新手,再接再勵蝴蝶蘭

作者: 檸檬王 發表于 2014-4-22 10:05:09
1020 4
新年時買果一棵救唔返
膽粗粗淘佐一棵返來試種
淘的時候話開花係呢個色

Taobao apple green.jpg

假期前收到,返來時係咁的

拆開D 水苔,D 根算OK 嗎?
我唔太識,輕力禁過下,都幾硬
但葉底好紅,係陽光太多的關係嗎?

用大號蘭石 / 樹皮 / 炭 / 小量芒骨
面加少少水苔,淋透水

前面

後面

放係陰涼地方成個EASTER
暫時應該安好
請問各位大大,我下一步要做D 咩?
幾時需要散光地曬下太陽呢?
要施肥嗎?液肥溝水咁淋?
scylam 發表於 2014-4-22 10:32:41 |顯示全部樓層
唔好施肥。等有新葉新根先啦。郵寄蘭花都得?買幾錢?
回復

檸檬王 發表於 2014-4-22 10:47:33 |顯示全部樓層
scylam 發表於 2014-4-22 10:32
唔好施肥。等有新葉新根先啦。郵寄蘭花都得?買幾錢?

知道,但佢尚算OK 嗎?  計埋運費,大約HKD30
回復

scylam 發表於 2014-4-22 11:13:06 |顯示全部樓層
植物反應並非即見。估計一二星期先見影響吧。乾左先好再淋水。半陰可以啦
回復

檸檬王 發表於 2014-4-22 11:17:02 |顯示全部樓層
scylam 發表於 2014-4-22 11:13
植物反應並非即見。估計一二星期先見影響吧。乾左先好再淋水。半陰可以啦 ...

因為我係盆中放佐一個小水苔球,所以我會見面果D 水苔乾晒再過一兩日先再淋,我怕中間果個未乾透
多謝你解答呀
回復