好想加入的食蟲世界

作者: SonyRaymond 發表于 2008-7-22 14:54:29
4347 23
小弟好想加入的食蟲世界,但不知如何入手,請各高人指教

小弟有以下問題:

(1) 我見好多版友說常常入貨,那麽他們家中是否養了很多小食蟲? 或是小食蟲很難養,所以好多都去了,而要不斷入貨?

(2) 我見有些人用魚缸去養小食蟲,是否必要?

(3) 昨天去遇森記,見那些小捕每份都好細,是不是一定要由細養到大大?

(4) 如果我由小捕開始養,我想放它們在廚房窗口位(有太陽到及有小蚊蚊),有冇問題?

謝謝各位高人
貓后 發表於 2008-7-22 16:20:21 |顯示全部樓層

回復 1# SonyRaymond 的帖子

你好丫,我背景同你差唔多,但你自己本身想養邊種虫呢,因為種類好多,有D係可以唔洗比佢食虫架,但有D就要碳冷氣,而且佢哋有D係要用蒸餾水,所以有好多嘢學,你可以係度找到你想要的答案架 add6icon
回復

SonyRaymond 發表於 2008-7-22 17:50:27 |顯示全部樓層
什麼是碳冷氣 ?
回復

kokotiger 發表於 2008-7-22 18:47:39 |顯示全部樓層
原帖由 SonyRaymond 於 2008-7-22 17:50 發表
什麼是碳冷氣 ?

涼冷氣~
回復

dryfish 發表於 2008-7-22 18:50:24 |顯示全部樓層
(1) 我見好多版友說常常入貨,那麽他們家中是否養了很多小食蟲? 或是小食蟲很難養,所以好多都去了,而要不斷入貨?
- (1)其實食蟲難不難養是要看你種什麼食蟲,有點要特別要求的就比較難養.沒有說小食蟲都很難養.

(2) 我見有些人用魚缸去養小食蟲,是否必要?
-(2)看你種的食蟲要不要高濕度.如果你提供不了需要的濕度,用魚缸是一個方法.

(3) 昨天去遇森記,見那些小捕每份都好細,是不是一定要由細養到大大?
-(3)不是,只不過是森記的貨是小而已.

(4) 如果我由小捕開始養,我想放它們在廚房窗口位(有太陽到及有小蚊蚊),有冇問題?
-(4)你廚房窗口位有4小時以上直接的日照嗎?如果沒有就不好了.而且廚房有油煙,對植物不好的,還是放到別的地方去吧.

good luck!add10icon
回復

C702 發表於 2008-7-22 20:01:12 |顯示全部樓層
其實呢度D朋友成日入貨
主要原因係得 1 想 2
見到D蟲友又貼D新資訊出黎

難種與否好視乎品種
同你買食蟲前有否努力上黎爬文

非常歡迎你加入這個食蟲大家庭
回復

sundewrex 發表於 2008-7-22 21:06:18 |顯示全部樓層
Welcome you Raymond
補充一下~
用少少時間看看先,
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=10404&extra=page%3D1
初玩當然不要買太多,死親都系同淋水喉水和落肥有關,所以最好用蒸漏水或純水,和不落肥對初玩者的食蟲植物會較安全,其次就是光和熱,加燈/光管去補充光照不足是在室內種食蟲的必需設備,大部份食蟲最怕長期處於高溫狀態,最好就有夜凉的環境,一齊訓一齊涼冷氣是最省錢的方法.

回復

cross 發表於 2008-7-22 21:39:49 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-7-22 21:06 發表
Welcome you Raymond
補充一下~
用少少時間看看先,
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=10404&extra=page%3D1
初玩當然不要買太多,死親都系同淋水喉水和落肥有關,所以最好用蒸漏水或純水,和不落肥對初玩者的食 ...

跟本就算原生地都未必有咁多野食
不用喂食佢自己都可以吸引昆蟲
另外樓主
食蟲杠身是一種很可愛的植物
不過即使你唔用燈(飛左電費呢一part)
蒸餾水也幾乎必需(好似除左豬)
係一項長期的洗費黎
都要考慮
回復

dryfish 發表於 2008-7-22 22:28:42 |顯示全部樓層
係呀,蒸餾水條數真係幾係野呀...add9icon
回復

貓后 發表於 2008-7-22 22:30:01 |顯示全部樓層

回復 9# dryfish 的帖子

加陣,乜都貴,唉add1icon 但我哋又多一位種虫草毒的成員,也不錯 add4icon
回復

cross 發表於 2008-7-22 23:53:00 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2008-7-22 22:28 發表
係呀,蒸餾水條數真係幾係野呀...add9icon

其實山水都ok.不過麻煩
回復

Hime 發表於 2008-7-23 02:19:31 |顯示全部樓層
住郊區的或者可用雨水.
也可先買一小小食蟲植物試種, 再買800ml蒸餾水.應該可用約一個月
回復

dandan 發表於 2008-7-23 11:39:05 |顯示全部樓層
新手黎講~邊隻最易種呀 ?
回復

LEUK9884 發表於 2008-7-23 11:57:43 |顯示全部樓層
如果你準確好支燈(20~24W)+蒸餾水 , 好多都可以種啦 ! 瓶子 , 夾仔 , 毛毯苔
回復

C702 發表於 2008-7-23 16:05:14 |顯示全部樓層
食蟲植物都有好多不同品種

其實你對咩品種有興趣?
回復

cross 發表於 2008-7-23 19:26:04 |顯示全部樓層
其實種夾啦
唔錯
就算最普通品種
種得靚仔紅綠分明
好似西瓜咁
都好有睇頭
由於最普通果隻比其他特別形的平
可以做葉插練習
毛的話我會提議spxxxx或岔毛.即是binxx(常記不住怎串..請花後補充)
回復

Hime 發表於 2008-7-23 20:27:29 |顯示全部樓層
容易種的毛氈苔:
可種植 Drosera spatulata, Drosera burmanni ...etc 這在香港可找到了原生食蟲植物.
適合香港烤熱的天氣.
或者愛熱的北領地毛氈苔中的 Drosera paradoxa.
(圖片參考 -  http://www.humboldt.edu/~rrz7001/Drosera.html)

捕蠅草也不難種, 其一要充足的陽光(如花友所說每天 >= 4小時直接的日照) 或者螢光燈(i.e. the best: Philip 865, T5, T5HO ) 的光, 否則捕蟲器會由紅變綠, 新的捕蟲器出現"K"形, 捕蟲器不能開合的情況.

P.S 請小心超過30度, 給水不足,夏天的陽光會曬乾捕蠅草.

回復

cross 發表於 2008-7-23 20:33:28 |顯示全部樓層
原帖由 Hime 於 2008-7-23 20:27 發表
容易種的毛氈苔:
可種植 Drosera spatulata, Drosera burmanni ...etc 這在香港可找到了原生食蟲植物.
適合香港烤熱的天氣.
或者愛熱的北領地毛氈苔中的 Drosera paradoxa.
(圖片參考 -  http://www.humboldt.edu/~r ...

um..然後用燈方面也要設定好高度要不夾有機會熟
回復

Hime 發表於 2008-7-23 20:36:03 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-23 19:26 發表
其實種夾啦
唔錯
就算最普通品種
種得靚仔紅綠分明
好似西瓜咁
都好有睇頭
由於最普通果隻比其他特別形的平
可以做葉插練習
毛的話我會提議spxxxx或岔毛.即是binxx(常記不住怎串..請花後補充) ...

岔毛Drosera binata 似乎很也好種, 樣子也特別
回復

cross 發表於 2008-7-23 20:36:45 |顯示全部樓層
原帖由 Hime 於 2008-7-23 20:36 發表

岔毛Drosera binata 似乎很也好種, 樣子也特別

也有不同的form
也是耐玩的一類
回復

12下一頁