天台種蕃茄一問

作者: moon427 發表于 2014-6-19 10:20:27
1775 6
我是超新手
在淘寶買了蕃茄種子, 今年3月播種,
經歷200年一遇的黑雨, 超多雨的5月天
終於都開花結果
而且果非常之大, 一隻手都包不散

但奇怪的事發生了!
果由5月中開始結, 到現在已有1個多月時間
蕃茄有變大, 但仍是綠色, 很生! 完全無變紅色/黃色
最近一星期, 葉更變黃, 枯左!!!

我平日是早晚淋水, 淋到底有水出才停
由於種天台, 陽光一定足夠

請問各位, 蕃茄為何不熟, 而且枯葉???
THX!
gogogo2 發表於 2014-6-19 11:15:57 |顯示全部樓層
Is the whether too hot for tomato?  I plant indoor.  out of town 4 days so no air condition.  they look very sick now!
回復

xx_Luca 發表於 2014-6-19 11:20:10 |顯示全部樓層
蕃茄一個月轉色很正常, 再等等吧.
天氣熱, 蕃茄植株衰竭. 等收埋果子後除去, 9月再播種, 可以食到明年4、5月.
適時種植才能得到最佳效果, 可多參考種植時間表.
回復

evoevo520 發表於 2014-6-19 12:17:00 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-6-19 11:20
蕃茄一個月轉色很正常, 再等等吧.
天氣熱, 蕃茄植株衰竭. 等收埋果子後除去, 9月再播種, 可以食到明年4、5 ...

看草蜢的節目有一清田項目,收果後全部移除從新再種,請問瓜類/蓄茄是否收成一次就要如此
回復

xx_Luca 發表於 2014-6-19 13:19:55 |顯示全部樓層
evoevo520 發表於 2014-6-19 12:17
看草蜢的節目有一清田項目,收果後全部移除從新再種,請問瓜類/蓄茄是否收成一次就要如此  ...

我冇睇草蜢的節目  ... 蕃茄有分停芯型和不斷生長型, 如果係停芯型就係一個時期結大量果, 之後就完了, 所以除去再種, 不過咩型現在都不是最佳季節吧.
瓜類一般連續採收, 種一次食一季. 我在天台盆種, 土力有限, 產量和收成期與田種效果相差好遠.
呢d只係個人經驗, 僅供參考.
係呢, 你是種田還是種天台/ 花園 ?
回復

evoevo520 發表於 2014-6-20 14:11:10 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-6-19 13:19
我冇睇草蜢的節目  ... 蕃茄有分停芯型和不斷生長型, 如果係停芯型就係一個時期結大量果, 之後就完了,  ...

我是亂來的新手,種盆的,天台種菜,花園種瓜,突然想學種植就買工具去種

有時間有地方(無知識),在這兒爬文又找不到太多有用的教學文章
回復

xx_Luca 發表於 2014-6-20 22:51:17 |顯示全部樓層
evoevo520 發表於 2014-6-20 14:11
我是亂來的新手,種盆的,天台種菜,花園種瓜,突然想學種植就買工具去種

有時間有地方(無知識),在這兒爬 ...

天台 + 花園, 好正啊, 可以大攪一番呢
有時間不妨多看花園仔老師既帖, 學到好多野架,
加油 ~

回復