會打得成風嗎?

作者: jellyfishy 發表于 2008-8-4 12:57:25
4381 58
蛀米虫 發表於 2008-8-4 17:31:46 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-8-4 17:30 發表

收得切嘅!星期三朝早至係最近嘛!

要拿拿星甘去lu~  希望唔好打大雨la!!!!
回復

loklok 發表於 2008-8-4 17:37:45 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-8-4 17:30 發表

收得切嘅!星期三朝早至係最近嘛!

慢著,風暴接近,必有雷暴,雷暴帶來的陣風比佢接近香港時帶來的風更強。
不過,如果時常注意雷暴,就要經常收回花花入內....當我沒說吧................................
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-4 17:41:14 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2008-8-4 17:37 發表

慢著,風暴接近,必有雷暴,雷暴帶來的陣風比佢接近香港時帶來的風更強。
不過,如果時常注意雷暴,就要經常收回花花入內....當我沒說吧................................ ...

噢!原來係咁!今晚閂細 d 隻窗先!
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-4 17:48:32 |顯示全部樓層
好擔心呀!!!!!
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-4 17:52:30 |顯示全部樓層
噢~ loklok 你回來了, 一切順利嗎?
我記得如果個風係由正東或東南向香港吹來, 應該會好食水 (較多雨). 由北而下, 就較少雨水.
話時話, 我唔係好睇得明甚麼是副熱帶高壓勢力?? 英文即係乜呀?
回復

小白 發表於 2008-8-4 18:02:28 |顯示全部樓層
落下雨都好  ....  熱咗好多日
回復

loklok 發表於 2008-8-4 18:09:30 |顯示全部樓層
好食水 (較多雨)呀,唔....
如果颱風登陸後仍位於月下點之下的話,加上副熱帶高壓弱勢,或呈現南北向時,才多雨

颱風由正東或東南向香港吹來,正東應該不是,因為香港東方有台灣及福建的地形保護,大大削弱颱風的北半圈及西半圈,雨水不會多。

而由東南向香港吹來,可以是多雨的(正南方也可以),因為香港南方沒有大片陸地,沒有地形削弱其雨帶。
之所以由北而下就較少雨水(由北而下的雨:颱風位於香港之東方,雨帶先接觸廣東東部或福建再向南影響香港的雨帶),大概因為陸地比海洋乾燥,而且,雨雲之下沒有海洋提供能量使落下的雨水再透過對流方式即時為雨雲補充雨水,因此由北而下大多只有一次性降雨,亦因為這樣,雨水大多會落在最先接觸的陸地....香港是較遲接觸,自然少雨。

回復

小白 發表於 2008-8-4 18:12:31 |顯示全部樓層
多謝台長資料
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-4 18:14:00 |顯示全部樓層
希望唔好勁大雨就好了!
回復

sammy 發表於 2008-8-4 22:07:41 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-8-4 17:52 發表
話時話, 我唔係好睇得明甚麼是副熱帶高壓勢力?? 英文即係乜呀? ...

Subtropical high, 近北緯30度常有高氣壓籠罩住,有興趣想知點解睇下呢度:
http://biogeo.geo.ntnu.edu.tw/so ... 6%ACP%AD%B7%A8t.htm
回復

ivo 發表於 2008-8-4 22:45:10 |顯示全部樓層
天文台台長掛8號前可能要問準你加X.
回復

everydayfan 發表於 2008-8-5 12:08:44 |顯示全部樓層
昨晚有好多打風小強走入我屋企, 仲趁我訓訓下覺爬上我個身度, 俾佢嚇醒左, 睇黎真係打得成lu~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-5 12:10:53 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-8-5 12:08 發表
昨晚有好多打風小強走入我屋企, 仲趁我訓訓下覺爬上我個身度, 俾佢嚇醒左, 睇黎真係打得成lu~

好恐怖呀~
乜次次打風都係咁咩??
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-5 12:13:01 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-8-5 12:08 發表

你咪嚇我啦!咁驚?
回復

everydayfan 發表於 2008-8-5 12:21:37 |顯示全部樓層
住村屋地下係咁架喇, 佢地係窗la度爬入黎, 跟住亂咁fly, 食飯時發現一隻, 門口一隻, 訓覺時一隻,
好在我養左批小crocodile(壁虎), 佢地會食小強
昨晚真係好恐怖, 訓訓下有野係你個身度爬下爬下, 我仲記得我大脾la夾中一隻而整醒左我, 我即刻9秒9走去沖涼
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-5 12:24:34 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-8-5 12:21 發表
住村屋地下係咁架喇, 佢地係窗la度爬入黎, 跟住亂咁fly, 食飯時發現一隻, 門口一隻, 訓覺時一隻,
昨晚真係好恐怖, 訓訓下有野係你個身度爬下爬下, 我仲記得我大脾la夾 ...

救命!比我肯定又精神緊張半年!
舊年試過啦!訓訓下比佢爬過我手背,結果打後個幾個月一發覺個身好似有野爬過就成個人彈起,但好多時都係頭髮或者係個 hand free.... 嚇到死!
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-5 14:48:13 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-8-5 12:21 發表
昨晚真係好恐怖, 訓訓下有野係你個身度爬下爬下, 我仲記得我大脾la夾 ...

好惡佈......
回復

小寶 發表於 2008-8-5 14:58:29 |顯示全部樓層

大小二型的小強都在走呀走, 不過我屋裝哂紗窗, 佢地入來的唯一途徑係大門, 好在都無咩野事. 未洗沖涼
記得搬入來第一次落大雨, 第二天晚上好多好多大強在地上走來走去, 似是就死就死咁,唔知係咪浸親呢? 自從果次之後, 我心裏都有陰影, 一落雨就想起大強, 又想佢地快d 訓低哂唔好周圍走
回復

ayclui 發表於 2008-8-5 22:39:12 |顯示全部樓層
好似打得成喎...add5icon
回復

KATY 發表於 2008-8-5 23:15:22 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-8-5 22:39 發表
好似打得成喎...add5icon

O ~ YEAH !
不過如果pm先趕頭趕命返工 , 仲慘 !!!!
回復