想用 貓厠所訓練套裝 交換d 細盆長春藤之類

作者: 344a 發表于 2014-7-11 22:14:41
3911 92
344a 發表於 2014-7-12 21:41:37 來自手機 |顯示全部樓層
boyboylo 發表於 2014-7-12 21:22
以前我家貓貓都識自己上人類廁所,超方便!真係慳錢慳功夫!

点解咁多人d貓識自己去厕所咁叻!
回復

rrr888 發表於 2014-7-12 23:54:33 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-7-12 21:40
自己有花園有泥就唔同!  咁用過嘅泥点算?  用黎種花嗎?  三隻貓,泥嘅用量都唔少! ...

用過嘅泥會放置一邊發酵一下, 再畀蚯蚓當食物, 得到嘅蚯蚓糞肥料就種嘢. 但咁做工夫好多, 冇時間就用沙. 係呀. 用嘅量都唔少, 真係發酵唔切. 好似呢排落雨天更加唔夠乾泥用, 要用沙.
回復

金剛 發表於 2014-7-13 04:22:46 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2014-7-12 23:54
用過嘅泥會放置一邊發酵一下, 再畀蚯蚓當食物, 得到嘅蚯蚓糞肥料就種嘢. 但咁做工夫好多, 冇時間就用沙.  ...

沙我有超多,但唔索水,痾咗落去會臭?
貓貓上厠所,感覺很有趣^_^
回復

dick 發表於 2014-7-13 14:05:29 來自手機 |顯示全部樓層
334a, 我有興趣呀
回復

rrr888 發表於 2014-7-13 15:03:13 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-13 04:22
沙我有超多,但唔索水,痾咗落去會臭?
貓貓上厠所,感覺很有趣^_^

我的泥是比較透水, 很鬆不那麼黏那種, 所以乾了以後用, 便可像貓沙般讓牠們抓起蓋回屙過的位置. 放戶外, 用泥蓋面是沒有味的. 真的有味就會加香甜的發酵橙皮水, 放置一邊發酵. 但3隻始終要經常換.  

是呀. 貓貓去廁所很有趣, 我廿幾年前養過一隻成貓, 牠一來我家便懂自己去廁所. 平行力可以咁好, 真係有種睇雜技嘅感覺.
回復

金剛 發表於 2014-7-13 15:36:14 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2014-7-13 15:03
我的泥是比較透水, 很鬆不那麼黏那種, 所以乾了以後用, 便可像貓沙般讓牠們抓起蓋回屙過的位置. 放戶外,  ...

哈哈^_^我哋講貓經,第一次養貓真的覺得牠們超级活潑~
回復

344a 發表於 2014-7-13 16:01:30 來自手機 |顯示全部樓層
dick 發表於 2014-7-13 14:05
334a, 我有興趣呀

師兄可否講一下交換嘅稙物?   有相就更好!  Thx,
回復

344a 發表於 2014-7-13 16:03:49 來自手機 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2014-7-13 15:03
我的泥是比較透水, 很鬆不那麼黏那種, 所以乾了以後用, 便可像貓沙般讓牠們抓起蓋回屙過的位置. 放戶外,  ...

第一次已經識用厠所,真系非比尋常嘅貓,應該之前有人教過佢嘅。
回復

金剛 發表於 2014-7-13 16:09:05 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-7-12 19:40
師兄e個咪搵自己笨,有沙盆都話冇咁臭,e個冇沙除吓味,咪好臭?!

d人成日形容榴槤係貓屎咁臭~其实我又唔多覺貓屎特别臭,會唔會係你的貓糧問题,有d人話食物會影響d味~
回復

344a 發表於 2014-7-13 16:26:37 來自手機 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-13 16:09
d人成日形容榴槤係貓屎咁臭~其实我又唔多覺貓屎特别臭,會唔會係你的貓糧問题,有d人話食物會影響d味~ ...

其實貓大便就和人大便差不多,當便便干咗或比沙蓋住就唔臭,返而係小便好"壓",d沙可以除尿味!

如果d貓系食干糧,大便嘅量會多過餵肉嘅貓!  有d爱貓人仕(難聽d系指貓痴),佢地會餵生嘅皮、肉、骨、內臟比貓貓食,佢地話d貓会健康好多!
回復

rrr888 發表於 2014-7-13 17:10:11 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-13 15:36
哈哈^_^我哋講貓經,第一次養貓真的覺得牠們超级活潑~

真係呀. 有時好似教小朋友咁很勞氣呀. 最嬲佢哋整死啲蝴蝶, 青蛙帶入屋. 所以見佢哋想撲蝶就搵水壺噴埋去, 久而久之佢哋知道呢啲唔做得. 但係天性難改. 另外, 夜晚嚴禁佢哋外出.
回復

rrr888 發表於 2014-7-13 17:13:39 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-7-13 16:03
第一次已經識用厠所,真系非比尋常嘅貓,應該之前有人教過佢嘅。

我相信都係. 係人哋唔要畀我養, 但因佢係成貓, 唔適應我家, 加上我又唔識養, 結果遺棄咗佢, 而家諗返好內疚.
回復

dick 發表於 2014-7-13 18:43:25 來自手機 |顯示全部樓層
忘了什麼'蝴蝶',印象中沒有開花,室內外養也可
回復

dick 發表於 2014-7-13 18:44:19 來自手機 |顯示全部樓層
這盆ok? 你考慮下呀
回復

344a 發表於 2014-7-13 21:28:39 來自手機 |顯示全部樓層
dick 發表於 2014-7-13 18:44
這盆ok? 你考慮下呀

dick師兄,真系唔好意思,我對芋種唔係好仲意,葉片大!  Sorry.
回復

344a 發表於 2014-7-13 21:35:47 來自手機 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2014-7-13 17:13
我相信都係. 係人哋唔要畀我養, 但因佢係成貓, 唔適應我家, 加上我又唔識養, 結果遺棄咗佢, 而家諗返好內 ...

我都收養咗隻黑色家貓,收養時都十歲,當年佢岩岩參參,e+養咗6~7年,反而越養越young咁!

佢真係幸福有個咁有愛心嘅主人. 我而家隻老貓都同佢咁大, 有16歲喇. 我都覺得佢好精靈. ^^  發表於 2014-7-13 22:17
回復

dick 發表於 2014-7-13 23:00:24 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-7-13 21:35
我都收養咗隻黑色家貓,收養時都十歲,當年佢岩岩參參,e+養咗6~7年,反而越養越young咁!  
...

我05 年也收養了隻老貓,養了3 年便c了,另外一隻養了5 年便c了
回復

dick 發表於 2014-7-13 23:01:42 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-7-13 21:28
dick師兄,真系唔好意思,我對芋種唔係好仲意,葉片大!  Sorry.

唔緊要,我再找找,總有一盆合你心水
回復

344a 發表於 2014-7-14 07:42:02 來自手機 |顯示全部樓層
dick 發表於 2014-7-13 23:00
我05 年也收養了隻老貓,養了3 年便c了,另外一隻養了5 年便c了

会唔会系食咗d有害植物?  有d貓好仲意食植物...
回復

344a 發表於 2014-7-14 07:43:32 來自手機 |顯示全部樓層
dick 發表於 2014-7-13 23:01
唔緊要,我再找找,總有一盆合你心水

隨時歡迎!
回復