龍眼被偷了

關閉 [複製鏈接]
作者: 花草之家 發表于 2008-8-2 10:35:06
10131 160
多多 發表於 2008-8-24 12:27:26 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-24 11:29 發表

梗係有啦!比我捉過幾個添!有一次係2個老人家帶住個(幼稚園校車)剛送回來的孫女,到我的花園偷玫瑰,唔怪有幾次都係黃昏5點後又冇左幾朵花啦!原來係放學時間來偷ge。 ...

嘩...甘都得?
唉..真係教壞細路
回復

雲雲 發表於 2008-8-24 13:03:22 |顯示全部樓層
咁比你當場捉到,佢有乜反應?
回復

花草之家 發表於 2008-8-24 15:15:24 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-8-24 13:03 發表
咁比你當場捉到,佢有乜反應?

我咁o岩行出露台,見佢地行過,再望吓d玫瑰,唔見左一朵最大朵的红色玫瑰(因為只開了幾朵,所以好搶眼)我立刻追出,看見小女孩拿着我的花花,我便責備2個老人家,我花園內的東西不是你的,你這種是小偷行為,還帶着小孩來偷花,你們不覺得羞愧嗎?自此以後便不見他們在我的花園前面出現。
回復

Donder 發表於 2008-8-24 23:12:09 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-24 15:15 發表

我咁o岩行出露台,見佢地行過,再望吓d玫瑰,唔見左一朵最大朵的红色玫瑰(因為只開了幾朵,所以好搶眼)我立刻追出,看見小女孩拿着我的花花,我便責備2個老人家,我花園內的東西不是你的,你這種是小偷行為,還帶着小孩來偷花,你們不覺 ...

都好, 他們知到衰左, 唔敢再出現,  都算有些改善, 進步 !
回復

Alfphy 發表於 2008-8-25 10:18:09 |顯示全部樓層

我咁o岩行出露台,見佢地行過,再望吓d玫瑰,唔見左一朵最大朵的红色玫瑰(因為只開了幾朵,所以好搶眼)我立刻追出,看見小女孩拿着我的花花,我便責備2個老人家,我花園內的東西不是你的,你這種是小偷行為,還帶着小孩來偷花,你們不覺 ...

花草之家,好野!
回復

花草之家 發表於 2008-8-25 11:02:42 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-25 10:18 發表

花草之家,好野!

多謝支持
回復

雲雲 發表於 2008-8-25 12:12:56 |顯示全部樓層

我覺得係要幫手做教育工作, 例如叫排隊,依家已經有改善,以前仲比人話大咀巴(個過人同我同時比人插隊)。
回復

花草之家 發表於 2008-8-25 15:07:34 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-8-25 12:12 發表

我覺得係要幫手做教育工作, 例如叫排隊,依家已經有改善,以前仲比人話大咀巴(個過人同我同時比人插隊)。

雲雲,確實有改善,冇ga話我都唔會係度住啦!不過我曾經見過係屋苑專車内,有小孩說要小便,她的媽媽立刻叫她在車廂内小便,車内的入立刻喝止她,好彩這種人只是極小數。
回復

雲雲 發表於 2008-8-25 19:03:30 |顯示全部樓層
我覺得是有希望的,比時間,比寬容,少一在香港怕執輸的態度,係絕對可以共溶。
回復

Alfphy 發表於 2008-8-25 22:31:31 |顯示全部樓層
對啊!俾d時間,一定得!
回復

花草之家 發表於 2008-8-26 11:21:33 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-25 22:31 發表
對啊!俾d時間,一定得!

我在這裏居住,與鄰居相處是沒有问題的,(包容)真的很重要。
剛才住在楼上6楼的老伯又在我的屋外大声呼叫他的家人落楼開门, 每天都叫幾次,如果有心臟病,實比佢嚇死呀!
回復

雲雲 發表於 2008-8-26 13:13:43 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-26 11:21 發表

我在這裏居住,與鄰居相處是沒有问題的,(包容)真的很重要。
剛才住在楼上6楼的老伯又在我的屋外大声呼叫他的家人落楼開门, 每天都叫幾次,如果有心臟病,實比佢嚇死呀! ...

哈哈。。。我間唔鐘唔記得野,都由天台或屋企內叫哩叫去,我鄰居都係咁~
請問現在港人居住你的屋苑比例有多少?多了一點或少一點?
回復

花草之家 發表於 2008-8-26 18:45:06 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-8-26 13:13 發表

哈哈。。。我間唔鐘唔記得野,都由天台或屋企內叫哩叫去,我鄰居都係咁~
你叫極都唔夠阿伯大声架 佢叫上去6樓o咼。至於比例幾多我又冇統計過,我諗重有一半係香港人,不過有d業主唔係度住ge,只是回來度假的。
回復

花草之家 發表於 2008-8-26 18:45:07 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-8-26 13:13 發表

你叫極都唔夠阿伯大声架 佢叫上去6樓o咼。至於比例幾多我又冇統計過,我諗重有一半係香港人,不過有d業主唔係度住ge,只是回來度假的。
回復

Alfphy 發表於 2008-8-26 21:13:45 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-26 18:45 發表

嘩哈哈!阿伯退休前應該是賣飛機欖的!
回復

雲雲 發表於 2008-8-27 12:32:20 |顯示全部樓層
下次你問亞伯,係唔係佢個叮噹壞,可能要管理員修理。
回復

花草之家 發表於 2008-8-27 12:55:46 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-8-27 12:32 發表
下次你問亞伯,係唔係佢個叮噹壞,可能要管理員修理。

我估叮噹壞左,同埋阿伯應該係文盲,大门是按密碼才能打開的,阿伯兩公婆可能是由農村出來揍孫的,日间d後生要返工,又唔理叮噹壞左,所以冇叫人修理囉!我估係咁掛!
回復

雲雲 發表於 2008-8-27 13:31:14 |顯示全部樓層
咁真係頭痛~ 所以難求好鄰居。
花草之家請問如果你要購買園藝植物同用品,家附近有沒有地方逛?
回復

花草之家 發表於 2008-8-27 15:18:07 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-8-27 13:31 發表
咁真係頭痛~ 所以難求好鄰居。
花草之家請問如果你要購買園藝植物同用品,家附近有沒有地方逛?

有呀!有一條街係賣植物同用品ge,數埋都冇10間,不過我都時時去逛吓架!
易求無價寶,難得好鄰居

回復

花草之家 發表於 2008-8-27 15:36:30 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-26 21:13 發表

嘩哈哈!阿伯退休前應該是賣飛機欖的!

阿飛,我估阿伯以前係農村度唱山歌ge
回復