肥料一問

作者: xanniex 發表于 2008-7-31 18:16:44
3092 7
想問下大家,你們追肥有用骨粉嗎?
點用?骨粉溶唔到水?同埋用幾多分量?
另外,有冇用追鉀肥既有機肥?

唔該晒
silicon 發表於 2008-7-31 18:48:41 |顯示全部樓層
骨粉腐化比較慢,可混入少量花生麩 (可加速腐化),埋於植株稍遠的泥裡,不要埋在植株基部,會沒用及燒根。唔用骨粉可用海鳥磷肥,含磷成份很高。
含鉀成份可以用魚肥、海藻肥、蕉葉、水浮蓮、草木灰等。
回復

小寶 發表於 2008-7-31 20:32:56 |顯示全部樓層
又學到野喇
回復

xanniex 發表於 2008-7-31 23:10:01 |顯示全部樓層
原帖由 silicon 於 2008-7-31 18:48 發表
骨粉腐化比較慢,可混入少量花生麩 (可加速腐化),埋於植株稍遠的泥裡,不要埋在植株基部,會沒用及燒根。唔用骨粉可用海鳥磷肥,含磷成份很高。
含鉀成份可以用魚肥、海藻肥、蕉葉、水浮蓮、草木灰等。 ...

唔該晒,咁想問下草木灰自己燒左d草木之後,係唔係一樣要發酵?定係可以直接埋入土到?
回復

silicon 發表於 2008-7-31 23:55:56 |顯示全部樓層
原帖由 xanniex 於 31-7-2008 11:10 PM 發表

唔該晒,咁想問下草木灰自己燒左d草木之後,係唔係一樣要發酵?定係可以直接埋入土到?

正常有機物都需要發酵,才可轉化作植物可以吸收到嘅氮磷鉀等成份,而發酵過程溫度可以升到很高,所以如直接埋入土中,施放嘅份量要適中,及不能置於植物根部;而且發酵過程微生物需要碳素及氮素來進行活動及繁殖,所以會有搶氮情形出現。
完全發酵腐熟嘅有機肥喺不會燒根
回復

xanniex 發表於 2008-8-1 01:24:59 |顯示全部樓層
原帖由 silicon 於 2008-7-31 23:55 發表

正常有機物都需要發酵,才可轉化作植物可以吸收到嘅氮磷鉀等成份,而發酵過程溫度可以升到很高,所以如直接埋入土中,施放嘅份量要適中,及不能置於植物根部;而且發酵過程微生物需要碳素及氮素來進行活動及繁殖,所以會有搶氮情 ...

ic,那如果把骨粉加豆漿加益力多加黑糖待發酵,做成液肥骨粉能溶掉嗎?
我曾試過,但不知是日子不夠的關係還是骨粉根本溶不掉??
回復

silicon 發表於 2008-8-2 23:33:29 |顯示全部樓層
原帖由 xanniex 於 1-8-2008 01:24 AM 發表

ic,那如果把骨粉加豆漿加益力多加黑糖待發酵,做成液肥骨粉能溶掉嗎?
我曾試過,但不知是日子不夠的關係還是骨粉根本溶不掉??

我未試過用來做液肥;若是溶不掉可重覆制作或直接埋入泥裡。
用來作堆肥(有氧式),相信會快很多。
回復

xanniex 發表於 2008-8-7 14:57:53 |顯示全部樓層
TKS
回復