巧克力蕃茄葉有白點

作者: 檸檬王 發表于 2014-5-19 10:18:22
3826 7

上星期五晚轉佐大盆,個底落佐D 骨粉
中間有D 旦殼同草木灰
隔佐兩日之後,其中有一塊葉就有呢D 白色點
請問佢係咪病佐呢?我可以點做呢?

我屋企向西南,有陽光入屋
不過呢排落雨,都好耐無曬過
empire 發表於 2014-5-19 10:43:51 |顯示全部樓層
有啲相load唔到, 但係啲葉好似有粉蚧殼蟲。
你試吓啲白點係咪可以用牙簽剔走。
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2014-5-19 11:06:43 |顯示全部樓層
似係“白粉病”,先用“苦棟油” 控制一下情況。
回復

檸檬王 發表於 2014-5-19 13:40:33 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2014-5-19 11:06
似係“白粉病”,先用“苦棟油” 控制一下情況。

唔該晒,請問苦棟油係咪只係噴有問題果塊葉?要唔要溝水先用架?
回復

檸檬王 發表於 2014-5-19 13:58:38 |顯示全部樓層
empire 發表於 2014-5-19 10:43
有啲相load唔到, 但係啲葉好似有粉蚧殼蟲。
你試吓啲白點係咪可以用牙簽剔走。
...

唔該你,我今晚返去試下,如果剔得走,即係蚧殼蟲嗎?
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2014-5-19 15:02:21 |顯示全部樓層
檸檬王 發表於 2014-5-19 13:40
唔該晒,請問苦棟油係咪只係噴有問題果塊葉?要唔要溝水先用架?

除花苞及根部,噴晒整株;
跟番包裝上說明溝水用,用之前帶口罩,
噴完後,打開窗通風及要注意風向以防吸入藥劑。

唔該晒!仲有我想問,佢算唔算徒長?相比起其他花友的,佢好似好少葉  發表於 2014-5-20 09:19
回復

empire 發表於 2014-5-19 15:06:34 |顯示全部樓層
檸檬王 發表於 2014-5-19 13:58
唔該你,我今晚返去試下,如果剔得走,即係蚧殼蟲嗎?

好大機會係, 你google search吓「粉蚧殼蟲」比較吓。
如果係粉蚧殼蟲, 你睇吓附近會唔會有好多螞蟻, 我之前棵翻茄都係比啲螞蟻搬咗好多粉蚧殼蟲嚟。
如果冇螞蟻, 易搞好多, 噴苦棟油或者綠油油等都可以解決。
回復

檸檬王 發表於 2014-5-20 09:18:52 |顯示全部樓層
empire 發表於 2014-5-19 15:06
好大機會係, 你google search吓「粉蚧殼蟲」比較吓。
如果係粉蚧殼蟲, 你睇吓附近會唔會有好多螞蟻, 我之 ...

我返去刮過,刮唔甩!我都係去買苦楝油搞搞佢,唔該晒!

仲有我想問,佢算唔算徒長?相比起其他花友的,佢好似好少葉

回復