請問仲需唔需要加燈呀??

作者: tim57hk 發表于 2008-8-3 22:21:44
1766 5
我想問下可唔可以再紅d架...?

d草買左唔夠1個月  之前都有開個post架
冇時間...  個書架一樣冇變過..
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=16069

聽左版主話夜晚開冷氣..  因為自己訓覺都要涼
阿袁 發表於 2008-8-3 22:42:47 |顯示全部樓層
d 好望角真係好似唔夠紅喎 !....................................................
回復

Hime 發表於 2008-8-4 01:34:15 |顯示全部樓層
可添加多一枝光管,可是小心溫度該會上升,
或者試試乘高花盆1-2吋, 相對地增加光管強度~~
回復

tim57hk 發表於 2008-8-4 02:46:48 |顯示全部樓層
原帖由 Hime 於 2008-8-4 01:34 發表
可添加多一枝光管,可是小心溫度該會上升,
或者試試乘高花盆1-2吋, 相對地增加光管強度~~

唔該哂丫~

時間問題... 而家將佢升高左...
管同泥距離6.5cm  照返佢2個禮拜睇下點先...
回復

Hime 發表於 2008-8-4 03:27:43 |顯示全部樓層
原帖由 tim57hk 於 2008-8-4 02:46 發表

唔該哂丫~

時間問題... 而家將佢升高左...
管同泥距離6.5cm  照返佢2個禮拜睇下點先...

燈同毛毛草(泥)距離約17cm     同高果盆(葉)距離約10-13cm
>>始終是夏天, 安全第一, 升高1 inch (2~3cm), 先試試效果
回復

tim57hk 發表於 2008-8-4 21:47:01 |顯示全部樓層
原帖由 Hime 於 2008-8-4 03:27 發表

燈同毛毛草(泥)距離約17cm     同高果盆(葉)距離約10-13cm
>>始終是夏天, 安全第一, 升高1 inch (2~3cm), 先試試效果

喔喔....
6.5cm照左十幾個鐘.....  d水珠少左..<~~唔知會唔會同溫度有關呢?
定係同噴水有關架?? 因為6.5cm之前我噴左水.....
如果同溫度有關  我將佢整返到9-10cm先
唔該哂呀

但係呢十幾個鐘中間出左好多葉仔
回復