返回列表 發新帖

天竺葵的種子(成功採種 YEAH!)

關閉 [複製鏈接]
作者: Alfphy 發表于 2008-7-31 09:23:22
4720 47
Alfphy 發表於 2008-9-12 22:58:05 |顯示全部樓層
成株的,我都會放在地牢內過冬啊!等佢休眠下。我都希望有天可以種到佢成棵樹仔咁!至於種子,其實係我上次網上買黃玉蘭種子時,見賣家有天竺葵的種子賣,咁我咪諗住搞搞新意思,買種子試種lor!咁巧我的天竺葵又結了種子,又試下種下....
係呢,你放在地牢前,係咪會幫佢修枝?修淨幾多枝葉?我怕自己修枝過度,第日年生唔靚!
回復

Donder 發表於 2008-9-12 23:26:25 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-12 22:58 發表
成株的,我都會放在地牢內過冬啊!等佢休眠下。我都希望有天可以種到佢成棵樹仔咁!至於種子,其實係我上次網上買黃玉蘭種子時,見賣家有天竺葵的種子賣,咁我咪諗住搞搞新意思,買種子試種lor!咁巧我的天竺葵又結了種子,又試下種下. ...

我是隨意修小小架咋, 因放在地爐時, 她也會漸漸枯小小, 見枯支, 才又剪, 有時在地爐, 她也會出新芽, 出新支, 當然D新芽, 新支, 了了瘦瘦, 好弱, 通常我在春天搬返佢地出黎時, 才再大修佢地.
回復

Alfphy 發表於 2008-9-12 23:35:48 |顯示全部樓層
明白!我的天竺葵仍在開花,現在的天氣還是很適合它們。今年天氣有點怪,但就令它們的花期延期了。咁都好,它們應該會擺至十一月才收入屋了。
回復

Donder 發表於 2008-9-13 14:58:51 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-12 23:35 發表
明白!我的天竺葵仍在開花,現在的天氣還是很適合它們。今年天氣有點怪,但就令它們的花期延期了。咁都好,它們應該會擺至十一月才收入屋了。 ...

我果D都係呀, 今年都唔知開左第幾輪花啦, 現在仍有好多花 LUM 出黎, 呢張相昨天影既 !
大紅色

回復

Donder 發表於 2008-9-13 15:02:32 |顯示全部樓層
係呢, 你知唔知葉中間的深色一圈葉紋, 點解有時深色D, 有時又淺色D既呢 ? 我呢盆, 現在就好淺色, 但早排, 佢又好深色既喎 ! 唔知同光有無關係呢 ! ? 定營養 ! ?
回復

Donder 發表於 2008-9-13 16:01:18 |顯示全部樓層
玫紅色

回復

花草之家 發表於 2008-9-13 18:49:40 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-9-13 16:01 發表
玫紅色

嘩!葉又靚,花又靚。
回復

Alfphy 發表於 2008-9-13 21:56:15 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-9-13 15:02 發表
係呢, 你知唔知葉中間的深色一圈葉紋, 點解有時深色D, 有時又淺色D既呢 ? 我呢盆, 現在就好淺色, 但早排, 佢又好深色既喎 ! 唔知同光有無關係呢 ! ? 定營養 ! ? ...

我都唔係好肯定,但猜想和葉綠素含量有關,即同陽光有關!
我沒有幫我的天竺葵施過肥,應該同肥料沒關。
回復