返回列表 發新帖

2.25平方米的生產力

作者: carollaw 發表于 2014-4-29 16:32:06
3563 36
carollaw 發表於 2014-5-19 11:19:30 來自手機 |顯示全部樓層

18/5草籠近況
1.四季豆攻頂了結果已沖過30條,表演優秀^^
2.莧菜不怕雨不怕蟲,25日有得上碟
回復

carollaw 發表於 2014-5-19 11:53:52 來自手機 |顯示全部樓層
3.合掌瓜横種快大過直種。疑似淮山都好快大

請問合掌瓜點為止横種及直種,我試過種都唔唔成功  發表於 2014-7-11 10:21
回復

carollaw 發表於 2014-5-19 11:59:24 來自手機 |顯示全部樓層

4.求助無花果盈然無果
回復

carollaw 發表於 2014-5-19 12:34:54 來自手機 |顯示全部樓層

5.蜜瓜變左密室種植,生唔大T_T,相信最好收會係番薯苗越收越生得快^^
IMG-20140517-WA0(05-19-13-44-58) (295x320).jpg

你的平均生產力好強呀.... 我淨係收左一轉通菜  發表於 2014-5-20 14:51
回復

carollaw 發表於 2014-6-24 16:44:05 來自手機 |顯示全部樓層
21/6草籠近況:
1.四季豆收左2轉已衰老無豆了。
2.葉多好處在果蠅口裡分得6條青瓜
3.茄子第一條遇紅雨洛果,好在還有花

回復

carollaw 發表於 2014-6-24 16:53:29 來自手機 |顯示全部樓層
4.無花果~青皮今年竟有15粒^^
5.無花果~金傲芬淘宝¥9好快大,希望同樣多產^^
回復

Sarah1228 發表於 2014-6-28 20:40:18 來自手機 |顯示全部樓層
生產力那麼高!好野!!

謝謝,今年園友種粟米的生產力才真高.只用1/3田位置種8棵收到16支粟米.  發表於 2014-7-9 11:35
回復

mayl12 發表於 2014-6-28 22:12:39 |顯示全部樓層
好成績 !

謝謝,成績唔萛好,可能天氣問題所有園友的勝瓜,南瓜都無收成.希望下年可以再種過.  發表於 2014-7-9 11:40
回復

heiheimama 發表於 2014-6-28 23:10:07 |顯示全部樓層
大豐收,好開心!

謝謝,睇住佢地日日長大真係開心^^  發表於 2014-7-9 11:43
回復

carollaw 發表於 2014-7-9 11:14:27 來自手機 |顯示全部樓層
5/7草蘢近況:
1.收到8&9号青瓜已變了迷你版,還有20日生產期。
2.茄子花開花落係唔結果,放心已為你安排新居。
3.節瓜,勝瓜,鵲豆終於開多花亦表示今期交白果。
回復

GreenFingers 發表於 2014-7-11 22:31:25 |顯示全部樓層
我都好想種呀! 那裡找田地呀,請問?
回復

carollaw 發表於 2014-7-13 10:30:39 來自手機 |顯示全部樓層
GreenFingers 發表於 2014-7-11 22:31
我都好想種呀! 那裡找田地呀,請問?

見yahoo有團購,在葵興試玩^^
回復

carollaw 發表於 2014-7-25 10:11:44 來自手機 |顯示全部樓層

GreenFingers 如果你住葵青區推介你可試新界YMCA的天台租田,SIZE和康文署差不多,最好是係可以租一年.
回復

carollaw 發表於 2014-7-25 10:12:50 來自手機 |顯示全部樓層
25/7 那樣快就收檔,再會了草龍,茄子和園友同是買苗,點解佢的結果那樣靓,青瓜辛苦哂謝謝你^^
回復

chingyi725 發表於 2014-7-25 11:06:12 |顯示全部樓層
carollaw 發表於 2014-7-25 10:12
25/7 那樣快就收檔,再會了草龍,茄子和園友同是買苗,點解佢的結果那樣靓,青瓜辛苦哂謝謝你^^ ...

我諗住星期日先去清田.... 第一次種地, 我收穫好麻麻! 見你咁勁, 我下期會努力學你種多的野, 不過首先要抽到田先講
回復

carollaw 發表於 2014-7-29 10:07:23 來自手機 |顯示全部樓層
種得4個月好難回本,好開心認識到你希望可再做園友
回復

carollaw 發表於 2014-7-29 10:20:24 來自手機 |顯示全部樓層
26/7 掘完田的終極收盛:
         1.特幼日本番薯4條
          2.比珍珠還珍貴的花生2粒
         3.種左120日已帶種子的紅莧菜
         4.10号青瓜完美句號
回復