新手買了檸檬薄荷,有甚麼注意

作者: sanlex 發表于 2014-4-14 16:02:35
14294 11

其實上年有買種子,但不知可解死了
今日買一盆返黎
請問我有咩要注意的
買時呀姐話用有機肥,咁我是否可以用來沖水飲呢?
我要澤d葉黎用,澤上面定下面呢?
我驚會有蚊呀,果d昆蟲,我可以點預防呢?
請問檸檬薄荷可否水種的,咁水種是否會冇咁容易有昆蟲滋生呢?
如果日後我想分枝比朋友,我可以點做呢?
謝謝大家解答
powergun 發表於 2014-4-14 18:01:58 |顯示全部樓層
薄荷其實好粗生的, 但如想種得靚, 一定要有充足的陽光
有無機都可以充水的, 不過有機好像健康d
如想佢長高就澤下面的, 想佢矮d, 出多d 橫枝就澤頂芽(上面的)
可用殺蟲藥或有機殺蟲藥
水種都未必一定無昆蟲滋生的, 要知蚊的幼蟲, 即孑孓都係係水中長大的
剪下枝條放水中或泥中就會好快生根的

回復

jack872184 發表於 2014-4-14 18:30:49 |顯示全部樓層
佢其實係
"檸檬香蜂草"
回復

sanlex 發表於 2014-4-15 06:00:18 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-4-14 18:01
薄荷其實好粗生的, 但如想種得靚, 一定要有充足的陽光
有無機都可以充水的, 不過有機好像健康d
如想佢長高 ...

多謝你回覆,咁枝出黎種,有冇要幾多塊葉才種的?
謝謝
回復

sanlex 發表於 2014-4-15 06:02:52 來自手機 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2014-4-14 18:30
佢其實係
"檸檬香蜂草"

下,係花墟買,個牌寫檸檬薄荷,仲以為都係薄荷添
回復

powergun 發表於 2014-4-15 09:36:13 |顯示全部樓層
sanlex 發表於 2014-4-15 06:00
多謝你回覆,咁枝出黎種,有冇要幾多塊葉才種的?
謝謝

揀粗壯 d 的來剪就可以了, 你個盆咁大剪半枝左右就得了
回復

powergun 發表於 2014-4-15 09:38:35 |顯示全部樓層
sanlex 發表於 2014-4-15 06:02
下,係花墟買,個牌寫檸檬薄荷,仲以為都係薄荷添

以我所知, 檸檬薄荷即係香蜂草, 花墟買你呢盆咁上下大細的都係十幾20蚊的
回復

timtimhappy 發表於 2014-4-15 17:16:53 |顯示全部樓層
香蜂草枝條同葉面都長滿細毛、摸上手有陣檸檬洗潔精味道;
薄荷(綠薄荷)就無毛,兩種都生得好快、較少蟲害,夏天差不多天天要加水(室外計),
冬天多數死死下,最好留定枝條或走莖待春天再種。
回復

sanlex 發表於 2014-4-18 12:50:49 來自手機 |顯示全部樓層
唔通我係植物殺手
點解會咁
回復

timtimhappy 發表於 2014-4-19 00:49:06 |顯示全部樓層
sanlex 發表於 2014-4-18 12:50
唔通我係植物殺手
點解會咁

係未放在陽光直射的地方曬左好耐呀? 薄荷要好多水, 太曬會好快無水、無水就會好似咁軟晒, 夏天時差唔多一日淋水一次;
或者你可以試下遮蔭、唔好曬咁耐、移去強散射光的地方, 當然要注意保濕啦
回復

sheungx2 發表於 2014-4-19 16:47:45 |顯示全部樓層
我家都有種香蜂草,
香草係好需要陽光既植物,而且最好環境係通風涼爽

睇張圖應該係缺水
而家既天氣(27~30度), 如全日照,視乎泥土情況~有必要時,夏天都要淋2次水,呢種植物好需要水

我習慣係半日照(12~5pm)
早上淋水係泥,下午拎出去曬, 晚上噴水霧係葉比佢吸收

適當地比肥料 (唔好太肥,會令香草無咁香)
咁盆野就會生得好健康

我剪開頂葉,貪佢夠新鮮

防虫方面可以噴辣椒水

不過試過扦插唔成功,唔知係咪介質問題~
想問各位師兄,扦插應該用咩土,平時點護理?

回復

sanlex 發表於 2014-4-22 15:18:02 |顯示全部樓層

謝謝大家呀,前日我分開2個盤種呀,而家每日淋水,生猛左好多呀
希望之後可以交換香草,哈哈
回復