有關風雨蘭既生長

作者: novernber 發表于 2014-6-4 06:20:29
1269 13
我由根球開始種起到依家都有成個月喇。起初生長迅速,但呢兩個星期好似生長遲緩,正常的嗎?
生到呢個高度就冇再高過同長新葉了
heiheimama 發表於 2014-6-4 10:09:30 |顯示全部樓層
個人經驗,風雨蘭每球大約長五六條葉子,之後就不會再出新葉,而是會長子球,再在原植株旁長出較小的新葉。如果你的風雨蘭沒有徒長(看照片似乎長的很強壯),就不用太擔心。
回復

novernber 發表於 2014-6-4 11:25:24 來自手機 |顯示全部樓層
heiheimama 發表於 2014-6-4 10:09
個人經驗,風雨蘭每球大約長五六條葉子,之後就不會再出新葉,而是會長子球,再在原植株旁長出較小的新葉。 ...

謝謝你。我當左佢係小朋友添,以為長高先好,哈哈
咁一般幾耐先會有花架?
回復

heiheimama 發表於 2014-6-4 16:28:14 |顯示全部樓層
你這個是球(不是種子)吧?我自己也不是種很多品種,不敢亂說,但似乎不同品種有不同開花時間。我有些是春夏之間就開,另一些是盛夏。一般在大雨後開花。
回復

novernber 發表於 2014-6-4 16:43:17 來自手機 |顯示全部樓層
是球呀在這裡分享到架。我見學校個d生到好長而且成日dup曬,又係落雨之後開白色花花。我仲以為隻隻都一樣添:p 哇,咁實在太得意喇!原來有不同品種架!我仲以為係顏色上既分別添
回復

tsoiyiu1009 發表於 2014-6-4 17:40:46 |顯示全部樓層
風雨蘭唔洗咁照顧佢地咖~
當雜草咁種就得喇~
有幾多條葉都唔會影響到佢開花,係時候就會開花,我試過無葉佢都照開花咖~
前輩教落,淋水唔洗太密,先會催花芽,乾佢一排先淋水,佢以為落雨就會開花咖喇~
我種風雨蘭都係放上天台,好日都唔淋一次水,一到夏天雨季,自然有花睇~

係呀,我家的也是好天曬落雨淋。越曬越壯。  發表於 2014-6-4 19:23
回復

boyboylo 發表於 2014-6-4 18:05:21 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2014-6-4 17:40
當雜草咁種就得喇~
有幾多條葉都唔會影響到佢開花,係時候就會開花,我試過無葉佢 ...

又學習了一課!
回復

novernber 發表於 2014-6-4 19:46:47 來自手機 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2014-6-4 17:40
當雜草咁種就得喇~
有幾多條葉都唔會影響到佢開花,係時候就會開花,我試過無葉佢 ...

謝謝你 等我仲「無微不至」咁照顧佢添。好!等我唔好咁錫住佢先得
回復

darrendarren 發表於 2014-6-4 22:17:26 來自手機 |顯示全部樓層
我可能太過錫佢地啦,3日唔埋就淋水,仲要俾肥。仲左2年得2朵花。成個花盆有成30棵度。等我製下佢先。
回復

novernber 發表於 2014-6-5 01:28:26 |顯示全部樓層
darrendarren 發表於 2014-6-4 22:17
我可能太過錫佢地啦,3日唔埋就淋水,仲要俾肥。仲左2年得2朵花。成個花盆有成30棵度。等我製下佢先。 ...

哈哈,darrendarren,我地係朋友!我又係咁,不過我岩岩起頭,仲趕得切!
回復

B17 發表於 2014-6-5 11:32:55 |顯示全部樓層
我當佢地係野草,掉係露台暴曬,見d葉dup dup地就淋水
3個月一次緩解肥,有時我會諗其實唔落肥都可能一樣會開花
回復

ET0404 發表於 2014-6-5 11:35:53 |顯示全部樓層
我學多樣嘢
回復

novernber 發表於 2014-6-5 16:43:11 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-6-5 11:32
我當佢地係野草,掉係露台暴曬,見d葉dup dup地就淋水
3個月一次緩解肥,有時我會諗其實唔落肥都可能一樣 ...

哈哈,我岩岩就係想問使唔使施肥添
等我試下唔落肥先
回復

KOINU 發表於 2014-8-4 01:22:03 |顯示全部樓層
多謝曬,又學到嘢~~
回復