返回列表 發新帖

摘水蜜桃記

作者: xanniex 發表于 2008-7-22 14:27:50
5359 28
xanniex 發表於 2008-7-22 22:50:48 |顯示全部樓層
chiman,may
多謝黎分享
回復

xanniex 發表於 2008-7-22 22:52:46 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-7-22 18:30 發表

有種桃的地方當然是桃園縣啦,現在不是叫達觀山嗎?

其實台灣其他地方都有種桃,最出名係桃園縣拉拉山
達觀山我唔知係邊度
回復

athernas 發表於 2008-7-22 23:17:11 |顯示全部樓層
原帖由 xanniex 於 2008-7-22 22:46 發表

要摘或者買水蜜桃係台灣最出名就係桃園縣拉拉山
遊客可以去拉拉山老街觀光買水蜜桃,成條街都係
但係要摘我就唔知有冇車去,可能園莊會有車接
因為水蜜桃係種係高山,要開車上去
同埋唔係時時有,台灣水果要睇季節
水 ...

我超鍾意食架 我想立即去一轉台灣。
回復

xanniex 發表於 2008-7-22 23:20:47 |顯示全部樓層
原帖由 athernas 於 2008-7-22 23:17 發表

我超鍾意食架 我想立即去一轉台灣。

哈哈~而家季尾啦,出年6月至7月中之前應該係最正
回復

KATY 發表於 2008-7-23 00:05:19 |顯示全部樓層
樹上熟的生果,零舍吾同.
香港就無喇.

兩星期前我於"搏拉"超市買左1pack佢話係澳洲白肉水蜜桃,
$19.8得四個.
點知咬落去,生到吾限.我阿媽都食吾到.
結果一星期後,才聞到果香,先食得...
回復

阿晴 發表於 2008-7-23 03:19:07 |顯示全部樓層
原帖由 KATY 於 2008-7-23 00:05 發表
香港就無喇.

兩星期前我於"搏拉"超市買左1pack佢話係澳洲白肉水蜜桃,
$19.8得四個.
結果一星期後,才聞到果香,先食得... ...

唔係ga~~香港都有靚ga~~不過要駁0下~~同埋就算同一檔幾次ge質素都未必一樣ga~~而且香港買果d係未熟透就摘落黎~~經長途送尼香港~~因為桃子唔擺得~~皮薄易傷~~所以香港果d買翻黎要放到有香味同好林先好食ga~~買果時好白好硬果d就唔好買~~我第一次食ge係日本 白鳳桃~~真係甜到好似蜜桃糖水咁~~d汁係咁流~~從此愛上桃李類水果~可不過上前"SOHO"買~~日本白桃都好難食~~多汁但淡如水~~其實唔好食都係因為桃子未熟~~

回復

xanniex 發表於 2008-7-23 13:40:16 |顯示全部樓層
原帖由 KATY 於 2008-7-23 00:05 發表
香港就無喇.

$19.8得四個.
結果一星期後,才聞到果香,先食得... ...

嗯~其實有d水蜜桃品種係比你生生地食,因為人d人鐘意食爽口,唔同食法
我老公就係鐘意食呢種,如果生生地食果d"偶"下佢,就算熟左佢都係比唔上本身"林林地"
果隻品種好食 ~
回復

xanniex 發表於 2008-7-23 13:44:28 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-7-23 03:19 發表

唔係ga~~香港都有靚ga~~不過要駁0下~~同埋就算同一檔幾次ge質素都未必一樣ga~~而且香港買果d係未熟透就摘落黎~~經長途送尼香港~~因為桃子唔擺得~~皮薄易傷~~所以香港果d買翻黎要放到有香味同好林先好食ga ...

都講得岩,桃子品種好多架,有d係擺明生生地食~
同埋真係,靚果d仙桃根本好難運送,輕輕地掂下佢乍,即刻凹比你睇~掂都唔掂得
回復

kwanyeehui 發表於 2008-8-3 15:12:23 |顯示全部樓層
原帖由 xanniex 於 2008-7-22 22:48 發表

北京果d我冇食過,我諗應該好好食
香港果d真係唔好食

我係吉之島買, 售貨員話係四川來的水蜜桃,
無汁, 我叫老婆當啤梨食.
回復