虎尾蘭同好會(歡迎各位虎尾蘭同好交流分享)

作者: ckkuen 發表于 2014-7-1 09:34:02
45149 393
ckkuen 發表於 2015-4-16 20:46:13 |顯示全部樓層
剛在FB交的高雄朋友他虎錦群...
回復

Henry麒麟 發表於 2015-4-16 21:36:34 來自手機 |顯示全部樓層
ckkuen 發表於 2015-4-16 20:46
剛在FB交的高雄朋友他虎錦群...

錦到一地都係, 正呀!
回復

ckkuen 發表於 2015-4-16 21:39:30 |顯示全部樓層
Henry麒麟 發表於 2015-4-16 21:36
錦到一地都係, 正呀!

中間果隻正中之正,大大隻銀虎錦
回復

Henry麒麟 發表於 2015-4-16 21:41:24 |顯示全部樓層
ckkuen 發表於 2015-4-16 21:39
中間果隻正中之正,大大隻銀虎錦

銀虎錦有銭都难求。
回復

shin_angyo 發表於 2015-4-16 23:12:10 |顯示全部樓層
Henry麒麟 發表於 2015-4-16 21:41
銀虎錦有銭都难求。

我的銀虎,d葉越來越薄,甚至對摺起來,是否水不夠了?
回復

Henry麒麟 發表於 2015-4-16 23:33:59 |顯示全部樓層
shin_angyo 發表於 2015-4-16 23:12

是的,要比多啲水,隔日比水。
回復

shin_angyo 發表於 2015-4-16 23:54:52 |顯示全部樓層
Henry麒麟 發表於 2015-4-16 23:33
是的,要比多啲水,隔日比水。

收到,我用了陶盤,呢排又曬又乾,一日唔夠已經脫水咁款
回復

Henry麒麟 發表於 2015-4-17 00:44:02 |顯示全部樓層
shin_angyo 發表於 2015-4-16 23:54
收到,我用了陶盤,呢排又曬又乾,一日唔夠已經脫水咁款

咁就要日日比水,提起盆覺得輕就要比水,比到盆底出水為止。
回復

ckkuen 發表於 2015-4-17 06:23:20 |顯示全部樓層
shin_angyo 發表於 2015-4-16 23:12

可以比多小小水。如果清晨濕度細過60%我果回噴水、留意葉蕊同夾位唔好有太多水,因太多幾會浸壞....
葉面有摺紋可能有喜、因我家中的虎面一有芽就有小小摺紋

個人小心得: 噴水的樽如用細細個用來俾人裝化妝水的那種會很好用, 因為噴出來的水小一點, 唔驚有積水, 有時加一兩滴有機肥液可以補充下營養。  發表於 2015-4-18 23:51
回復

ckkuen 發表於 2015-4-17 07:27:46 |顯示全部樓層

更新一下家中的虎尾

評分

查看全部評分

回復

sal.l 發表於 2015-4-17 10:17:28 |顯示全部樓層
想問問我呢棵係唔係蕉? 年半大左好多會唔會係其他品種?
岩岩返黎個樣

年半前

年半前

現在

現在

現在
回復

ckkuen 發表於 2015-4-17 10:47:49 |顯示全部樓層
sal.l 發表於 2015-4-17 10:17
岩岩返黎個樣

年半大左成個碼,大得好快播。。。
回復

sal.l 發表於 2015-4-17 11:05:35 |顯示全部樓層
ckkuen 發表於 2015-4-17 10:47
年半大左成個碼,大得好快播。。。

係大左3個碼... 我見大家都話蕉大得好慢... 所以我懷疑我呢棵唔係~
回復

ckkuen 發表於 2015-4-17 11:45:07 |顯示全部樓層
sal.l 發表於 2015-4-17 11:05
係大左3個碼... 我見大家都話蕉大得好慢... 所以我懷疑我呢棵唔係~

我除佛手外其都唔覺有大,係啲紋路唔同咗!你果隻外型好靚,要找下資料才確定
回復

sal.l 發表於 2015-4-17 11:55:27 |顯示全部樓層
ckkuen 發表於 2015-4-17 11:45
我除佛手外其都唔覺有大,係啲紋路唔同咗!你果隻外型好靚,要找下資料才確定 ...

因為我得一個窗台種, 我好怕快大既植物~ 我見蕉話大得慢先買.. 點知佢係我咁多多肉入面最快大...
回復

shin_angyo 發表於 2015-4-17 12:09:32 |顯示全部樓層
ckkuen 發表於 2015-4-17 06:23
可以比多小小水。如果清晨濕度細過60%我果回噴水、留意葉蕊同夾位唔好有太多水,因太多幾會浸壞....
葉面 ...

明白,葉面需要霧水補充?
回復

Henry麒麟 發表於 2015-4-17 12:31:04 來自手機 |顯示全部樓層
sal.l 發表於 2015-4-17 10:17
岩岩返黎個樣

杂交佐嘅蕉係會大得快。
回復

ckkuen 發表於 2015-4-17 16:05:57 |顯示全部樓層
shin_angyo 發表於 2015-4-17 12:09
明白,葉面需要霧水補充?

小許就可以,會另其較綠及紋路特出一些
回復

shin_angyo 發表於 2015-4-17 16:11:39 |顯示全部樓層
ckkuen 發表於 2015-4-17 16:05
小許就可以,會另其較綠及紋路特出一些

感謝,我只有一棵虎尾蘭,唔太識處理。
回復

ckkuen 發表於 2015-4-17 16:42:24 |顯示全部樓層
shin_angyo 發表於 2015-4-17 16:11
感謝,我只有一棵虎尾蘭,唔太識處理。

尾蘭易打理,外型獨特,種種下就會想要多幾隻!
回復