返回列表 發新帖

My trap trap... 新手請教~

作者: ivyasm 發表于 2014-6-9 14:10:31
2876 39
Victor9394 發表於 2014-6-16 23:08:56 |顯示全部樓層

咁礦物質太多呢個問題呢?
回復

MarcoKei 發表於 2014-6-17 12:56:04 |顯示全部樓層
應該有一定幫助
苔蘚要礦物May be Phosphorous , Calcium , Magnesium...成長吧!?
回復

Victor9394 發表於 2014-6-17 16:11:26 |顯示全部樓層
MarcoKei 發表於 2014-6-17 12:56
應該有一定幫助
苔蘚要礦物May be Phosphorous , Calcium , Magnesium...成長吧!?

我睇過一本書話 苔蘚 有陽光、夠濕就會生長

植物主要並非 Ca 同 Mg (雖然都要), 佢地最需要既養份係 氮 N、磷 P 、鉀 K
Anyway, 講返主角, 蝕好受水質影響.
講狸藻, 蒸餾水當然冇問題;水喉水其實都冇問題;我又試過用抽濕機水, 效果最差, 幾乎冇生長過, 指對大部份我養既蝕都冇料到;用山水, 效果一流
早排添置左部加濕器, 令所有蝕都生靚左, 連土瓶、蛇瓶都可以渡夏, 但意外既野梗有, 阿媽多手熄左, 我大半日之後返到屋企, 土瓶有個大瓶林哂,即死, 蛇瓶烤死哂大半幼瓶;
第二個問題, 由於加濕器係長開, 如果只用蒸餾水的話, 水費好貴;令水倒流返用都可以, 但濾芯好快變色;用水喉水, 全部有活水苔既都生綠藻. 人都顛
回復

MarcoKei 發表於 2014-6-18 19:49:45 |顯示全部樓層
Nitrogen , Phosphorous, magnesium, sulphur, potassium ,Calcium  and iron are the major elements needed by plants.

Tap water is not a clean and sustainable source for a humidifier.
For now, i fill the humidifier with tap water for nepenthes.
For Dionaea, i water them with distilled water, no humidifier is used.

回復

Tony 發表於 2014-6-19 10:31:36 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2014-6-17 16:11
我睇過一本書話 苔蘚 有陽光、夠濕就會生長

夏天都未到一半wo 過左夏天先睇吓長開加濕係咪真係可以渡夏 la
回復

dtyhbv 發表於 2014-6-19 10:43:46 |顯示全部樓層
如果淨係用加濕器就咁易種到蛇同土平,咁一早大把人種,亦唔需要用到雪櫃冷氣la
種得咁短時間根本唔可以說明用加濕器就可以渡夏,與其發表可能誤導新手ge言論,不如開個實驗post,去紀錄用加濕器能否成功渡夏更為實際
回復

Victor9394 發表於 2014-6-19 11:06:33 |顯示全部樓層
Tony 發表於 2014-6-19 10:31
夏天都未到一半wo 過左夏天先睇吓長開加濕係咪真係可以渡夏 la

一定一定, 土瓶好敏感, 加濕器一冇水 (如去了睡覺), 第二朝就會見到大瓶軟身左小小. 加濕後一個鐘又會硬番

小弟會繼續密切留意
回復

Victor9394 發表於 2014-6-19 11:11:10 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2014-6-19 10:43
如果淨係用加濕器就咁易種到蛇同土平,咁一早大把人種,亦唔需要用到雪櫃冷氣la
種得咁短時間根本唔可以說 ...

夜D返屋企開帖先~
回復

ivyasm 發表於 2014-6-23 10:29:55 |顯示全部樓層
種咗兩星期, 返嚟滙報生長情況先~

第一晚買佢返嚟, 不停用水喉水淋佢(用錯水添~), 仲要種咗幾日至發現原來係兩棵既~  之後開始就每晚用蒸餾水餵佢, 發現生長得好快, 中心點不停生新芽新夾, 仲支支有力!   放窗邊個位有散光都ok 喎...

我想知番哩隻係咩品種, 有無夾友知呢?  另我仲計劃緊响淘寶買另一D 品種番嚟種, hehe
回復

MarcoKei 發表於 2014-6-23 11:34:34 來自手機 |顯示全部樓層
Dionaea Typical
回復

MarcoKei 發表於 2014-6-23 11:34:36 來自手機 |顯示全部樓層
Dionaea Typical
回復

LEUK9884 發表於 2014-6-23 11:39:17 |顯示全部樓層
要注意 , 窗台散射光是不足夠光照 , 在光照不足時植料過濕會爛根!  可隔2~3天植料1次澆透水 ,  視乎植料乾水情況!  現時長得快可能係追光徒長 !  
回復

ivyasm 發表於 2014-6-23 15:34:35 來自手機 |顯示全部樓層
前日朝影的。如非陰天,朝早有4小時陽光,其餘係散光。嗰堆亂草係bb苗。
回復

Victor9394 發表於 2014-6-23 15:59:16 |顯示全部樓層
ivyasm 發表於 2014-6-23 15:34
前日朝影的。如非陰天,朝早有4小時陽光,其餘係散光。嗰堆亂草係bb苗。

咁快有開花既~~
回復

ivyasm 發表於 2014-6-23 16:06:58 |顯示全部樓層
一買返嚟時已有花莖生上來了, 不過我唔係想要花, 買嗰時主要係睇D葉型生得好唔好, 健唔健康.

好多大大話唔好俾佢開花, 我好快會cut咗佢了.  btw, 生長得合唔合格呀?
回復

Victor9394 發表於 2014-6-24 01:11:37 |顯示全部樓層
ivyasm 發表於 2014-6-23 16:06
一買返嚟時已有花莖生上來了, 不過我唔係想要花, 買嗰時主要係睇D葉型生得好唔好, 健唔健康.

好多大大話唔 ...

合埋左個D係真係食左野?
回復

ivyasm 發表於 2014-6-24 11:41:14 |顯示全部樓層
有兩隻爛爛哋既長期都係合住口, 唔sure有無食到嘢, 但其他合口的, 係因為俾我老公成日用嘢"了"佢......
回復

Victor9394 發表於 2014-6-24 14:44:33 |顯示全部樓層
ivyasm 發表於 2014-6-24 11:41
有兩隻爛爛哋既長期都係合住口, 唔sure有無食到嘢, 但其他合口的, 係因為俾我老公成日用嘢"了"佢...... ...

妳有冇同佢講了得多又冇野食會提早變成死夾?
回復

ivyasm 發表於 2014-6-24 17:42:48 |顯示全部樓層
係架咩? 我只係知會用好多養份咋.

我盆trap trap 唔係好食到蟲, 我想問要唔要施肥架? 新買番嚟要幾耐至可以換泥or 施肥之類?
回復

Victor9394 發表於 2014-6-24 23:19:54 |顯示全部樓層
係架, 有蟲食, 個夾用到大約三次; 冇蟲食, 玩到大約十次.

新出既夾都食唔到蟲????
唔使施肥都得, 呢盆野好易養之嘛~
不過妳拔走哂D青苔就........
我都冇換泥
施肥只可以用緩肥
回復