返回列表 發新帖

小PINGPING (P.sp Tolantongo)

作者: Hime 發表于 2008-7-23 02:50:02
5638 31
中豬毒者 發表於 2008-7-24 00:37:34 |顯示全部樓層
原帖由 Hime 於 2008-7-23 22:49 發表

Yes ~~~  七八九月是怕熱食蟲植物的艱難月.

十月都很艱難。
回復

Hime 發表於 2008-7-24 00:54:47 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2008-7-24 00:37 發表

十月都很艱難。

十二月中到來年三月是黃金期~ 盼望今年還舊有冬天.
回復

dandan 發表於 2008-7-24 11:56:18 |顯示全部樓層
原帖由 Hime 於 2008-7-23 13:56 發表

等冬季溫度降到 25度 再種種.
或者先種比較容易種的 P. esseriana 試試看

P. esseriana 花虛有得買嗎 ?大概幾錢ga~我驚會買錯
回復

Kendra 發表於 2008-7-24 17:49:48 |顯示全部樓層
難種..很愛冷涼的溫度; 但是辦公室光線不足, Pings非常容易出現 etoliation的症狀(葉子,葉柄難看的伸長)
暫時需要靠冷天時葉插培植. [/quote]
謝謝Hime大的指導, 先向易種的入手好了.
回復

Hime 發表於 2008-7-25 02:38:14 |顯示全部樓層
原帖由 dandan 於 2008-7-24 11:56 發表

P. esseriana 花虛有得買嗎 ?大概幾錢ga~我驚會買錯

森X似乎間中有售, 或者在"出售版"問問花友們有沒有多
回復

Hime 發表於 2008-7-25 02:41:58 |顯示全部樓層
最後再吹吹水~
難種的原因, 是她的原生地 Grutas de Tolantongo 是高海拔地區(500m - 1700m), 氣溫涼快, 在濕度高的岩石間生長. 非常的通風透氣,有違香港熱得可怕的天氣
參考URL:
1. http://www.pinguicula.org/pages/ ... a_sp_tolantongo.htm
2. http://www.youtube.com/watch?v=HURa1hKR6Kg&feature=related
回復

細毛 發表於 2008-7-25 10:31:31 |顯示全部樓層
d食虫植物, 隻隻個原生地都係騎騎呢呢, 又高海拔, 又冰冷地下水, 又日夜溫差大, 我覺得佢地多數都有違香港的天氣, 不過種得佢地成功, 又會有一種成功感。
回復

貓后 發表於 2008-7-25 10:49:58 |顯示全部樓層
細毛,我同意你講法,溫度,水丫,隻隻要求都唔同,所以種得靚係會好開心add7icon
回復

dandan 發表於 2008-7-25 10:54:36 |顯示全部樓層
有冇邊位師兄師姐有易種的小ping多~可以出讓比小弟試下呢
回復

-TY- 發表於 2008-7-25 12:47:13 |顯示全部樓層
真係好靚噢!
d小baby好得意~
回復

Hime 發表於 2009-4-21 11:47:29 |顯示全部樓層

最近的樣子
(click to enlarge)

回復

geminickh 發表於 2009-4-24 20:56:53 |顯示全部樓層
睇唔到添D相,POST上來好嗎
回復