植物油防晒

作者: Pinkyleung 發表于 2014-4-14 13:53:12
2630 18
我一向用坊間買的防晒霜,最近想改用植物油防晒,
到我用的時候,就諗植物油有無 SPF ?
amubo 發表於 2014-4-15 02:30:53 |顯示全部樓層
就咁用植物油冇防晒,要加奈米級二氧化鈦液,先有防晒效果
回復

jellyfishy 發表於 2014-4-15 13:27:15 |顯示全部樓層
我只用cp sesame oil, cp argon oil, jojoba oil, etc. 做天然防曬, 曬完唔會變白, 但一定唔會傷, 而且皮膚也不會缺水或塞毛孔.  特別cp sesame oil, 爽而不會起油脂粒, 又可以防蚊, 我最鍾意用.
戶外活動行山游水我乜都試過, OK very good!  呢d 油連小孩都可以搽.

潛水時, 我仲搽埋頭髮 (CP 椰子油及 CP ARGON oil 都好), 防止佢浸水幾小時後太乾添~

天然防曬, 有人做過研究話平均有SPF 6-8. 我個人經驗, 以前搽防曬霜, 每次戶外暴曬後, 皮膚雖沒有曬黑, 但會出乾紋, 而且很膠 (防水性就會有層coating 在皮膚上), 要洗2次面才甩到防曬霜.
現在搽植物油over 1 年了, 皮膚比以往更能保濕, 每次曬完的皮膚不會出乾紋.

自從diy skin care: 我只用自己造的cream & 必要時搽植物油, 雀斑淡左. 熟我的朋友都知我滿臉雀斑, 這是我活躍戶外活動的印記吧. 雀斑淡了的確喜出望外架.

睇完後, 覺得你係我救星, 因為我一曬就好乾, 咁我去馬爾代夫有防曬措施~ Thanks ^3^  發表於 2014-5-27 16:37
回復

jellyfishy 發表於 2014-4-15 13:32:22 |顯示全部樓層

其實防曬最好還是從物理層著手, 如能戴帽的就盡量戴帽, 穿著防曬物料的衣服和外套等, 一定work 過搽野上皮膚. 皮膚防曬已是最後防線, 只靠皮膚做防曬, 皮膚不停排汗, 是最唔可靠的.

我游水潛水用的衣物全有防UV, 的確無輪點曬, 手腳都不會曬傷或不會有明顯黑左.

搽油也是一種物理性防護手法, 一層油蓋著皮膚表層, 在不阻塞毛孔呼吸的情況下封住水份, 植物油含多種原素, 幫助強化皮膚和毛髮, 清洗也很易~  
回復

cathy_1790 發表於 2014-4-19 00:02:31 來自手機 |顯示全部樓層
水母, 是用油直接塗上皮膚嗎? 但油會唔會容易曬黑?好似揸黑鬼油咁?@@

不會似黑鬼油咁既效果, 爆曬的話, 當然會曬黑啦~ 最好還是加帽和防uv雨傘.  發表於 2014-4-21 07:07
回復

cathy_1790 發表於 2014-4-19 01:28:34 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2014-4-15 13:32
其實防曬最好還是從物理層著手, 如能戴帽的就盡量戴帽, 穿著防曬物料的衣服和外套等, 一定work 過搽野上皮 ...

水母前輩, 是用油直接塗上皮膚嗎? 但油會唔會容易曬黑?好似揸黑鬼油咁?@@
回復

ahhahha 發表於 2014-4-19 13:07:06 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2014-4-15 13:27
我只用cp sesame oil, cp argon oil, jojoba oil, etc. 做天然防曬, 曬完唔會變白, 但一定唔會傷, 而且皮膚 ...

請問cp seasme oil有冇味的?最近整左紫雲膏,成陣芝麻油味, 係咪應該用cp?

cp 油不會有一丁味架, 最多只有少少堅果味.  發表於 2014-4-21 07:08
回復

jellyfishy 發表於 2014-4-21 07:12:39 |顯示全部樓層
昨日去外島釣魚, 11am-4pm, 直曬, 搽cp sesame oil, 短袖衫, 加帽和傘. ~
係前手脾有少少紅啦, 面好似無曬黑, 或不明顯吧~. 無蚊咬喎(我無噴蚊怕水)~ 唔知係咪芝麻油的效果?

有人說芝麻油防蚊,但用在我身上就無效:(  發表於 2014-4-21 10:25
回復

ahhahha 發表於 2014-4-21 18:20:26 |顯示全部樓層
ahhahha 發表於 2014-4-19 13:07
請問cp seasme oil有冇味的?最近整左紫雲膏,成陣芝麻油味, 係咪應該用cp?

jellyfishy
cp 油不會有一丁味架, 最多只有少少堅果味.  發表於 11 小時前

謝回覆,咁整紫雲膏唔想咁大陣味, 可以點整? 如果用cp油又好似唔係咁好, 因為要加熱, 但係陣芝麻油味真係好勁下

自家加熱,我一般不會用大火煮的,就算煮到100度左右,cp sesame oil也不會變一丁味出來,可以放心試下.  發表於 2014-4-21 19:52
回復

cathy_1790 發表於 2014-4-23 09:04:50 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2014-4-21 07:12
昨日去外島釣魚, 11am-4pm, 直曬, 搽cp sesame oil, 短袖衫, 加帽和傘. ~
係前手脾有少少紅啦, 面好似無曬 ...

等我下次出outdoor活動試下先 :)
回復

jellyfishy 發表於 2014-4-23 09:14:33 |顯示全部樓層
cathy_1790 發表於 2014-4-23 09:04
等我下次出outdoor活動試下先 :)

你有無diy 面霜,或者可以試左用天然防曬成份的植物油做面霜,平時上班/出街唔搽防曬,淨係搽面霜,看看有無不同,再決定戶外活動時要不要搽防曬或只搽植物油.

一到春夏,我的面霜都含較高比例的 cp sesame oil & argan oil. 一直感覺良好.有時上班前見到個大太陽,就會搽少少argan oil 上面,用左咁耐,無起粒粒.反而搽vit E 會起粒添~ 
回復

beautyherb 發表於 2014-4-23 12:15:43 |顯示全部樓層
植物油唔可以阻隔UVA同UVB, 最多令人唔晒傷, 但係UV會令皮膚老化, 最好都係要加zinc oxide 同 titanium dioxide, 可以參考下台灣d文章  
http://www.newskinhouse.com.tw/n ... 752&area_id=...

UV 會破壞骨膠原組織, 所以防晒係好重要
回復

cathy_1790 發表於 2014-4-24 23:47:44 來自手機 |顯示全部樓層
有呀,我有做面霜。果次用jojoba oil& 甘油做。不過唔係outdoor 活動都未必試到效果:D

啊~~ 我記得了~ 你話搽完起粒粒? 不如試下cp sesame oil, 試下直接搽少少上塊面, 睇下有無問題, 無起粒就可以用大D比例做cream.  發表於 2014-4-25 08:50
回復

ahhahha 發表於 2014-4-28 10:08:07 |顯示全部樓層
ahhahha 發表於 2014-4-21 18:20
jellyfishy
cp 油不會有一丁味架, 最多只有少少堅果味.  發表於 11 小時前

jellyfishy
自家加熱,我一般不會用大火煮的,就算煮到100度左右,cp sesame oil也不會變一丁味出來,可以放心試下

唔該哂, 咁下次用cp油, 冇咁一丁
回復

jennifer1 發表於 2014-5-7 16:27:01 |顯示全部樓層
請問乜野系C P 呢?  請賜教!

cold pressed 冷壓法  發表於 2014-5-8 10:31
回復

DoReMi321 發表於 2014-5-16 22:44:05 |顯示全部樓層
我都係玩水上運動多,一直都用二個日本牌子的防曬,前後都用咗十多年,當年用咗之後開始起斑,我以前不用防曬都冇斑,唔知是年紀大皮膚差咗,還是啲防曬造成  
舊年開始用CP SESAME OIL, CP MACADAMIA OIL防曬,用咗差不多一年。發覺曬過後,皮膚雖然會黑DD,但回復的都好快,而且不會乾。最好的是防水,又唔使用卸妝膏之類,CP油又有天然堅果香味,好正!

yeah~~~~~~~~~~ 好開心遇上同好~~~ 握握手 say hi~  發表於 2014-5-18 17:54
回復

jennifer1 發表於 2014-5-17 16:49:30 |顯示全部樓層
jennifer1 發表於 2014-5-7 16:27
請問乜野系C P 呢?  請賜教!

thanks so much
回復

jellyfishy 發表於 2014-5-18 18:00:17 |顯示全部樓層
beautyherb 發表於 2014-4-23 12:15
植物油唔可以阻隔UVA同UVB, 最多令人唔晒傷, 但係UV會令皮膚老化, 最好都係要加zinc oxide 同 titanium dio ...

加zinc oxide 同 titanium dioxide, 我以前用好多了, 日日用, 呢d化學野對皮膚既傷害可能仲大過UVA B, 既然都出左斑, 不如試下天然d既方法, 只用植物油及衣物 and戴帽防曬, 我係前作未有少左斑, 老公平時唔留意我有無剪髮的, 都發現最近我d斑淡左乾紋少左.

當然, 調理身體係最好的防護, 呢樣我近年用左好多心機, 或者皮膚內在強化了, 質地好左.

另外, 心理因素也很重要, 保持身心愉快, 皮膚光茫也多d架~
回復

DoReMi321 發表於 2014-5-21 17:02:49 |顯示全部樓層
DoReMi321 發表於 2014-5-16 22:44
我都係玩水上運動多,一直都用二個日本牌子的防曬,前後都用咗十多年,當年用咗之後開始起斑,我以前不用防 ...

回復