魚街小休.

作者: seasonsjoe 發表于 2008-7-30 13:37:40
3878 24
很多時行魚街一袋三包般,或之前已經行了不少路途,腳軟兼口乾..
就會到水渠道買番杯 "崩大碗" 涼茶,清熱下火一流,
雖然初初飲會覺得味怪怪,但是有益的.
sandy 發表於 2008-7-30 22:56:32 |顯示全部樓層
有冇試過魚街既椰汁大王. 好正架.
回復

seasonsjoe 發表於 2008-7-31 08:26:00 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-7-30 22:56 發表

果間少幫襯,依你介紹下次去試下先 ~ 
回復

chris 發表於 2008-7-31 09:08:15 |顯示全部樓層
崩大碗就好少食, 酸梅湯就間中都有飲, 行到身水身汗食凍酸梅湯都幾正架
回復

chris 發表於 2008-7-31 09:09:41 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-7-30 22:56 發表

邊間呀, 無留下, 係唔係街尾近油站果幾間食店呀
回復

chris 發表於 2008-7-31 09:12:53 |顯示全部樓層
不如大家講下魚街附近有乜好野食,

街尾近油站有間出名的臭豆腐, 炸得好好味架, 不過而家無咁臭
回復

tata 發表於 2008-7-31 09:57:17 |顯示全部樓層
"崩大碗"好鬼涼架, 唔係個個受得, 係咪勁草味架
回復

tata 發表於 2008-7-31 09:59:09 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-7-31 09:12 發表
不如大家講下魚街附近有乜好野食,

街尾近油站有間出名的臭豆腐, 炸得好好味架, 不過而家無咁臭

我鐘意食魚肉湯, 落兩匙辣菜甫, 正呀
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-31 10:49:20 |顯示全部樓層
我鍾意魚街中間有間粥店, 賣的咸煎餅很好吃, 我成日當晚飯, 拿著個大餅邊行魚店邊吃~
回復

Tony 發表於 2008-7-31 10:51:38 |顯示全部樓層
豬大腸正呀~~
回復

seasonsjoe 發表於 2008-7-31 13:04:47 |顯示全部樓層
街頭間康年d奶茶,菠蘿油都唔錯.
回復

chris 發表於 2008-7-31 13:13:57 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-7-31 10:51 發表
豬大腸正呀~~

街邊的豬大腸好耐無食囉, 而家的多數係預先整熟, 要果時先"係咁兒"炸一炸, 一d都唔好食,

以前的係條大腸係油度用慢火炸好耐, 肥油出晒嚟, "翠Pop pop" 加酸梅醬仲正,

講講下流晒口水添 , 唔知邊度有得食呢 ?
回復

chris 發表於 2008-7-31 13:15:51 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-31 10:49 發表
我鍾意魚街中間有間粥店, 賣的咸煎餅很好吃, 我成日當晚飯, 拿著個大餅邊行魚店邊吃~

kim 我好少入鋪頭食野架, 多數係 掃街, 一路行, 一路買, 跟住一路食,
回復

Tony 發表於 2008-7-31 13:19:45 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-7-31 13:13 發表

街邊的豬大腸好耐無食囉, 而家的多數係預先整熟, 要果時先"係咁兒"炸一炸, 一d都唔好食,

以前的係條大腸係油度用慢火炸好耐, 肥油出晒嚟, "翠Pop pop" 加酸梅醬仲正,http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion ...

魚街油站嗰面,同你講ge係一樣ga,唔係整定ga
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-31 14:13:37 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-7-31 13:13 發表

以前的係條大腸係油度用慢火炸好耐, 肥油出晒嚟, "翠Pop pop" 加酸梅醬仲正,http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion ...

仲有d 走鬼檔, 不過要去到觀塘或黃大仙個頭d屋邨先有喇~
回復

tata 發表於 2008-7-31 14:55:05 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-31 14:13 發表

黃大仙嗰檔走鬼檔好正架, 仲有咩add10icon add10icon add10icon
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-31 14:57:12 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-7-31 14:55 發表

黃大仙嗰檔走鬼檔好正架, 仲有咩add10icon add10icon add10icon

梗係有,佢地晚晚十一二點都會出動,賣一刻就走陣鬼,你撞唔撞到佢地都好講縁份呀~
你要成日去黃大仙架?
回復

tata 發表於 2008-7-31 15:01:25 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-31 14:57 發表

梗係有,佢地晚晚十一二點都會出動,賣一刻就走陣鬼,你撞唔撞到佢地都好講縁份呀~
你要成日去黃大仙架?

早幾年會突登駕車去食架, 以前唔駛咁夜都有得食, 小販管理隊收工佢哋就開工, 啲豬大腸正到暈呀add6icon add6icon add6icon
回復

chris 發表於 2008-7-31 15:07:08 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-31 14:57 發表

你要成日去黃大仙架?

十一二點先有, 真係走鬼檔
回復

chris 發表於 2008-7-31 15:09:41 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-31 14:13 發表

觀塘果檔以前係係物華街口同裕民坊兩邊擺, 但係近年捉得好利害, 已經好耐無見佢開檔了, 唔知係唔係要十二點佢先開呢 ?
回復

12下一頁