芒果樹種植

作者: 金剛 發表于 2014-6-30 12:46:49
9010 82
novernber 發表於 2014-7-8 11:16:09 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-7-8 11:14
係咪即係好似洋紫荊同宮粉洋碲甲咁?
我好似明。
但睇唔明圖1。圖2,3,4,5都明。

呀~明喇!岩岩明左。
有5種唔同既嫁接方法。
明喇!謝謝你

^_^不用客氣!  發表於 2014-7-9 05:28
回復

金剛 發表於 2014-7-12 14:07:03 |顯示全部樓層
剛剛見超市番咗愛文芒,不過太熟了~看來我嗰d趕唔切,要下年先打到愛文
回復

unknownk 發表於 2014-8-7 10:12:28 |顯示全部樓層
請問芒果係唔係破殼後浸一晚後就直插係泥種就得定要浸到出芽?
愛文芒,巴基斯坦芒果係街市/超市都買到?
回復

金剛 發表於 2014-8-7 16:17:59 |顯示全部樓層
unknownk 發表於 2014-8-7 10:12
請問芒果係唔係破殼後浸一晚後就直插係泥種就得定要浸到出芽?
愛文芒,巴基斯坦芒果係街市/超市都買到?
...

是的^^可浸一晚,不浸也可,不用浸到出芽
愛文芒上個月惠X超市有售,現在沒有,巴基斯坦芒果在重慶大廈有售,但不知現在有無貨........

回復

unknownk 發表於 2014-8-7 17:30:40 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-8-7 16:17
是的^^可浸一晚,不浸也可,不用浸到出芽
愛文芒上個月惠X超市有售,現在沒有,巴基斯坦芒果在重慶大廈有售, ...

不用浸的話,是平放於泥上種?
回復

金剛 發表於 2014-8-7 17:38:14 |顯示全部樓層
unknownk 發表於 2014-8-7 17:30
不用浸的話,是平放於泥上種?

不是平放,芽位向下側放
回復

unknownk 發表於 2014-8-7 22:59:11 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-8-7 17:38
不是平放,芽位向下側放

Thanks
還以為嫩芽朝上,根朝下

achiblog. pixnet. net /blog/post/ 3613384-%E6%B0%B4%E6%9E%9C%E8%8A%92%E6%9E%9C%EF%BC%8D%E7%A8%AE%E5%AD%90%E7%9B%86%E6%A0%BDdiy%EF%BC%88%E5%8E%BB%E6%AE%BC%E6%B3%95%EF%BC%89

ariko.pixnet.net/ blog/ post/ 24659306-%5B%E7%B6%A0%E8%AA%8C%5D-%E8%8A%92%E6%9E%9C%E7%A8%AE%E5%AD%90%E7%9B%86%E6%A0%BD%E7%94%9F%E9%95%B7%E8%A8%98%E9%8C%84

剛剛爆開芒果殼已發芽同根(忘記影相
即把 芒果入土..........希望爆時冇傷根

係根向下^^我指的芽位是指核的上下方向  發表於 2014-8-9 14:09
回復

unknownk 發表於 2014-8-8 07:10:15 來自手機 |顯示全部樓層

補相,因為有條野連住殼
所以連殼直插入土
根向下?
台彎愛文芒,昨日係濕田買
回復

金剛 發表於 2014-8-9 14:14:07 |顯示全部樓層
unknownk 發表於 2014-8-8 07:10
補相,因為有條野連住殼
所以連殼直插入土
根向下?

是的根向下方~~有條野連住殼,那條我不知叫甚麼,應是輸送養份的可以分開不要,通常我會用水苔發芽,成苗先定值的,昨日見花墟有愛文芒售^^
回復

unknownk 發表於 2014-8-9 22:55:46 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-8-9 14:14
是的根向下方~~有條野連住殼,那條我不知叫甚麼,應是輸送養份的可以分開不要,通常我會用水苔發芽,成苗先定 ...

Thanks
直接入土為安了,一星期再睇下有冇發芽

目前試浸腰芒中
回復

unknownk 發表於 2014-8-9 22:59:34 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-30 23:50
愛文芒果實比較少有地方出售,因矮種產量不多有關吧,看看今年我打不打到果,如果出到果,通知妳喇  ...

可能係失收關係

tw.news. yahoo.com /  %E5%B1%8F%E6%9D%B1%E6%84%9B%E6%96%87%E8%8A%92%E6%9E%9C%E7%94%A2%E5%AD%A3%E5%B0%BE%E8%81%B2-%E5%83%B9%E6%A0%BC%E6%82%84%E6%BC%B2-130115180.html

屏東枋山愛文芒果,今年因為風災收成少,價格高,特選等級還曾在月初產季初期,創下拍賣價一公斤710元天價;不過近期,原本平穩的芒果價格,又微幅上揚,大顆品種批發價一斤40元上下,主要因為屏東產季接近尾聲,剩下約1/3可採收,芒果量少,也讓價格悄悄回升!

^^香港一直以來多售呂宋芒,依架都有好多台灣芒果出售  發表於 2014-8-10 14:45
回復

unknownk 發表於 2014-8-19 22:53:34 |顯示全部樓層
unknownk 發表於 2014-8-8 07:10
補相,因為有條野連住殼
所以連殼直插入土
根向下?

由8號種到今日好似仲冇變同上圖一樣
回復

金剛 發表於 2014-8-20 19:07:13 |顯示全部樓層
unknownk 發表於 2014-8-19 22:53
由8號種到今日好似仲冇變同上圖一樣

見到你個芒果核有很長的根,如植料没有問題,应該很快出新葉,再等下吧
回復

unknownk 發表於 2014-8-20 22:14:29 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-8-20 19:07
見到你個芒果核有很長的根,如植料没有問題,应該很快出新葉,再等下吧

希望啦

加油^^  發表於 2014-8-21 18:35
回復

unknownk 發表於 2014-8-27 23:14:00 |顯示全部樓層

愛文芒

好似係金煌芒

忘記咩芒

(好似死晒 )
回復

金剛 發表於 2014-8-28 16:51:34 |顯示全部樓層

依架市面仲有好多芒果可買到,可吃完留種再種未遲~~種樹非一朝一夕,萌芽只是第一步,再接再勵吧~

果實不發芽原因: 培植介質有病蟲害、非發芽適溫播種、介質過濕或過乾、種子過期及未成熟或存放不當等等

隨緣種植多自在^^加油
回復

unknownk 發表於 2014-8-29 00:27:06 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-8-28 16:51
依架市面仲有好多芒果可買到,可吃完留種再種未遲~~種樹非一朝一夕,萌芽只是第一步,再接再勵吧~

果實不發 ...

Thanks
種植會培養耐性
請問點樣留種?
培植介質有病蟲害< 介質指D泥有蟲?

回復

金剛 發表於 2014-8-29 16:31:36 |顯示全部樓層
unknownk 發表於 2014-8-29 00:27
Thanks
種植會培養耐性
請問點樣留種?

不用客氣!
種植會培養耐性 是的! 種植可訓練耐性,尤其是間菜苗依個步驟
請問點樣留種?

請問點樣留種?  即留下粒種子囉

介質即係媒體,這裡意指植料
回復

unknownk 發表於 2014-9-16 11:13:36 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-8-29 16:31
不用客氣!
種植會培養耐性 是的! 種植可訓練耐性,尤其是間菜苗依個步驟
請問點樣留種?

終於出芽烏

呢棵好似有D枯,要落藥同肥料?

回復

金剛 發表於 2014-9-16 19:30:40 |顯示全部樓層

剪走塊病葉先,等佢再生長,泥面加泥就可以暫時唔好加肥,肥料會令細胞壁變薄更易有病蟲害......
回復