 lu ...

我都跟貼啦!
今日一次過四種都開齊!
5-5-12 (12).jpg
5-5-12 (15).jpg
5-5-12 (42).jpg
5-5-12 (44).jpg
5-5-12 (46).jpg
5-5-12 (49).jpg
5-5-12 (51).jpg
5-5-12 (53).jpg
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-12 20:20:57 |顯示全部樓層
嘩!!!!好靚呀~
今個星期六去花墟睇o下仲有冇先~
唔該晒~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-13 16:28:33 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-12 16:33 發表

同我o個隻好似喎~
寶瓶,知唔知佢地叫乜名呀?

唔知呀!連邊位好心人分享比我都唔記得左啦!Post 都搵唔到!頸都張至望到佢開花!
回復

kwanyeehui 發表於 2008-8-13 17:56:27 |顯示全部樓層
我覺得開紫色花靚D.
回復

黃臉婆 發表於 2008-8-14 21:31:20 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-8-13 16:28 發表

唔知呀!連邊位好心人分享比我都唔記得左啦!Post 都搵唔到!頸都張至望到佢開花!

睇落你棵花多數是 : Zephyranthes rosea 小韭蘭(如果是細花的話)
因網上是這樣描述的:Zephyranthes rosea 小韭蘭,深桃紅色花,展開約3cm,葉綠,光滑,葉寬約0.5cm。應是最易開花的其中一種, 一般不理它也會開花 。
回復

冷夜 發表於 2008-8-23 13:26:21 |顯示全部樓層

回復 31# ChrisTsui 的帖子

你系邊個花墟買風雨蘭啊?旺角花墟我行左好多間都沒得賣。
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-23 14:44:47 |顯示全部樓層
原帖由 冷夜 於 2008-8-23 13:26 發表
你系邊個花墟買風雨蘭啊?旺角花墟我行左好多間都沒得賣。

旺角花墟買既~
唔係成日有,花店老闆話通常落完大雨會多d,因為有花比較容易吸引顧客~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-24 03:06:10 |顯示全部樓層

兩個網既花都好靚呀~
回復

四少 發表於 2008-8-24 17:44:57 |顯示全部樓層
以前 5蚊雞一盆爆晒盆 ...
一次開十幾廿朵 ...
呢種雖然普遍, 但真係好靘 ...
回復

polly 發表於 2009-3-26 23:22:36 |顯示全部樓層
22# ChrisTsui

今天到花墟都找不到,呢的時間是不是無,我想找黃蔥蘭,
回復