新出既葉葉捲曲

作者: novernber 發表于 2014-7-8 10:23:34
4017 88
silicon 發表於 2014-7-11 15:23:08 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-7-11 14:19
哎呀,薊馬真麻煩!佢冇天敵的嗎?

薊馬的天敵種類甚多,主要可分為捕食性及寄生性的天敵:
1. 捕食性天敵:小黑花椿象、盲椿象、大眼椿象、擬刺椿象、草蛉、捕植蟎等。
2. 寄生性天敵:寄生蜂、蟲生真菌、蟲生線蟲等。

資料來源:
http://www.google.com.hk/url?sa= ... 4nQsjnKjRMjD7AFUtbQ
回復

novernber 發表於 2014-7-11 16:58:54 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-7-11 15:23
薊馬的天敵種類甚多,主要可分為捕食性及寄生性的天敵:
1. 捕食性天敵:小黑花椿象、盲椿象、大眼椿象、 ...

謝謝你。
我諗我都想係貼黃板藍板試下先⋯
希望控制到一部份啦⋯
回復

silicon 發表於 2014-7-11 19:05:55 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-7-11 16:58
謝謝你。
我諗我都想係貼黃板藍板試下先⋯
希望控制到一部份啦⋯

祝,抗敵成功!
回復

novernber 發表於 2014-7-12 01:16:51 來自手機 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-7-11 19:05
祝,抗敵成功!

謝謝silicon大師!我係會努力作戰到底架!
回復

B17 發表於 2014-7-12 10:17:40 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-7-11 15:07
好年冬對付薊馬冇試過。同時佢說明中沒提到可殺薊馬啵!

http://www.hmlan.com/auction/auction_item_20 ...

呢度話得
好年冬(加保扶)3%粒劑

加保扶 (殺蟲劑)

果然係劇毒
農藥好年冬毒害千隻鳥 恐禍及人類
回復

silicon 發表於 2014-7-12 12:46:29 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-7-12 10:17
呢度話得
好年冬(加保扶)3%粒劑

咁麻煩B17大你試吓效果如何啦!
回復

B17 發表於 2014-7-12 12:49:09 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-7-12 12:46
咁麻煩B17大你試吓效果如何啦!

我D薊馬清晒
睇下重有邊個中招,可以試先,始終係劇毒嘛

請問你用咩藥?  發表於 2014-7-12 20:45
回復

B17 發表於 2014-7-12 23:44:17 |顯示全部樓層

re:ET0404 請問你用咩藥?

幾年前買左支唔知乜名既藥,老板話人畜無害,信佢一成都死
玻璃樽裝,用少少加多多水,但係好大陣味,只可以室外用,一般蟲都殺到
早兩個月用晒去買,原來叫馬拉乜乜,發覺氣味唔同左,噴隻蚊g都噴唔死
呢個咩世界,毒藥都要賣假貨

對付紅蜘蛛就用蟎毒,粉劑開水,殺紅蜘蛛幾有效,但係噴到花瓣,花瓣會枯

買過紅色樽biokill,殺蟲ok,殺花重ok,拿到葉都燶

又用過矽藻素,噴粉介蟲冇效,未有其他蟲比我試

最近又買左苦楝油,噴完第二日粉介不知幾生猛,最後用番biokill,噴完十零分鐘要過下水
回復

novernber 發表於 2014-7-13 00:18:10 |顯示全部樓層
最後,我剪左受感染既葉同摘除所有花冧
唉,姑且睇下劇情發展成點啦⋯⋯
希望有幫助啦,咁d葉葉同花冧既犧牲先有價值

B17
希望未擴散!  發表於 2014-7-13 00:40
回復

novernber 發表於 2014-7-13 00:19:10 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-7-12 23:44

唔係掛,殺蟲都有假貨?支野好貴?
回復

B17 發表於 2014-7-13 00:38:56 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-7-13 00:19
唔係掛,殺蟲都有假貨?支野好貴?

三四十蚊左右
可能唔再出細樽裝,於是有人造假,難得間間舖都係到賣假貨
回復

novernber 發表於 2014-7-13 00:57:15 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-7-13 00:38
三四十蚊左右
可能唔再出細樽裝,於是有人造假,難得間間舖都係到賣假貨  ...

定係佢轉左味咋?間間都賣假咁誇張?
回復

B17 發表於 2014-7-13 01:04:17 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-7-13 00:57
定係佢轉左味咋?間間都賣假咁誇張?

上面都講左,噴蚊滋都唔死
唔只味唔同,以前係杰杰地液體,假貨水一樣,拎上手,左右側下就會睇到分別
睇過另外兩間都係假野,估計成個花墟都冇真貨
回復

novernber 發表於 2014-7-13 02:19:18 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-7-13 01:04
上面都講左,噴蚊滋都唔死
唔只味唔同,以前係杰杰地液體,假貨水一樣,拎上手,左右側下就會睇到分別
睇 ...

咁你之前係邊度買架?
回復

B17 發表於 2014-7-13 09:39:33 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-7-13 02:19
咁你之前係邊度買架?

森記
回復

novernber 發表於 2014-7-13 15:31:15 |顯示全部樓層

係咪我諗多左呢,我覺得森記最近賣既野既質素好似冇以前咁好咁既(個人感覺咋,冇實則証明既)
又或者我之前仲細,覺得d野好靚,依家大左睇慣左就覺得冇咁靚掛
回復

silicon 發表於 2014-7-13 19:45:40 來自手機 |顯示全部樓層

[quote]幾年前買左支唔知乜名既藥,老板話人畜無害,信佢一成都死 玻璃樽裝,用少少加多多水,但係好大陣味,只可以室外用,一般蟲都殺到早兩個月用晒去買,原來叫馬拉乜乜,發覺氣味唔同左,噴隻蚊g都噴唔死呢個咩世界,毒藥都要賣假貨 對付紅蜘蛛就用蟎毒,粉劑開水,殺紅蜘蛛幾有效,但係噴到花瓣,花瓣會枯 買過紅色樽biokill,殺蟲ok,殺花重ok,拿到葉都燶 又用過矽藻素,噴粉介蟲冇效,未有其他蟲比我試 最近又買左苦楝油,噴完第二日粉介不知幾生猛,最後用番biokill,噴完十零分鐘要過下水 [/quot

你叫個老板飲啖睇吓點人畜無害吖!
馬字頭嘅是劇毒啦!咩馬拉松,馬拉斯安……全部都是,居然說無毒太不付責任嘞,就算是有機農業用的,也不會說是無毒,更何況這些毒物
用完藥植物會枯萎,應是稀釋比例太濃,或在溫度高有太陽時分使用,另某些植物對藥有過敏反應,也會如此
粉介有蠟粉保護,邊度會怕苦楝油吖!
回復

silicon 發表於 2014-7-13 19:47:45 |顯示全部樓層

咁似消委會咁點名黑店咁嘅
回復

ET0404 發表於 2014-7-14 12:16:30 |顯示全部樓層

謝謝你詳細說明,勾起你嘅傷心事,真係唔好意思。
回復

B17 發表於 2014-7-14 12:25:04 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2014-7-14 12:16
謝謝你詳細說明,勾起你嘅傷心事,真係唔好意思。

點會傷心,花死花還在嘛
回復