求救! 泥中出不知明的小蟲

作者: moon427 發表于 2014-4-9 13:06:36
3796 4
我是超新手, 自少未種過野 (小學種過綠豆, 但種死左)

最近常下雨, 泥太濕, 引了很多蚊滋仔來
今早一翻泥, 差點嚇死左!!!

事源3月中時用大木盆種沙律菜
不幸被上兩星期的黑雨浸死晒d苗
但我沒有清乾淨d葉 有些留了在泥中

今早出太陽, 打算翻土再種過
但一翻, 一大群蚊滋飛上來!!!
之後在泥上看見有很多小白點, 好似芝麻咁細, 識動的!
當我打算影相時, 牠們就不見晒(可能鑽回入泥中)

請問我是否把泥全棄, 才可以再種? (大木盆around 40L 泥.......)
如果去花墟買食虫的植物種在這泥上, 有無得救?

謝謝各位師兄幫忙!!!
yydreamy 發表於 2015-4-17 18:06:18 來自手機 |顯示全部樓層
我那盤碰碰香都有小白點蟲, 上次這樣時, 我就換泥, 這次我在想是否可以由佢, 因為剛插枝, 不想換泥
回復

tinsonng 發表於 2015-4-18 13:58:36 |顯示全部樓層
正常既, 你有D葉無清走, 留係D泥度吽爛左, D昆蟲就自然黎生蛋開餐架啦

係春天時如果落D花生麸係面一樣係咁

一般黎講你直接用黎種野係無問題, 你驚既未放係太陽下曬返2個星期度, 等D泥乾返, D蟲仔又食飽, 變左成蟲之後飛走咩事都無
回復

yydreamy 發表於 2015-4-18 21:05:47 |顯示全部樓層
D蟲仔又食飽, 變左成蟲之後飛走 --> 呢個方法唔多好, 小盆栽放公司, 室內會影響其他同事喲
回復

tinsonng 發表於 2015-4-18 22:20:58 |顯示全部樓層
yydreamy 發表於 2015-4-18 21:05
D蟲仔又食飽, 變左成蟲之後飛走 --> 呢個方法唔多好, 小盆栽放公司, 室內會影響其他同事喲 ...

咁就注意唔好落未腐熟或味道重既肥料, 或者種植介質唔好用咁多會腐爛既好似腐葉土個d, 再用d無機介質鋪面, 基本上就無咩野架啦

回復