請教種子名,謝謝!

作者: novernber 發表于 2014-9-15 08:54:41
972 7
朋友從日本送來的種子。但不知她們是誰
caca8j 發表於 2014-9-15 09:44:25 |顯示全部樓層
冰島虞美人
花菱草

評分

查看全部評分

回復

novernber 發表於 2014-9-15 16:18:51 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝名字!
回復

mikecho 發表於 2014-9-15 18:06:23 |顯示全部樓層
罌粟科虞美人
回復

novernber 發表於 2014-9-16 01:07:27 |顯示全部樓層

謝謝你!在香港也能種到嗎?
回復

金剛 發表於 2014-9-16 05:13:23 |顯示全部樓層
睇包裝花色是《冰島罌粟》,原名:野罌粟,因避免引人誤會是製作鴉片的原材料植物罌粟品種,所以又改叫:冰島虞美人…多年前有花友在港種植過,也談論過,種植罌粟屬植物要留意…香港氣候可以種到的,耐寒怕熱…
回復

novernber 發表於 2014-9-16 10:00:51 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-9-16 05:13
睇包裝花色是《冰島罌粟》,原名:野罌粟,因避免引人誤會是製作鴉片的原材料植物罌粟品種,所以又改叫:冰 ...

謝謝金剛姐姐。頭先我係呢度SEARCH冰島虞美人,睇左佢D post 喇。咁睇黎我要依家種喇
回復

金剛 發表於 2014-9-16 10:46:21 |顯示全部樓層
novernber

謝謝金剛姐姐。頭先我係呢度SEARCH冰島虞美人,睇左佢D post 喇。咁睇黎我要依家種喇  ...

補充番多少少資料,冰島虞美人植株高約二十至六十公分,花色以白色、黃色、橙黃為主,另外一種虞美人株高可達一百八十公分,你左面嗰包應是花菱草是罌粟科
花菱草屬植物,該屬約十二種植物,園藝品種有重瓣多色的,株高約三十至六十公分,花瓣四塊開展後易脫落,我用咗幾分鐘肯咗依d資料,種子好似要處理,該植
物喜冷涼乾燥氣候,你可秋播,我朋友旅行時也買過給我,但發不到芽,這種植物直根性咖,要直播唔好移植…提議妳出帖寫過種植紀錄,最好有埋植物生長形態描
述…
回復