我喜愛的月季 2014-3-31/ 39頁 更新

作者: 花草之家 發表于 2008-7-23 18:30:41
55847 785
格子 發表於 2009-7-15 10:25:41 |顯示全部樓層
16-27度最適合佢地生長,諗住秋天會開到BABA聲囉
花草之家 發表於 2009-7-14 18:32

依家開到baba聲俾你睇唔好咩
回復

花草之家 發表於 2009-7-15 11:35:41 |顯示全部樓層
我仲大膽到見佢哋無咩動静, 係浩熱天氣下又倒咗d雞肥俾佢哋補下.
倒咗落去後先開始擔心, 噚晚見佢哋有d新芽出放心咗d
格子 發表於 2009-7-15 10:23

嘩!!大熱天時~~~~~你~~~~~~ a976a7f29c4d432829.gif
回復

花草之家 發表於 2009-7-15 12:02:03 |顯示全部樓層
睇左Ahgrey、Fanny、敏敏ge懒人種花法,格子ge夏天進補法
我都係做懒人好喇(本身係懶)
我搵到d資料,睇吓大家o岩唔o岩使。
月季生長適温16-27度。四季開花ge品種,夏季修剪之後40-55天開花,咁就要自己計算吓幾時修剪喇!因為修剪之後開花時ge温度高過27度ge話,d枝條同花都會生得唔好同埋弱。
回復

vincentma 發表於 2009-7-15 13:46:52 |顯示全部樓層
格子,我係 6 月初上堂既時候話俾阿 Sir聽要同D 月季落花肥,佢就話:"而家咁熱唔好落肥,等秋天先喇!"果時都未到而家咁熱,我諗花草講得 arm,而家俾佢休息下先好喎!我地日日返工都要星期日休息下喇!
回復

格子 發表於 2009-7-15 18:15:00 |顯示全部樓層
咁我依家使唔使搬佢入屋涼冷氣啊vincentma
你要既嗰棵白色"坦尼克" 俾我折騰得最利害
回復

vivi2009 發表於 2009-7-16 14:11:38 |顯示全部樓層
你D花花好靚好靚
回復

vincentma 發表於 2009-7-16 22:07:19 |顯示全部樓層
格子 發表於 2009-7-15 18:15
格子,你真識講笑!你種花經驗多我咁多!我只係紙上談兵,實際經驗要睇今年過唔過到夏天,咁就知喇!白色"坦尼克",我等你啦!
回復

花草之家 發表於 2009-7-17 11:50:54 |顯示全部樓層
http://a6677.myweb.hinet.net/msn/rabbit/rabbit%20(9).gif你D花花好靚好靚http://a6677.myweb.hinet.net/msn/rabbit/rabbit%20(5).gif
vivi2009 發表於 2009-7-16 14:11

vivi,代花花多謝你欣賞
回復

花草之家 發表於 2009-7-17 11:53:25 |顯示全部樓層
格子 發表於 2009-7-15 18:15

格子,放佢係冇咁晒ge位置(最好係上午晒到太陽),我諗會好d。
回復

格子 發表於 2009-7-17 12:08:51 |顯示全部樓層
我搬咗去防晒綱下面, 睇落暫時都無事
回復

yuwaiman 發表於 2009-7-17 12:37:30 |顯示全部樓層
我仲未整到遮光網呀add1icon
回復

花草之家 發表於 2009-7-17 12:42:15 |顯示全部樓層
我仲未整到遮光網呀add1icon
yuwaiman 發表於 2009-7-17 12:37

仲未整?就黎立秋喇
回復

yuwaiman 發表於 2009-7-17 14:47:56 |顯示全部樓層
仲未整?就黎立秋喇
花草之家 發表於 2009-7-17 12:42

求我家阿4整嘢係超麻煩嘅事嚟架, 每次叫佢, 佢實話得啦, 得啦
我自己郁手, 佢就實話都話等我整咯, 你咪攪啦
唔通次次為呢d嘢嘈交咩, 所以咪難為了我d花花囉add1icon
回復

花草之家 發表於 2009-7-17 17:20:37 |顯示全部樓層
梗係唔好為左d咁小ge事嘈交啦!咪等d花花自己適應吓氣温囉add7icon
佢錫你先至叫你咪攪啦!
回復

Ahgrey 發表於 2009-7-17 17:33:57 |顯示全部樓層
求我家阿4整嘢係超麻煩嘅事嚟架, 每次叫佢, 佢實話得啦, 得啦
唔通次次為呢d嘢嘈交咩, 所以咪難為了我d花花囉add1icon ...
yuwaiman 發表於 2009-7-17 14:47

敏敏,佢咁都算肯做喇, 有d大人踢都5郁下呢.....
回復

vincentma 發表於 2009-7-17 21:45:24 |顯示全部樓層
唔通次次為呢d嘢嘈交咩, 所以咪難為了我d花花囉add1icon ...
yuwaiman 發表於 2009-7-17 14:47

敏敏,我既遮光網在都係我自已整,到有 D 位自已唔掂,咪扮晒小可憐:"唔該幫我一下得唔得",仲要笑住講,咁佢想嘈交都無火藥引啦!如果唔係咁,我又係要等幾年架!
回復

格子 發表於 2009-7-21 11:22:11 |顯示全部樓層
格子,你真識講笑!你種花經驗多我咁多!我只係紙上談兵,實際經驗要睇今年過唔過到夏天,咁就知喇!白色"坦尼克",我等你啦! ...
vincentma 發表於 2009-7-16 22:07

vincentma  我種花係誤打誤撞, 經常都係度幫佢哋"急救"
紙上談兵係人哋經驗 好有用架
回復

花草之家 發表於 2009-7-24 18:38:52 |顯示全部樓層
流星雨越黎越靚 忍唔住又影左幾幅相 2098a1cc93034d4889.gif
009 341.jpg
009 339.jpg
009 368.jpg
回復

花草之家 發表於 2009-7-24 18:45:40 |顯示全部樓層
尼朵花生得太高,只可以見佢ge背影。
009 346.jpg
009 347.jpg
009 345.jpg
回復

花草之家 發表於 2009-7-24 18:52:49 |顯示全部樓層
又係紅双喜决定唔剪,俾月季自由發揮add7icon
尼一朵係完全甩晒色ge紅双喜。
009 356.jpg
009 344.jpg
009 350.jpg
回復