返回列表 發新帖

凍糕的超迷岩 Sinn. pusilla 小小苗

作者: Kimiko 發表于 2008-7-18 21:04:26
2648 32
maywong918 發表於 2008-7-29 23:13:27 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-7-29 22:50 發表

如果個花蕾又冇枯到,你試下轉下位置,加d光,改下d環境,可以刺激佢(如果刺激到消左苞唔好找我悔氣~)

收到~等我搞搞佢先~thanks~希媽~ (39).gif
回復

george 發表於 2008-7-29 23:30:17 |顯示全部樓層
大家好,我都係新人,
只係想分享下小小種植心得~

我這花長期放在溫室仔中,人有冷氣佢就有冷氣,
我是種在向南窗邊的(沒有直曬,是所謂「見天不見日」)
回復

chris 發表於 2008-7-30 09:34:17 |顯示全部樓層
我的迷岩小苗都有變黃現象, 都係減下光先得
回復

irishuen 發表於 2008-7-30 09:47:50 |顯示全部樓層
會唔會唔夠氮??
我的bb前幾日都係咁, 有成5,6棵最頂果2塊葉變左黃色
但望落去又好健康冇事喎, 又以為光得濟, 減過光都冇變返綠,
上網check下, 原來話唔夠氮都會變色, 我落左d 俾佢, 佢慢慢變返綠色

早幾日頂的2塊葉是黃色的

回復

chris 發表於 2008-7-30 11:56:40 |顯示全部樓層
變黃的都是小苗, 都係落番d葉肥先
回復

Kimiko 發表於 2008-7-30 23:36:34 |顯示全部樓層
原帖由 irishuen 於 30-7-2008 09:47 發表
會唔會唔夠氮??
我的bb前幾日都係咁, 有成5,6棵最頂果2塊葉變左黃色
但望落去又好健康冇事喎, 又以為光得濟, 減過光都冇變返綠,
上網check下, 原來話唔夠氮都會變色, 我落左d 俾佢, 佢慢慢變返綠色

早幾日頂的2塊 ...

我果啲同你啲情況一樣,iris 請問你落邊隻肥,花寶 2 號唔知得唔得呢?
回復

irishuen 發表於 2008-7-31 09:29:58 |顯示全部樓層
原帖由 Kimiko 於 2008-7-30 23:36 發表

我果啲同你啲情況一樣,iris 請問你落邊隻肥,花寶 2 號唔知得唔得呢?

你睇返花寶的成分, 我不太清楚,
不過我除左落肥外, 我都移左D BB去有冷氣既地方(OFFICE), 你都不妨試埋減光呀, 我都覺得有用

我落的是粒粒菜肥高氮(N)、冇磷(係開花用)(P) 、鉀(K)
15(N) - 0(P) - 15(K), 如果你去買你不妨問下老細有冇D 肥冇咁咸(我媽咪話無咁易"拿"死)

亦可以睇返呢度有講
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=8331&extra=page%3D1

而氮缺是出自這裏
http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm
(第一行Leaf #1)

回復

Kimiko 發表於 2008-8-1 00:54:32 |顯示全部樓層
Iris 唔該晒您!
回復

irishuen 發表於 2008-8-1 09:24:46 |顯示全部樓層
原帖由 Kimiko 於 2008-8-1 00:54 發表
Iris 唔該晒您!

不用, 我呢d 愚見黎架0者
回復

豆豆 發表於 2008-8-1 09:32:08 |顯示全部樓層
原帖由 irishuen 於 1/8/2008 09:24 AM 發表

不用, 我呢d 愚見黎架0者
好有用呀,我用咗葉肥真係改善咗架
回復

chris 發表於 2008-8-1 09:50:56 |顯示全部樓層
如果係小苗變黃的話, 經過幾日的試驗, 應該是天氣熱所致,
我有分剛發的小苗, 新長的兩片葉是是青青黃黃, 後來放入冷氣房後,
新發芽的小苗, 那兩片小葉片已經是綠色, 同一個杯內的種子, 沒有加肥加水,
只是放在較暗及有冷氣的地方就已經出番綠色葉片, 所以應該是溫度問題
回復

chris 發表於 2008-8-1 09:53:33 |顯示全部樓層
另外, 有些小苗的葉片變了黃色 (應該是青色), 減光入冷氣後,
葉片都不會變番綠, 不過就長大咗, 而新出的幼葉變番色的

這些都是我家的迷岩小苗現象, 不知大家的是否都是一樣
回復

Kimiko 發表於 2008-8-1 22:21:37 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 1-8-2008 09:53 發表
另外, 有些小苗的葉片變了黃色 (應該是青色), 減光入冷氣後,
葉片都不會變番綠, 不過就長大咗, 而新出的幼葉變番色的

這些都是我家的迷岩小苗現象, 不知大家的是否都是一樣 ...

我會試下架啦!
唔該晒 Chris
回復