鼎泰豐比想像中冇咁好, 唔值等咁耐位

作者: eat-together 發表于 2008-7-28 14:06:39
2317 8
佢o岩o岩開張o既時候有朋友去過
話佢要由七點等到九點先入到去食
我心諗,過左咁耐,熱潮都應該過去喇卦
我六點鐘去到,竟然冇人等位,可以直入
不過原來只係我早到先至咁幸運
因為六點半過後,出面已經擠滿人群

野食方面,冇野係特別好食,但都冇野係好難食
我自己就幾鍾意個紅燒牛肉麵,但只係因為個人喜好
不過有一樣野我係好唔鍾意
就係唔知點解佢開到 d 冷氣鬼死咁凍
d 小籠包同燒賣o係佢放低時即刻食,就幾好o既
轉頭食第二粒o既時候,d 皮已經硬晒,仲腥腥地添
其他o既食物都一樣凍得好快
可能想 d 客食完快 d 走卦

o里度有少少相同大家分享
鼎泰豐 http://eat-together.blogspot.com/2008/07/din-tai-fung.html
ivo 發表於 2008-7-28 21:52:48 |顯示全部樓層
幾年前食過... 其實真係無咩特別....
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-28 22:00:59 |顯示全部樓層
原帖由 ivo 於 2008-7-28 21:52 發表
幾年前食過... 其實真係無咩特別....

佢應該係講緊尖沙咀新開o個間,唔係黃埔o個間~
黃埔o個間幫襯過,真係唔多掂~
聽講新店係台灣總店自己來香港開既~
我未幫襯過,唔知得唔得~
話時話,台灣店都冇以前咁好食~
唔知係唔係心理作用,硬係覺得第一次o係台灣食既係最好食~
回復

candyafr 發表於 2008-7-28 22:40:11 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-7-28 22:00 發表

佢應該係講緊尖沙咀新開o個間,唔係黃埔o個間~
黃埔o個間幫襯過,真係唔多掂~
聽講新店係台灣總店自己來香港開既~
我未幫襯過,唔知得唔得~
話時話,台灣店都冇以前咁好食~
唔知係唔係心理作用,硬係覺得第一次o係台灣食 ...

台灣個間都只係小籠包好食...其他唔ok
回復

eat-together 發表於 2008-7-29 09:04:47 |顯示全部樓層
尖沙咀o里間比以前黃埔好
不過又唔係真係好好食
都唔明點解有咁多人願意等位
成日都人山人海
回復

比得大帝 發表於 2008-7-29 11:04:32 |顯示全部樓層
由第一次幫襯已經覺得呢間嘢唔掂, 而且最差就嘅係佢的招牌菜
- 小籠包

佢為咗要個包唔穿, 唔知用乜嘢粉加強個皮的彈性, 完全唔掂

連個招牌都搞唔掂, 唔洗講其他嘢
回復

貓后 發表於 2008-8-1 13:15:04 |顯示全部樓層
香港我就未試過,台灣就要等好耐才有得食 唔知味道係咪一樣
回復

比得大帝 發表於 2008-8-1 15:41:52 |顯示全部樓層
台灣的試過, 更加唔掂, 唔記得咗點樣唔好食, 只記得食完媽媽聲

記憶中最好食的小籠包是上海城皇廟裏面的南翔饅頭店, 我每次去上海一定要去食番次.

城皇廟的綠波廊都好正, 佢d小籠包鮮甜外, 其他小點都好正, 有江南特色, 招待過好多國家完首, 佢最經典就係當年國家招待英女皇, 要佢做唔記得咗幾多十款不同的小點給英女皇吃, 要女皇食完都唔飽的, 果然英女皇食哂咁多個.  當然係要做到好精美至得啦.

回復

Alfphy 發表於 2008-8-2 03:53:20 |顯示全部樓層
講開上次去台灣時,淨係排隊等位都已經飽晒啦!!!多人到呢…

話要等超過一個半小時,真係走到走唔切……
回復