Cup Trap 近況

作者: Hime 發表于 2008-9-15 23:56:09
4969 34
去年沒有冬眠過的夾, 光照足夠,很紅; 但是夾的數量老是不多過6....
經常一邊的夾 一次過黑了, 像圖中樣子, 請問為什麼?

RNW 發表於 2008-9-16 00:56:11 |顯示全部樓層
原帖由 Hime 於 2008-9-15 23:56 發表
去年沒有冬眠過的夾, 光照足夠,很紅; 但是夾的數量老是不多過6....
經常一邊的夾 一次過黑了, 像圖中樣子, 請問為什麼?

...

我d夾都有呢個情况
回復

sundewrex 發表於 2008-9-16 08:15:50 |顯示全部樓層
生得吾正常,梗系有D野佢吾多鐘意,見議換全水苔等代復原,(之前最好用殺菌液浸下佢地抱括水苔,我用緊花x果種)記住蓬系動過根的植物,夾也好,毛也好,初期最好避免佢直晒陽光,照燈會較好,又或者不如換完植料後整盆用ZIP袋放入雪櫃底層3個月比佢眠.
回復

Hime 發表於 2008-9-16 14:04:30 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-9-16 08:15 發表
生得吾正常,梗系有D野佢吾多鐘意,見議換全水苔等代復原,(之前最好用殺菌液浸下佢地抱括水苔,我用緊花x果種)記住蓬系動過根的植物,夾也好,毛也好,初期最好避免佢直晒陽光,照燈會較好,又或者不如換完植料後整盆用ZIP袋 ...

謝謝 rex版主.
光照 - 僅用燈照這Cup trap; 溫度 - 26 max; 20min
再請問教殺菌液浸下佢地抱括水苔用法: 例如是否殺菌液需要不依說明書特別地稀釋,浸的時間?
浸完用蒸餾水洗? 可否提供殺菌液(怕買錯)
括水苔=活水苔 ?

感謝!  

回復

LEUK9884 發表於 2008-9-16 14:47:24 |顯示全部樓層
種左一年重係咁細生長速度非常慢 , 剛睇資料 , 夏天容易爛莖 , 根部要降溫 ! 唔易種 !
回復

cross 發表於 2008-9-16 15:04:54 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-9-16 14:47 發表
種左一年重係咁細生長速度非常慢 , 剛睇資料 , 夏天容易爛莖 , 根部要降溫 ! 唔易種 !

cup好似係出名生得慢
回復

Hime 發表於 2008-9-16 18:40:09 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-9-16 14:47 發表

我的Cup Trap 生長環境, 晚上20度, 照燈時不太熱僅有25-26度. 相信不關溫度事 .
這Cup Trap 已經種植, 差不多一年, 同樣的問題重複出現.
想到的原因,只有通風不足夠, 介質不適當, 去年的冬季沒有休眠.
回復

Hime 發表於 2008-9-16 18:48:22 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-9-16 15:04 發表

cup好似係出名生得慢

似乎是, 相比較其他樣式的 trap, 又生得慢又難種. 我的Cup trap相比較一年前的, trap長度好像只增長1mm或不足

應該是我不識種
回復

sundewrex 發表於 2008-9-16 23:16:16 |顯示全部樓層
蘭花用果隻,十蚊店,百記,惠記都有,不過要$12

1.浸前要去枯葉和死根及用蒸漏水冲洗干淨,
2.依足說明書稀釋,一瓶蓋開1000cc
3.植株大約浸10~15 分仲,水苔可浸久些.
4.植株和水苔無需冲洗
5.休眠做法~包裹半干水苔後入zip袋放入雪櫃底層3個月.
6.番種要避免太陽直射,照燈為佳,並要時間才復原.
若植株已沒有根就不如索性比佢眠.
以上見議未必百份百成功,霉菌是最難搞的.
回復

cross 發表於 2008-9-16 23:58:16 |顯示全部樓層
原帖由 Hime 於 2008-9-16 18:48 發表

似乎是, 相比較其他樣式的 trap, 又生得慢又難種. 我的Cup trap相比較一年前的, trap長度好像只增長1mm或不足

應該是我不識種

javen的好像都是長得比其他慢
之前有同佢傾過

長得慢..未免適應力或對環境轉變反應較差
所以我認為相對較難照顧.
好似樹懶咁
我這個論點不是跟javen討論..只是自己想..未知各位點睇
回復

Hime 發表於 2008-9-17 00:39:04 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-9-16 23:16 發表
蘭花用果隻,十蚊店,百記,惠記都有,不過要$12

1.浸前要去枯葉和死根及用蒸漏水冲洗干淨,
2.依足說明書稀釋,一瓶蓋開1000cc
3.植株大約浸10~15 分仲,水苔可浸久些.
4.植株和水苔無需冲洗
5.休眠做法~包裹半干水苔後入 ...

謝謝,  那先讓她休休眠
回復

Hime 發表於 2008-9-17 00:42:21 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-9-16 23:58 發表

javen的好像都是長得比其他慢
之前有同佢傾過

長得慢..未免適應力或對環境轉變反應較差
所以我認為相對較難照顧.
好似樹懶咁
我這個論點不是跟javen討論..只是自己想..未知各位點睇 ...

也有道理, 也好似熊貓咁
回復

RNW 發表於 2008-9-17 01:14:35 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-9-16 08:15 發表
生得吾正常,梗系有D野佢吾多鐘意,見議換全水苔等代復原,(之前最好用殺菌液浸下佢地抱括水苔,我用緊花x果種)記住蓬系動過根的植物,夾也好,毛也好,初期最好避免佢直晒陽光,照燈會較好,又或者不如換完植料後整盆用ZIP袋 ...

呢個人工冬眠方法正!
不過一定比個女人打鑊金..........
回復

sundewrex 發表於 2008-9-17 08:01:26 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-9-17 01:14 發表

呢個人工冬眠方法正!
不過一定比個女人打鑊金..........

個Zip袋要寫住"天山雪蓮",要雪3個月後食先有功效嫁
回復

cross 發表於 2008-9-17 08:36:23 |顯示全部樓層
原帖由 Hime 於 2008-9-17 00:42 發表

也有道理, 也好似熊貓咁

我想知最大的杯仔係去到幾大@@
回復

RNW 發表於 2008-9-17 12:12:19 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-9-17 08:01 發表

個Zip袋要寫住"天山雪蓮",要雪3個月後食先有功效嫁

呀嫂咁都信牙?
回復

HILL 發表於 2008-9-17 19:25:51 |顯示全部樓層
建議使用水苔來種植~
夏天溫度過高~
植株會長的很差!!
若直射芽點甚至會焦掉~
我覺得應該不太需要人工給他休眠~
如果植株過弱更可能一覺不醒~
cup跟其他捕比較起來~
我覺得繁殖蠻容易的~

cup

cup

曬傷芽點的cup

曬傷芽點的cup
回復

sundewrex 發表於 2008-9-17 21:12:23 |顯示全部樓層
Hi Hill,nice plant you have.
人工給他休眠的確有風險,此因大多數的玩家都是室內煦燈 ,冬天室溫太高未必可以讓她真正休息,你的如可過冬,可否分享你的做法?Thanks!
回復

sundewrex 發表於 2008-9-17 21:22:09 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-9-17 08:36 發表

我想知最大的杯仔係去到幾大@@

我最大的杯夾葉展有5cm.
回復

sundewrex 發表於 2008-9-17 21:28:00 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-9-17 12:12 發表

呀嫂咁都信牙?

我寫住"sleeping請勿打擾"
回復

12下一頁