虎尾蘭同好會(歡迎各位虎尾蘭同好交流分享)

作者: ckkuen 发表于 2014-7-1 09:34:02
44736 393

引言:自從上來"園藝館"看到花友門分享家中的虎尾蘭及圖片就被他深深吸引,中了虎毒...因此開下此貼方便大家同好分享及交流一下,謝!

大家可以張貼自己有種植"虎尾蘭"的照片, (不論美態/醜態) 和大家分享
同時亦可以作不同"虎尾蘭"的資訊/資料分享,問題討論,交流
希望大家有機會認識更多"虎尾蘭"的種類, 類別, 及種植認識......

生長:
適溫約18~27℃,低於13℃會減慢生長。勿低於10℃

澆水:
要間乾間濕。水質冇太大要求。生長期保持空氣濕潤,會使葉色濃綠。冬季要控水,可每一週向葉面上噴一次水。 水在盆邊淋免虎蕊積水造成腐爛。  
(夏型)夏天生長,冬天休眠
1、2月微量;5、6、7、8、9多量;其他月份約二週澆一次 (要跟天氣同植料作出改變)

肥料 :
可用氮、磷薄肥每月一次

盆土和花盆 :
要用排水良好的
可用50%腐殖土,50%沙配製和排水較好的物料混合
重身石仔(放底部因有些品種會較高如石筆,會頭重尾輕,可防止倒下)

繁殖方式 :
葉插、分株繁殖均可。 放在室內通風有光照地方,保持濕潤,約1個可生根。
如要維持原植物特性,建議用分株法
一般每隔1~2年於春季分株,換盆

品種介紹

金邊虎尾蘭

別名黃邊虎尾蘭。為虎尾蘭的栽培品種。葉緣具有黃色帶狀細條紋,中部淺綠色,有暗綠色橫向條紋。

短葉虎尾蘭

植株低矮,株高不超過20厘米。葉片由中央向外回旋而生,彼此重疊,形成鳥巢狀。葉片短而寬,長卵形,葉端漸尖,具有明顯的短尾尖,葉長10-15厘米,寬      12-20厘米,葉色濃綠,葉緣兩側均有較寬的黃色帶,葉面有不規則的銀灰色條斑。葉片簇生,繁茂。

銀短葉虎尾蘭

別名銀邊短葉虎尾蘭。為虎尾蘭的栽培品種。株形和葉形均與短葉虎尾蘭相似。葉短,銀白色,具有不明顯橫向斑紋。

金邊短葉虎尾蘭

別名黃短葉虎尾蘭。為短葉虎尾蘭的變種。除葉緣黃色帶較寬、約占葉片一半外,其他特征與短葉虎尾蘭相似。葉短,闊長圓形,蓮狀排列。

石筆虎尾蘭

為同屬常見種。葉圓筒形,上下粗細基本一樣,葉端尖細,葉面有縱向淺凹溝紋。葉長1-1.5米,葉簡直徑3厘米左右。葉基部左右瓦相重疊,葉升位于同一平面,呈扇骨狀伸展。
sasock 發表於 2014-7-8 18:03:07 |顯示全部樓層
lsk123 發表於 2014-7-8 17:28
我個虎尾蘭阿媽係勁生仔出黎 (但自己就唔再識大)
因為成10隻仔, 唔分就爆炸
但而家就變左阿媽同仔都唔識 ...

多數虎尾蘭生到一個尺寸就會停止生長(有部分會不斷長高,例如Sans. Francisii 、鮑魚、武士等),跟著在外圍生側芽,一個側芽可以帶來數個側芽,不斷繁殖,所以側芽夠大就可切出來,再落肥等母株再出側芽。
另外,虎尾蘭生長期在夏天,想要快高長大加出側芽就要在夏天切側芽或葉插,冬天會休眠。

謝謝提供資料。我回家要忍痛將它母子分離了。  發表於 2014-7-9 08:43
sasock 發表於 2014-8-20 22:01:40 |顯示全部樓層
店小義 發表於 2014-8-20 20:30
3個月前試左隻新泥...裡面全都是輕石...等天氣涼一點會換過D泥,盆會變更大的,但個架好似放唔到咁大個盆
...

虎尾生長期在夏天,所以換泥要盡快,涼一點換完泥它都休眠明年才生長,如果全是輕石,加一些赤玉土會好D,我習慣會再加D泥炭土,肥料我喜歡用"水肥",減少肥害的出現。

吓.....那我這個周末就開工了﹗謝謝,又學到新知識。  發表於 2014-8-21 08:45
ckkuen 發表於 2015-4-26 15:57:37 |顯示全部樓層
有關不同品種的虎尾蘭網址

http://richsan.pixnet.net/blog/category/1793185
比卡超超兒 發表於 2014-7-1 09:35:34 |顯示全部樓層
支持樓主

多謝  發表於 2014-7-1 09:39
ckkuen 發表於 2014-7-1 09:37:03 |顯示全部樓層
好多都唔知真名淨係知叫虎尾蘭 希望大家幫幫手講我知個學名,thx
ckkuen 發表於 2014-7-1 09:42:34 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2014-7-1 09:38
謝謝開新話題出帖。

謝謝版主 多多指敎!
tonylhk 發表於 2014-7-1 09:50:56 來自手機 |顯示全部樓層
支持!^^

多謝,種得很美  發表於 2014-7-1 10:23
Melb 發表於 2014-7-1 19:17:10 |顯示全部樓層
帶左班仔仔女女來支持同撐場
badboyxo 發表於 2014-7-1 19:17:59 |顯示全部樓層

老虎仔支持樓主

多謝  發表於 2014-7-1 19:23
ckkuen 發表於 2014-7-1 19:20:03 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2014-7-1 19:17
帶左班仔仔女女來支持同撐場

多謝!呀仔好似大咗小小
Melb 發表於 2014-7-1 19:24:30 |顯示全部樓層
ckkuen 發表於 2014-7-1 19:20
多謝!呀仔好似大咗小小

好似無咩變化
ckkuen 發表於 2014-7-1 19:39:43 |顯示全部樓層

試下比小小肥,打下露水,曬多小小,小小的種植記錄

起初

起初

分家(M大的)

分家(M大的)

我的

我的

我的近況

我的近況
claudiatang 發表於 2014-7-2 09:46:22 |顯示全部樓層
我也來湊熱鬧。支持CK

IMG_1279 (Medium).JPG

IMG_1281 (Medium).JPG
IMG_1282 (Medium).JPG
IMG_1283 (Medium).JPG
IMG_1284 (Medium).JPG
IMG_1285 (Medium).JPG
IMG_1287 (Medium).JPG
IMG_1288 (Medium).JPG
IMG_1289 (Medium).JPG
IMG_1290 (Medium).JPG
IMG_1291 (Medium).JPG
IMG_1292 (Medium).JPG
IMG_1293 (Medium).JPG
IMG_1294 (Medium).JPG
IMG_1296 (Medium).JPG
IMG_1297 (Medium).JPG
IMG_1298 (Medium).JPG

多多指敎,石筆生仔仔中  發表於 2014-7-2 20:08
cobra 發表於 2014-7-2 10:23:14 |顯示全部樓層
你地D虎好厲害喔~
cyamy 發表於 2014-7-2 10:52:03 |顯示全部樓層
暫時只有2種虎虎呢

鮑魚仔

鮑魚仔

石筆

石筆

多多指敎  發表於 2014-7-2 20:09
Melb 發表於 2014-7-2 11:17:20 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2014-7-2 10:59
Melb,原來你都養咁多虎虎!

都唔係好多JI....

jimlwy 發表於 2014-7-2 12:33:05 |顯示全部樓層
支持, 支持!

多多指敎  發表於 2014-7-2 20:10
第一張好靚。清雅。  發表於 2014-7-2 16:17
八王爺 發表於 2014-7-2 12:40:56 |顯示全部樓層

哎吔! 唔好漏咗我哩個虎尾蘭老學生。

Sansevieria kirkii (original green form)

多多指敎  發表於 2014-7-2 20:11
八王爺 發表於 2014-7-2 16:08:14 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2014-7-2 08:39
王爺 養虎虎守衛王府!

呵呵....... 仲有老虎乸!
Melb 發表於 2014-7-2 16:15:10 |顯示全部樓層

你依棵虎好靚ar

這棵很細的, 只有5,6寸高.  發表於 2014-7-2 17:49
silicon 發表於 2014-7-2 18:07:42 |顯示全部樓層
慶祝新開張

多多指敎  發表於 2014-7-2 20:13
silicon 發表於 2014-7-2 18:27:25 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2014-7-2 18:15
S.大大,相一係 mug 虎虎?

我都唔知乜名堂,剛星期六買的,見佢啲紋理同平常見開的短葉虎尾蘭有點不同,咁就帶咗返屋企了,而且佢十個大洋咋!

超值 !  發表於 2014-7-5 23:13
S 大大...hahahaha XD  發表於 2014-7-4 13:36
好特別!弓喜入了靚虎  發表於 2014-7-2 20:15