風雨前的風雨蘭!

作者: peter1953 發表于 2008-8-5 19:37:46
12374 55
早上還沒有下雨,但已經看到很多風雨蘭的花蕾預備開放了,這幾朵還等不及風雨到來就急不及待而開放,那麼明日一定有更多開放了,而且還有黃色的呢,明天我一定可以觀賞牠們的盛放的樣子,不過如果雨下得太大,那麼就不可能為牠們拍照了!
8-8-5 (1).jpg
8-8-5 (2).jpg
8-8-5 (4).jpg
8-8-5 (5).jpg
8-8-5 (6).jpg
8-8-5 (8).jpg
8-8-5 (9).jpg
vincentma 發表於 2008-8-5 21:22:45 |顯示全部樓層
請問風雨蘭從小苗到開花要多久呢?有花友送了給我兩個多月仍未見花??
回復

黃臉婆 發表於 2008-8-5 22:15:15 |顯示全部樓層
peter1953:
係唔係 Zephyranthes rosea Hybrids (多瓣)?  
種得好靚喎。我鍾意 8-8-5(8) 這張。
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-5 22:15:25 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-8-5 21:22 發表
請問風雨蘭從小苗到開花要多久呢?有花友送了給我兩個多月仍未見花??

我種o左超過8個月都未開過花~add2icon
回復

alexand52028 發表於 2008-8-5 22:19:11 |顯示全部樓層
風雨蘭係5係要沾左雨水先會開+??
回復

黃臉婆 發表於 2008-8-5 22:28:26 |顯示全部樓層
從網上資料:好似話要唔好比水佢幾日,之後一次過比多D水佢,佢就出花 lum。
回復

fnv234 發表於 2008-8-5 22:42:25 |顯示全部樓層
原帖由 黃臉婆 於 2008-8-5 22:15 發表
peter1953:
係唔係 Zephyranthes rosea Hybrids (多瓣)?  

似係Z.rosea喎,呢種成日都會多瓣
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-5 22:48:42 |顯示全部樓層
原帖由 黃臉婆 於 2008-8-5 22:28 發表
從網上資料:好似話要唔好比水佢幾日,之後一次過比多D水佢,佢就出花 lum。

我種佢地o係地,唔係日日記得淋水~
買返來時係盆栽(舊年十月左右),開滿花~
將佢移落地(舊年十二月頭)之後就未開過花~
另外,朋友又送o左一盆比我,我又將佢移落地,都係同一命運~
我有定期施磷肥~
可能係d泥有問題~add9icon
回復

黃臉婆 發表於 2008-8-5 23:36:58 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-5 22:48 發表

我有定期施磷肥~
可能係d泥有問題~add9 ...

唔係日日記得淋水,係唔係隔日淋呀?
你唔駛對佢地咁好家,由得佢天生天養,佢地就會久不久開花比妳睇。
回復

vincentma 發表於 2008-8-6 07:42:21 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-5 22:15 發表

我種o左超過8個月都未開過花~add2icon

咁米有排等?都係當佢無到啦,惟有!
回復

peter1953 發表於 2008-8-6 18:47:39 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-8-6 07:42 發表

咁米有排等?都係當佢無到啦,惟有!

有網友話由種子開始種,三年之後先開花,所以我都係買來成熟的球根, 當年開花!
回復

peter1953 發表於 2008-8-6 18:52:01 |顯示全部樓層
原帖由 黃臉婆 於 2008-8-5 22:15 發表
peter1953:

我真係唔知係乜名?只係大約數得四個品種。
回復

peter1953 發表於 2008-8-6 19:00:46 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-5 22:48 發表

我有定期施磷肥~
可能係d泥有問題~add9 ...

我睇只有一個問題,因為我不同你只有一個地方,我從沒有為牠們施肥,因為我覺所種在泥土中就只要除去雜草牠們就可以隨著季節開花,又因為不經常淋水,除了見牠葉都垂下時才淋水,所以有大量的水(下雨)就 速速開花,下面的是今日的樣子,明日一定開得更多!
8-8-6 (1).jpg
8-8-6 (7).jpg
8-8-6 (8).jpg
8-8-6 (9).jpg
8-8-6 (10).jpg
回復

vincentma 發表於 2008-8-6 21:02:52 |顯示全部樓層
原帖由 peter1953 於 2008-8-6 19:00 發表

我睇只有一個問題,因為我不同你只有一個地方,我從沒有為牠們施肥,因為我覺所種在泥土中就只要除去雜草牠們就可以隨著季節開花,又因為不經常淋水,除了見牠葉都垂下時才淋水,所以有大量的水(下雨)就 速速開花,下面的是 ...

嘩!好多靚花花呀!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-9 00:30:29 |顯示全部樓層
d風雨蘭唔知係咪知我投訴佢地呢,今日竟然見到一個花冧~
希望陸續有來~
送盆栽比我o個個朋友話,總共有4種唔同既花,其中一種冬天至會開花~

聽朝瞓醒應該有花睇~

聽朝瞓醒應該有花睇~
回復

kawing3310 發表於 2008-8-9 17:32:14 |顯示全部樓層
原帖由 黃臉婆 於 2008-8-5 22:28 發表

呢個方法唔錯唔錯
7月尾花友給我的3個小蔥頭
之後 + 上 幾日之前GA 8號波...
佢就出左花=]
回復

fnv234 發表於 2008-8-9 18:12:50 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-9 00:30 發表
d風雨蘭唔知係咪知我投訴佢地呢,今日竟然見到一個花冧~
希望陸續有來~
送盆栽比我o個個朋友話,總共有4種唔同既花,其中一種冬天至會開花~

冬天至開,會唔會係垂筒花?
回復

kwanyeehui 發表於 2008-8-9 18:16:06 |顯示全部樓層
原帖由 kawing3310 於 2008-8-9 17:32 發表

呢個方法唔錯唔錯
7月尾花友給我的3個小蔥頭
之後 + 上 幾日之前GA 8號波...
佢就出左花=]

風雨蘭又測得幾準喎!
我見平台花園都有用風雨蘭圍邊,
好粗生, 唔駛理, 平時就好似草咁,
開白色花, 但無紫色咁靚.
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-10 02:17:04 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-8-9 18:12 發表

冬天至開,會唔會係垂筒花?

我朋友話冬天開花o個種係一頭多花~
睇舊帖,見有隻"垂筒花"都係一頭有幾朵花,唔知我o個隻係咪呢隻呢~
另外,我朋友話比我d花入面,有一種係有種子既,佢叫我開完花記得收種子~
我想問,風雨蘭有邊幾種係可以用種子種架?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-12 11:59:41 |顯示全部樓層
今朝出門口,見另一叢風雨蘭開花,同上面o個一朵孤伶伶既唔同,細好多~
想問o下係乜o野品種??
唔該!!

呢朵花比較大,但係只得一千零一朵~

呢朵花比較大,但係只得一千零一朵~

今朝開住咁多先,佢下面仲有花蕾蓄勢待發~

今朝開住咁多先,佢下面仲有花蕾蓄勢待發~
回復

123下一頁