龍眼被偷了

關閉 [複製鏈接]
作者: 花草之家 發表于 2008-8-2 10:35:06
10130 160
花草之家 發表於 2008-8-2 18:49:09 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-2 18:42 發表

請d好鄰居食都唔好比果d小偷咁"順口"Yak哂 r~

係呀!講得好o岩呀!
回復

阿晴 發表於 2008-8-2 18:50:39 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-2 17:20 發表

我剛從香港搬返黎冇一年,香港層樓又賣o左,不過,如果價錢好吸引,就實賣o左佢,
不過呢度環境又真係幾靚架係香港要有1600尺花園我又買唔起。 ...

wa~ 咁大個花園…

回復

花草之家 發表於 2008-8-2 19:10:58 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-2 18:50 發表

wa~ 咁大個花園…

係呀!我睇這個單位時,看見咁大個花園, 即刻落訂,室内如何也不用看。
回復

阿晴 發表於 2008-8-2 19:23:03 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-2 12:16 發表

講開養狗,有家本地人養了一隻狗幾個月,後来放佢出來到處跑,我便打電話到管理處投訴,

派保安來捉狗,那可惡的狗主說不要了才放出來, 更可惡的是與保安一起弄死那集狗, 天 哪!這樣立刻處理? ...

你咁講令我諗起早前o係You-tube睇到ge中國大陸活剝凌遲式取製皮草ge秘密流傳片段, 原來大陸d人真係可以咁無情對待動物 , 果段幾分鐘ge血腥片睇完之後 , 我唔舒服反胃加發惡夢左兩個禮拜.............................

回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-2 19:33:24 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-2 19:23 發表

令我諗起早前係You-tube睇到ge中國大陸活剝凌遲式取製皮草ge秘密流傳片段, 原來大陸d人真係可以咁無情對待動物 , 果段幾分鐘ge血腥片睇完之後 , 我唔舒服反胃加發惡夢左兩個禮拜........................ ...

大陸人民窮得太耐,改革開放之後,社會貧富懸殊日益嚴重,好多人為o左錢,可以做出任何泯滅人性既行為!
連對人命都唔尊重,更可況係動物既生命!
好多時諗起,都覺得悲哀~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-2 19:34:50 |顯示全部樓層
花草之家,
想問o下你棵龍眼樹係點樣防蟲架?
回復

阿晴 發表於 2008-8-2 19:35:36 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-2 19:33 發表

大陸人民窮得太耐,改革開放之後,社會貧富懸殊日益嚴重,好多人為o左錢,可以做出任何泯滅人性既行為!
連對人命都唔尊重,更可況係動物既生命!
好多時諗起,都覺得悲哀~ ...

你都睇過? 我睇完之後真係好心痛加嘔心……
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-2 19:50:09 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-2 19:35 發表

你都睇過? 我睇完之後真係好心痛加嘔心……

我冇睇過段片,唔敢睇呢d o野~
幾年前返大陸做o野,個客帶我去一間食肆食晏~
o係食店門口見到隻貓被困o係個超迷你既鐵龍裡面,連轉身都唔夠位~
但係同行既人,好似見怪不怪~
入o左間食肆後,我只敢食菜,見到肉類都反胃~
件事隔o左咁多年,我都仲記得隻貓既樣~
我唔敢想像,如果睇完段片,會有乜o野後果~
有時打開報紙,見到恐怖標題都會跳過唔睇~
淨係睇標題,都知道祖國每日都有好多變態o野發生~
回復

Tony 發表於 2008-8-2 21:07:47 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-8-2 16:13 發表

我諗果啲人唔會信嘎。我試過在深圳的街邊見到有人企係架單車架上,用支竹係度搞種係路邊嘅芒果,果啲芒果好青而且細細個,好食乜?我諗係一種奇怪的心理做崇 ...

我大陸D親戚話冇人理,摘得架喎
佢地仲話D人摘咗多數係街邊賣架
回復

Xuite 發表於 2008-8-2 21:17:30 |顯示全部樓層
d人真係離曬譜...偷得就偷.....
又唔諗下種的人落左幾多心機、心血先種到結果
回復

Monse 發表於 2008-8-3 00:36:59 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-2 10:57 發表
寫個牌:  觀賞植物, 已噴強烈農藥, 如不幸進食, 請馬上求醫  

這個方法應該幾有效 por,相信多多少少都有阻嚇作用掛
回復

呵呵笑 發表於 2008-8-3 09:20:41 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-8-3 00:36 發表

Monse,你升佐級哦,二級啦
回復

Alfphy 發表於 2008-8-3 09:37:13 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-8-2 21:07 發表

我大陸D親戚話冇人理,摘得架喎
佢地仲話D人摘咗多數係街邊賣架

花草之家,你可能在街上見到個位小偷在賣你的龍眼啦!!!
回復

花草之家 發表於 2008-8-3 09:39:07 |顯示全部樓層
早晨,大家好!
回復

花草之家 發表於 2008-8-3 09:46:37 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-2 19:34 發表
花草之家,
想問o下你棵龍眼樹係點樣防蟲架?

見蟲才噴藥,或2個月噴藥一次。
回復

花草之家 發表於 2008-8-3 09:49:58 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-2 19:23 發表

你咁講令我諗起早前o係You-tube睇到ge中國大陸活剝凌遲式取製皮草ge秘密流傳片段, 原來大陸d人真係可以咁無情對待動物 , 果段幾分鐘ge血腥片睇完之後 , 我唔舒服反胃加發惡夢左兩個禮拜................. ...

所以我係唔會睇呢o的野,費事令自已難過。
回復

花草之家 發表於 2008-8-3 09:57:50 |顯示全部樓層
原帖由 Xuite 於 2008-8-2 21:17 發表
d人真係離曬譜...偷得就偷.....
又唔諗下種的人落左幾多心機、心血先種到結果

偷野d人冇腦架,因為佢地冇教養架馬,三代一齊黎偷,邊度會教養好下一代呀?
回復

花草之家 發表於 2008-8-3 10:04:35 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-8-3 00:36 發表

這個方法對香港人就有效,對大陸小偷冇用架,一係冇腦,一係文盲,佢o地d思想係我o地估唔到架
回復

花草之家 發表於 2008-8-3 10:06:13 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-3 09:37 發表

花草之家,你可能在街上見到個位小偷在賣你的龍眼啦!!!

回復

花草之家 發表於 2008-8-3 10:07:40 |顯示全部樓層
我現在出街啦!
回復