天竺葵的種子(成功採種 YEAH!)

關閉 [複製鏈接]
作者: Alfphy 發表于 2008-7-31 09:23:22
4716 47
MarRose 發表於 2008-8-26 09:55:41 |顯示全部樓層
很可愛
回復

Alfphy 發表於 2008-8-26 10:47:50 |顯示全部樓層
原帖由 sel 於 2008-8-26 09:40 發表
唔係掛, 有尾個隻唔似天竺葵既種子! 此外, 唔使 等到種子莢自己彈開, 到開始轉啡色一排 (自己慢慢掌握)彈開前已可剪下, 放在白紙上等種子莢成熟就OK啦! ...

吓?!咁我採的是甚麼?
回復

Alfphy 發表於 2008-8-27 06:16:26 |顯示全部樓層
今天,又採多兩粒啦!嘻!

早上澆水時,留意到有一粒種子已翹起少少,離開了莢子

早上澆水時,留意到有一粒種子已翹起少少,離開了莢子

下午回來,種子已伸出了羽毛,隨風飄揚了!

下午回來,種子已伸出了羽毛,隨風飄揚了!

這是放大了好幾倍的種子模樣

這是放大了好幾倍的種子模樣
回復

阿晴 發表於 2008-8-27 06:35:31 |顯示全部樓層
好有趣的種子~ 長滿毛~ 我還以為天竺葵的種子細如粉末呢~ 原來是有細毛~
阿飛開始播種了沒有?
回復

Alfphy 發表於 2008-8-27 06:40:34 |顯示全部樓層
對啊!我也是第一次見天竺葵的種子,想不到是這樣子的!我之前買的,都只是一粒小小的米狀種子。我想大概是除了件「羽毛衫」的種子了!!嘻!今次自家種,自家採,好特別,好開心!
我還沒有未開始秋播啊!應該會在九月底做!
回復

阿晴 發表於 2008-8-27 06:47:01 |顯示全部樓層
9月底, 你那邊不會太冷嗎?
回復

Alfphy 發表於 2008-8-27 09:37:43 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-27 06:47 發表
9月底, 你那邊不會太冷嗎?

九月底的氣溫大概會係幾度至十幾度之間,相對香港來說,應該都叫冬天。不過,這裏還可以叫做秋天!
秋播只要是在第一場雪之前完成,就應該ok!
回復

Agnes 發表於 2008-8-27 12:16:43 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-27 06:40 發表
對啊!我也是第一次見天竺葵的種子,想不到是這樣子的!我之前買的,都只是一粒小小的米狀種子。我想大概是除了件「羽毛衫」的種子了!!嘻!今次自家種,自家採,好特別,好開心!
我還沒有未開始秋播啊!應該會在九月底做! ...

佢件衫好可愛!
恭喜你揍得佢o甘靚, 仲成功接生 tim!
回復

花草之家 發表於 2008-8-27 12:37:16 |顯示全部樓層
好得意呀!帶埋降落傘出世。
回復

Alfphy 發表於 2008-8-27 21:42:10 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-27 12:16 發表

佢件衫好可愛!
恭喜你揍得佢o甘靚, 仲成功接生 tim!

嘻!係啊!
發現佢時,我都好驚喜!與想像很不同!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-27 21:42:53 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-27 12:37 發表
好得意呀!帶埋降落傘出世。

係啊!問號狀的降落傘!
回復

Monse 發表於 2008-8-27 23:56:31 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-27 06:40 發表
我還沒有未開始秋播啊!應該會在九月底做! ...

襯種子新鮮即刻播種發芽率達100%架,快啲播啦。

天竺葵是利用風力傳播種子的,我地在花店買回來的天竺葵通常已被除去羽毛尾巴了,有些還加噴了一層保護種子的金黃色粉末啊。

回復

Alfphy 發表於 2008-8-28 00:33:57 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-8-27 23:56 發表
襯種子新鮮即刻播種發芽率達100%架,快啲播啦。
天竺葵是利用風力傳播種子的,我地在花店買回來的天竺葵通常已被除去羽毛尾巴了,有些還加噴了一層保護種子的金黃色粉末啊。 ...

嘻!它們都是我今年趁減價時買回來種的,不用港幣八元就有一棵,超抵!
Monse,你有沒有興趣種一些?可以寄一些給你啊!
原來係噴了保護種粉末,難怪我賣的種子是金色殼的,還以為除了件羽毛衫就係金種子呢!
回復

Monse 發表於 2008-8-28 00:55:10 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-28 00:33 發表

嘻!它們都是我今年趁減價時買回來種的,不用港幣八元就有一棵,超抵!
Monse,你有沒有興趣種一些?可以寄一些給你啊!
原來係噴了保護種粉末,難怪我賣的種子是金色殼的,還以為除了件羽毛衫就係金種子呢! ...

先多謝你先!不過我今年秋播都會播天竺葵架,我一早買左幾個混色品種的種子了,過去連續兩年的秋天都有播天竺葵,但舊年發芽率超低所以最後生還的只得一棵紅色。

所以你留番啲種子分享給同樣都喜歡天竺葵花友吧。
回復

Alfphy 發表於 2008-8-28 01:01:07 |顯示全部樓層
嘻!我都買了天竺葵的種子準備秋播啊!
我買了白色和icy orange....第一次用種子種,希望發到芽啦!
回復

格子 發表於 2008-8-28 13:34:59 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-26 08:45 發表
因聽聞天竺葵的種子莢成熟後會爆開,為免錯失種子,天天都留意着果莢。今天,終於給我看到了天竺葵的果莢成熟爆開,種子飛揚的様子! 真想不到居然是這樣子的,很美! ...

服啊 !  咁都俾你影到
回復

Alfphy 發表於 2008-8-28 21:34:45 |顯示全部樓層
係啊!好彩這幾天不是太大風,沒有被吹走!
回復

Donder 發表於 2008-9-12 17:45:25 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-28 01:01 發表
嘻!我都買了天竺葵的種子準備秋播啊!
我買了白色和icy orange....第一次用種子種,希望發到芽啦!

阿飛, 我的天竺葵的插支生長良好當中, 睇下明年春天, 邊個的生得好 D !  (來個種子, 插支大比拼)     哈....哈...玩到無咩好玩 !   
回復

Alfphy 發表於 2008-9-12 21:37:21 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-9-12 17:45 發表

阿飛, 我的天竺葵的插支生長良好當中, 睇下明年春天, 邊個的生得好 D !  (來個種子, 插支大比拼)     哈....哈...玩到無咩好玩 !   

好啊!我會在九月底播種,說明書話要30至40日發芽啊!由幼苗到成熟至可以開花,唔知要幾耐呢?
按常理應該是插枝生長速度快d....
回復

Donder 發表於 2008-9-12 22:38:31 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-12 21:37 發表

好啊!我會在九月底播種,說明書話要30至40日發芽啊!由幼苗到成熟至可以開花,唔知要幾耐呢?
按常理應該是插枝生長速度快d....

按常理應該是插枝快過播種子的, 係呢, 點解唔把天竹葵放在地爐過冬呢, 陰, 黑, 乾, 凍住佢, 成個冬天唔駛理佢, 到春天攞返出黎, 佢又生啦, 重可以種到好大棵, 成果樹仔咁, 我果 D, 將會是第二年過冬啦, 我見隣居果D, 種左 5   6 年, 都是咁樣過冬, 現在生到成棵樹咁大, 咁樣, 其實唔駛年年秋播, 又要由幼苗種起 ! 係咪 ! ?
回復