協同效應

作者: Pinkyleung 發表于 2014-7-1 22:12:32
1139 4
常看到不同的精油如配搭適當的精油,可達到協同效應,
(例如佛手柑可配搭羅馬洋甘菊、絲柏、尤加利、茉莉、薰衣草、
依蘭依蘭、花梨木),但植物油應配什麼精油呢,如甜杏仁油應
配什麼精油
cathy_1790 發表於 2014-7-1 22:30:34 來自手機 |顯示全部樓層
以我所知,係油品係depends on你想要咩功效同膚質。

比你參考下:
http://ggyyggyy99.pixnet.net/blog/post/23202197
回復

jellyfishy 發表於 2014-7-2 08:50:40 |顯示全部樓層

個人少少經驗,底油不是精油,主要用來滋潤皮膚,精油以底油在媒介,搽在皮膚上達致某種效果.
不同底油有不同內含物及成份,不同種及性質的底油配合起來成效更高.例如沙棘油對皮膚很有益,但多用會令表皮染色,油伸展力也不高,如配合延展性高的油,如甜杏仁油,可以補2者之不足,令成效更高.

可以找有關書簎參考,如植物油全書.
回復

cathy_1790 發表於 2014-7-3 01:19:41 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2014-7-2 08:50
個人少少經驗,底油不是精油,主要用來滋潤皮膚,精油以底油在媒介,搽在皮膚上達致某種效果.
不同底油有 ...

水母前輩,
聽說油品有厚薄之分,例如: 椰子油,米糠油均屬薄質油,適合混合及油性肌膚。
Roship oil , 牛油果油等則屬厚質,適合乾性皮膚。

咁係味跟返佢既質地選自已適合既油係最岩?不過呢,我係混合性皮膚,我有時夜晚用roship oil   揸面for 淡斑purpose,你覺得有冇問題?

Btw, 順帶一問,之前出左個關於poo free 既 post,咁耐都未批核既,係味個 post內容有問題 ^_^
回復

jellyfishy 發表於 2014-7-3 09:26:41 |顯示全部樓層
cathy_1790 發表於 2014-7-3 01:19
水母前輩,
聽說油品有厚薄之分,例如: 椰子油,米糠油均屬薄質油,適合混合及油性肌膚。
Roship oil ,  ...

大家多D分享和討論啦~ 我都在跟你們學野架~

油品不止分厚薄,還有分乾性,半乾性及非乾性,滋補型和非滋補型,etc. 厚薄是最易用手感覺察出來,油太薄無咁好推開,但感覺清爽D,太厚又會覺得笠. diy skin care 好處之一就是可以根據自己喜好和皮膚需要調合不同油種.

睇書係幾好架,可以幫手選下自己應買乜油做護膚,不過都係要累積經驗,我雪櫃都有幾支1L油放成年用唔到一半,過期都用唔晒,好彩無壞,會繼續用.

嫌買大大支油回來試好似好浪費的話,可以和花友share﹑

淡班不單止要搽油,還要去肝毒,腸道清潔,半夜前好去ZZ.skin care 只係幫下手咋.斷根還是要留意作息,飲食和情緒.

rosehip oil 我覺得淡紋去印能力好D,因為每人內在問題不同,很難說邊種油一定啱你,我自己鍾意用全organic 的 cp sesame oil + cp hempseed oil + sweet almond + seabuckhorn, etc, 抗自由基為主.精油方面,搽上面的,我唔會理價錢, 必定要留意其生產線, 品種, 質地, 成份,實在不是ND 或市面個D喇, 香港市面個D得個貴字無乜效~ 哈哈~ 主要用陳年乳香.
你試下mix 底油,把感覺寫低,好快就找到你皮膚四季的需要~
回復