迷迭香分枝

作者: kenlui817 發表于 2014-5-7 18:10:33
1350 4
大家好, 本人係新手一名, 係花墟買左一棵迷迭香回家種, 換左泥後生長得好理想亦很快.. 於是我想將它分枝種出來多種幾棵, 上網搜查過可以水種或泥土種埴分枝, 但我已經試過兩次用水養住它的其中幾枝(插在水中的枝幹的部份的葉和芽都已經除掉..), 最後都死左(變啡色)....想請教下大家:

- 其實分枝既 '枝' 係要分主幹個 '枝' 定係是但一枝都OK.?
- 用黎分枝個枝野係咪要好粗先可以繁植到..?

謝謝大家分享.
csc 發表於 2014-5-7 22:23:59 |顯示全部樓層
回復

kenlui817 發表於 2014-5-8 11:01:45 |顯示全部樓層
謝謝回覆, 睇返個個POST, 睇黎要分枝條枝幹真係要好粗....

咁睇黎我水種個枝又要壯烈犠牲啦...

不過多口問句, 我依家泥種個枝佢不斷"橫生"(因為中間個枝俾我剪左頂...) 攪到依家生得好似好怪...同埋唔知係咪個盤細, 依家頂個D葉曲曲地...係咪D養份去唔到頂個D葉到.?
回復

csc 發表於 2014-5-8 20:17:52 |顯示全部樓層
應是陽光不足.
橫生是正常.開枝散葉.
回復

kenlui817 發表於 2014-5-9 10:46:16 |顯示全部樓層
明白哂, 多問一句, 如果收割黎用, 係咪應該手擇紅色箭咀個D(即在枝幹上再分枝生出來個D), 而唔好傷到主幹.?
回復