新手種rosemary Lemon Balm 有圖

作者: sanlex 發表于 2013-3-29 23:17:38
1657 5
我的第一次
我太約23/3開始種,上網種子時有問過,如果個盆夠大可以種同一個盆
但今日才發現這個網站,今睇睇了很多post,才發現
迷迭香不需要太多水,香峰草要多水
希望佢地可以發芽成長,長大後幫佢地分盆
今次成功,會想試下,種其他薄荷

請問下,要幾耐先發芽呢????

silicon 發表於 2013-3-29 23:34:14 |顯示全部樓層
兩者,rosemary 發芽率比較偏低
回復

JC208 發表於 2013-3-30 01:16:28 |顯示全部樓層
薄荷都好粗生. 多數分株插枝條會快D ....
回復

sanlex 發表於 2013-4-3 15:52:31 |顯示全部樓層
呢幾日有好多幼苗出黎,應該全部到係rosemary
估唔到Lemon Balm還未出黎
回復

weewee 發表於 2013-4-3 17:18:19 |顯示全部樓層
如果你屋企是覀斜,好難種,我曾經種過,有從種子發的,有買回來的,都難免一死,唉我而家都唔敢再種,真是心灰意冷
回復

JC208 發表於 2013-4-5 17:46:08 |顯示全部樓層
weewee 發表於 2013-4-3 17:18
如果你屋企是覀斜,好難種,我曾經種過,有從種子發的,有買回來的,都難免一死,唉我而家都唔敢再種,真是心灰意 ...

西斜難種D ? 唔係有太陽好D咩 ?

呢兩個星期太陽伯伯放大假, 傷亡慘重 !
回復