芒果樹種植

作者: 金剛 發表于 2014-6-30 12:46:49
9012 82
金剛 發表於 2014-7-4 12:56:21 |顯示全部樓層
回復

金剛 發表於 2014-7-4 14:28:56 |顯示全部樓層
中午吃過金煌芒果,吃後感覺一般,像沙糖般甜味,唔酸但又没有好香的芒果味
回復

HaHaLa 發表於 2014-7-4 17:51:12 |顯示全部樓層
金剛兄 有冇種黑香芒呀? 幾年前元朗朋友俾咗一個大大個,成幾磅重唔知咩種既芒果我, 青BB石頭咁硬放咗成半個月有多,先開始發黑,
後來開嚟食原來好好味, 上網查番原來應該係黑香芒, 好希望可以再品嚐品嚐, 已留種種盆但種唔大, 到現在都係得四呎高都唔知幾時先打果!
回復

金剛 發表於 2014-7-4 18:37:07 |顯示全部樓層
HaHaLa 發表於 2014-7-4 17:51
金剛兄 有冇種黑香芒呀? 幾年前元朗朋友俾咗一個大大個,成幾磅重唔知咩種既芒果我, 青BB石頭咁硬放咗成半個 ...

“黑香芒果”香港未見有售,台湾產量也不多,我暫未有種,一般果树实生苗要五年先有果~
回復

金剛 發表於 2014-7-4 18:43:41 |顯示全部樓層
印度芒
回復

hiatus 發表於 2014-7-4 18:45:37 |顯示全部樓層

用木桶種?

苗暫種在盆裡  發表於 2014-7-4 18:46
回復

金剛 發表於 2014-7-4 18:45:43 |顯示全部樓層
花友們^_^可記得你們各自留的一刀~
回復

金剛 發表於 2014-7-4 18:48:24 |顯示全部樓層
嫁接位~蘋果芒(愛文芒)
回復

金剛 發表於 2014-7-5 09:40:06 |顯示全部樓層
HaHaLa 發表於 2014-7-4 17:51
金剛兄 有冇種黑香芒呀? 幾年前元朗朋友俾咗一個大大個,成幾磅重唔知咩種既芒果我, 青BB石頭咁硬放咗成半個 ...

剛問過在台的朋友^_^

佢係新品種芒果,果熟了的表皮是深绿色,味道帶有龍眼味,所以又叫“龍眼芒果” ,甜度有十六至十八,蘋果芒甜度是十三度……説到這裡很好笑,芒果有龍眼又有蘋果混合體似的,有d人唔知你講龍眼定芒果,所以叫“烏香芒果”吧!

回復

HaHaLa 發表於 2014-7-5 18:49:18 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-4 18:37
“黑香芒果”香港未見有售,台湾產量也不多,我暫未有種,一般果树实生苗要五年先有果~ ...

原來係咁, 咁你有地方快啲引進啦, 另外你啲芒果樹有冇黃葉/炭疽病既問題 ?

沒有病害發生,只有廣翅蠟蟬來訪過!  發表於 2014-7-5 21:23
回復

金剛 發表於 2014-7-5 23:12:28 |顯示全部樓層

芒果有實生繁殖和無性繁殖,以無性繁殖為好。嫁接的方法有劈接、盾狀補片芽接和枝腹接等,管理與其他果樹繁殖大同小異。
回復

novernber 發表於 2014-7-6 01:01:11 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-5 23:12
芒果有實生繁殖和無性繁殖,以無性繁殖為好。嫁接的方法有劈接、盾狀補片芽接和枝腹接等,管理與其他果樹 ...

點解無性繁殖會好d既?
回復

HaHaLa 發表於 2014-7-6 02:36:08 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-7-6 01:01
點解無性繁殖會好d既?

我都想知!一切等答案

^_^54#  發表於 2014-7-6 07:00
回復

金剛 發表於 2014-7-6 07:00:23 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-7-6 01:01
點解無性繁殖會好d既?

芒果的無性繁殖通常採用嫁接方法,嫁接可供大量繁殖優良種苗及用於以定植果園之更新優良品種,無性繁殖不易異變,保留母本的優良性狀~
回復

novernber 發表於 2014-7-6 15:11:02 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-6 07:00
芒果的無性繁殖通常採用嫁接方法,嫁接可供大量繁殖優良種苗及用於以定植果園之更新優良品種,無性繁殖不 ...

喔~明白了,就好似cloning 咁複製本來優良既基因
而有性繁殖則會出現變數,唔可以100%確保優良既基因可以係衍生出黎既子子女女度見到,係咪咁解呀?
回復

HaHaLa 發表於 2014-7-6 16:24:06 |顯示全部樓層
大約都明白嘅

^_^  發表於 2014-7-7 20:37
^_^  發表於 2014-7-7 20:37
回復

金剛 發表於 2014-7-7 20:19:01 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-7-6 15:11
喔~明白了,就好似cloning 咁複製本來優良既基因
而有性繁殖則會出現變數,唔可以100%確保優良既基因可 ...

園藝館休館更新,依架先上到來回覆你
新品種由種子種起可能有返祖情況,唔稳定,嫁接可缩短種植時間
回復

novernber 發表於 2014-7-8 01:38:33 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-7 20:19
園藝館休館更新,依架先上到來回覆你
新品種由種子種起可能有返祖情況,唔稳定,嫁接可缩短種植時間
  ...

嫁接即係將佢移植去其他植物身上?
回復

金剛 發表於 2014-7-8 10:52:36 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-7-8 01:38
嫁接即係將佢移植去其他植物身上?

嫁接為植物在園藝中所使用的其中一種繁殖方法,即將植物體的一部分固定在另外一個植物體上,使其組織相互癒合,培養成獨立的個體。母體被稱為砧木,嫁接的幼枝被稱為接穗。

芒果嫁接通常選在4~10月高溫的季節進行接穗選用生長健壯腋芽飽滿互相輸血的植物親屬家族

依據植物分類學,血緣關係近的植物互相嫁接才容易存活。「同科同屬」是重要原則,嫁接物種至少需要同科,而同屬不同種成功機率更高,但也有例外。

◎「同科同屬」植物嫁接的例子:

1)(薔薇科)蘋果屬中,紅(紅元帥、五爪)、綠、黃(黃金冠)蘋果都可以互相嫁接。

2)玉蘭花家族—玉蘭、含笑、烏心石,皆為木蘭科烏心石屬。

3)桃、李、梅、杏、櫻,為薔薇科李屬。

4)風鈴木、黃花風鈴木結合,讓樹上同時具有紅、粉紅、黃色的花朵。

5)火龍果接紅龍果,變成珠龍果。

◎「同科不同屬」植物嫁接的例子:

薔薇科中,梨屬與榲桲屬cydonia,是不同屬成功嫁接的特殊案例,常見西洋梨嫁接於榲桲屬植物上,以降低植株的高度。

然而還是有些植物為同科同屬,卻嫁接不容易,像是同為無患子科荔枝屬的荔枝、烏葉、玉荷包,以及桃金孃科番石榴屬、無患子科龍眼屬家族,它們會很快在傷口形成保護膜,需要普洛(pro,專業)級的技術,才能順利嫁接。
回復

novernber 發表於 2014-7-8 11:14:30 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-7-8 10:52
嫁接為植物在園藝中所使用的其中一種繁殖方法,即將植物體的一部分固定在另外一個植物體上,使其組織相 ...

係咪即係好似洋紫荊同宮粉洋碲甲咁?
我好似明。
但睇唔明圖1。圖2,3,4,5都明。
唔明圖1點樣引申至後面d圖。

是的!分别五個嫁接方法嚟  發表於 2014-7-9 05:28
回復