好多大埔朋友介紹o既陳漢記

作者: eat-together 發表于 2008-7-22 15:44:39
3677 13
不止一次聽到住大埔o既朋友提起陳漢記
個個都話o個度o既煲仔飯、粥同埋腸粉好食
聽朋友講,o個度夜晚好多人食,要等好耐
為左唔使等位,我六點鐘就去到
坐低之後就叫左鮮魚片腸粉、花蟹粥、白灼墨魚鬚
仲有我專程入去食o既黃鱔牛肉煲仔飯

腸粉好滑,d 皮都算幾薄,幾好味
蟹粥幾鮮甜,不過冇乜肉食
我之前未食過蟹粥,唔知蟹粥係o米就係咁o既呢?
墨魚鬚只係隨意叫,不過估唔到又幾好味
幾彈牙,份量亦都唔少
最後到左我最期待o既煲仔飯
賣相唔錯,不過食落又唔覺得好特別
同出面其他煲仔飯差唔多
總括黎講,不過不失啦

o里度有少少相同大家分享
陳漢記 http://eat-together.blogspot.com/2008/07/chan-hon-kee.html
sandy 發表於 2008-7-22 17:34:17 |顯示全部樓層
佢d野不過不失架. 最好味係佢既腸粉. 做得好薄好滑. 食咁多地方. 暫時佢最好味.   

佢最出名既係冬天食煲仔飯. 係冬天假期 , 門口成日等餐飽. 個個都去食煲仔飯. 但煲仔飯閒閒地叫左都要等15-20mins.  佢既煲仔飯味道ok la.
回復

chiman 發表於 2008-7-23 10:57:50 |顯示全部樓層
蟹粥係咁的,水蟹無肉只要其鮮甜味.
回復

eat-together 發表於 2008-7-23 15:48:25 |顯示全部樓層
原帖由 chiman 於 2008-7-23 10:57 發表
蟹粥係咁的,水蟹無肉只要其鮮甜味.

原來係咁
我之前都未試過
仲以為會好多肉添
回復

heiheimama 發表於 2008-7-23 15:49:45 |顯示全部樓層
陳漢記?ok啦,屬中上,但不是非食不可.我是大埔友,幫襯左佢十幾年.
回復

maymay靚 發表於 2008-7-23 15:57:35 |顯示全部樓層
認同 希媽 所講.. 通常夜收工都會去食. 貪泊車方便....
都係幫襯左佢十幾年, e + 裝修左好好多.. !
回復

Fonica 發表於 2008-7-23 16:24:29 |顯示全部樓層
哈,我都幫襯左好多年lu,想當年玩到兩三點,就會揸車入去食消夜,首選腸粉,生魚片都ok嫁,不過近年少幫襯了,個人覺得未裝修前出品好食d,又有大排檔風味,裝修後去過一兩次,感覺像一般茶餐廳,很少去了.
回復

cross 發表於 2008-7-24 09:52:03 |顯示全部樓層
菜潤記我就食過
好早收鋪
回復

eat-together 發表於 2008-7-24 11:16:06 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-24 09:52 發表
菜潤記我就食過
好早收鋪

我都聽過蔡潤記
但未試過
有乜野係出名呢?
回復

cross 發表於 2008-7-24 12:38:32 |顯示全部樓層
原帖由 eat-together 於 2008-7-24 11:16 發表

我都聽過蔡潤記
但未試過
有乜野係出名呢?

唔知- -
我冇咩特別印象
食過唔係好多次
回復

sukyee0227 發表於 2008-7-24 14:24:34 |顯示全部樓層
其實我覺得最好食蝦米腸粉& 淨腸粉又薄又滑,牛腩都OK , 其它就一般啦,講到煲仔飯真係一般,不是非食不可 , 又不會掛住佢,因大埔有好多正嘢
回復

cross 發表於 2008-7-24 21:54:53 |顯示全部樓層
原帖由 sukyee0227 於 2008-7-24 14:24 發表
其實我覺得最好食蝦米腸粉& 淨腸粉又薄又滑,牛腩都OK , 其它就一般啦,講到煲仔飯真係一般,不是非食不可 , 又不會掛住佢,因大埔有好多正嘢

唔覺- -
回復

marcolo110 發表於 2008-7-29 15:37:43 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-24 12:38 發表

唔知- -
我冇咩特別印象
食過唔係好多次

佢地出名係魚蛋粉, 舊店不是原有人做,員工無禮貌及不好食, 只用個招牌做生意 ,
新店舊人做, 但以食不到以前味道 , 可能大埔有好多間都出名食魚旦粉! 食到要求高左
巳沒有刻意去食, 間唔使都係同朋友去新店食.....
回復

marcolo110 發表於 2008-7-29 15:42:45 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-7-23 15:49 發表
陳漢記?ok啦,屬中上,但不是非食不可.我是大埔友,幫襯左佢十幾年.

我都不覺得佢有什麼好食, 只係夜晚及宵夜無地方開, 的人揸車入到大埔,方便泊車才幫親佢地,所以多人食咁解, 有得選擇我都不食佢地......  我都係大埔人....
回復