新手試貼...

作者: tim57hk 發表于 2008-7-18 03:42:49
1582 6
d草買左個幾禮拜   因為冇乜時間....
好多野都係慢慢加上去同埋好求其...   到而家仲未完成

草: 本身得3盆...  換盆唔小心散哂.. 變左咁多
空間:  10吋半(高) x 33吋(長) x 12吋(深)
燈:  普通T5 14W x 2  (1日前先加多枝  本身得1枝)
時間:  15小時   (夜晚11點自動熄燈  到第2朝8點自動開燈)
泥:  珍珠石+泥炭土...  亂咁混埋一齊
浸水:  1-2 cm
溫度:  不明... 應該唔超過28度
濕度:  唔知
風:  應該都唔錯

=======================
我個書架其中一格..  + 臨時廚房鋁紙一張 (搵磁石夾住.. )
基本上長期都係包哂接近6面.....   下面唔封哂比佢透下氣..
除左我係屋企果3粒鐘時間   要比自己睇..  

燈同毛毛草(泥)距離約17cm     同高果盆(葉)距離約10-13cm

本身唔係錫紙兜   (買左唔夠幾粒鐘... )
事關前2日睇教學先識要用腰水法.....

本身只係每樣買1盆...
諗住換個大d ge盆果陣唔小心整散哂..  變左咁多..
最後都係入返哂落細盆

見鐵閘有d蟻...  填鴨式餵捕

本身痴唔實..  冇咁多汁
加左多枝T5就痴實啦...

流哂口水...

換盆果整痴埋d泥上去...  (唔知點清走.. )
仲隊爛左d葉

不過有新葉

未來計劃
1. 幾面加哂反光物料   
2. 正面用單面反光物料   比自己睇   用魔術貼痴上去
3. 照佢一排先  唔夠光換T5HO 24W x 2
第一次種野ge新手...
請問有咩係錯左..  或者可以改善架?
wingch 發表於 2008-7-18 09:15:12 |顯示全部樓層
正, 分左好多盤呀.
呢個位. 如果用 t5ho, 怕好快會熟晒.
你個位應該夠擺 2 套 T8 18W X 2 既FL燈, REX 大都建議人用架. 真係冇咁熱的.
我都剛剛買左套.
回復

cross 發表於 2008-7-18 10:53:39 |顯示全部樓層
試下噴水清理
不過一兩塊葉爛左都冇緊要好快又生番
回復

tim57hk 發表於 2008-7-18 19:10:34 |顯示全部樓層
原帖由 wingch 於 2008-7-18 09:15 發表
正, 分左好多盤呀.
呢個位. 如果用 t5ho, 怕好快會熟晒.
你個位應該夠擺 2 套 T8 18W X 2 既FL燈, REX 大都建議人用架. 真係冇咁熱的.
我都剛剛買左套.

咁遲d真係唔夠就改啦
可能將而家2枝T5 14W裝落去電腦枱
原帖由 cross 於 2008-7-18 10:53 發表
試下噴水清理
不過一兩塊葉爛左都冇緊要好快又生番

岩岩試左噴水   噴唔走...
夾佢出黎又整爛左d葉...

唔該哂各位  
回復

bbqkid 發表於 2008-7-18 19:12:44 |顯示全部樓層
期待報告丫
回復

sundewrex 發表於 2008-7-18 23:33:43 |顯示全部樓層
最理想的還是關燈後有冷氣凉.
回復

tim57hk 發表於 2008-7-18 23:59:56 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-7-18 23:33 發表
最理想的還是關燈後有冷氣凉.

唔洗呀 住高層海邊
就算夏天三十幾度都好..
打開隻窗就有冰涼ge海風...
d風吹到書架最入果d花..
由其是西南風  好凍

唔該哂喔   
開頭仲以為唔可以咁吹法  閂左窗....
回復