問:應如何發迷岩種子?

作者: irishuen 發表于 2008-7-16 09:55:24
1447 13
如題↑↑, 請各位教一教我這個新手
我下了6次種都沒有1棵小苗

有 d 已經下了20天啦...

moonrise 發表於 2008-7-16 10:11:24 |顯示全部樓層
请问你用什么介质播种呢?水太多啦
将播种土充份湿润,表面铺上一层薄薄细蛭石,均匀撒上迷岩种子,加透明盖或保鲜纸覆盖,现在这样的温度,新鲜的种子3-7天就出苗了。
我呢种播种方法成功率99%
回復

chris 發表於 2008-7-16 10:18:52 |顯示全部樓層
回復

danica 發表於 2008-7-16 10:25:43 |顯示全部樓層
原帖由 moonrise 於 2008-7-16 10:11 發表
将播种土充份湿润,表面铺上一层薄薄细蛭石,均匀撒上迷岩种子,加透明盖或保鲜纸覆盖,现在这样的温度,新鲜的种子3-7天就出苗了。
我呢种播种方法成功率99% ...

我同moonrise 的方法差不多, 介質用1:1 的 日本珠石 + 3合1 紫羅蘭泥, 把介質淋濕, 再播種子, 用透明袋包住, 有2 至 3 個小洞的. 放在陰涼 有光的地方.
我暫時播了2種種子, 有一種子7天便出苗了, 另一種子 都要接近一個月的時間, 但都出苗了.
回復

heiheimama 發表於 2008-7-16 10:30:14 |顯示全部樓層
唔好用棉花浸呀.~
回復

irishuen 發表於 2008-7-16 10:49:13 |顯示全部樓層
原帖由 moonrise 於 2008-7-16 10:11 發表
我呢种播种方法成功率99% ...

第一次的時候,
我用了普通種花果D 泥 + 一半珍珠岩 用了2 oz的透明小盒下面開了3個洞方便排水(即係圖1)
一盒放左係office , 二盒放左係屋企Window邊(早上有陽光入), 20天都沒有發過芽
我想office 的就大約22度(溫度)左右, 屋企就比較熱, 心情很灰...

第二次的時候,
見到人地淨用珍珠岩我又用, 今次的 2 oz盒是沒有洞(驚佢地沖走)
另一盒我就用棉花(當佢係綠豆), 可以方便睇佢地......點知又唔得, 真係好灰囉
已經14天

其實種子發芽的盒需唔需要排水洞?? 陽光需要是如何???早上陽光直晒可以嗎??
回復

danica 發表於 2008-7-16 10:52:08 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-7-16 10:30 發表
唔好用棉花浸呀.~

希媽好叻, 一睇便知係棉花, 我睇左好耐都估唔到是什麼介質 add4icon add4icon , 心想種花日子尚淺, 可能係新的介質..... ..
回復

danica 發表於 2008-7-16 11:01:01 |顯示全部樓層
種子發芽的盒 唔需要 排水洞架
你再參考以下的網址 :

http://web.igarden.com.tw/magazi ... 672&serial_m=16
回復

chris 發表於 2008-7-16 11:04:56 |顯示全部樓層
原帖由 irishuen 於 2008-7-16 10:49 發表
其實種子發芽的盒需唔需要排水洞?? 陽光需要是如何???早上陽光直晒可以嗎??

其實開唔開隆都有人用, 唔開隆就無咁易乾水, 易於打理, 不過發了芽後就要小心水是否太多

開隆就好易乾水, 一乾水種子就會死, 要定時留意, 不過發了芽後就唔怕會水太多

加了蓋, 最好唔好俾佢晒太陽, 因盒內的溫度會好高, 但是唔夠光又會發唔到芽的, 所以要放在有足夠散光的地方,

如用燈照就可避免溫度過高
回復

irishuen 發表於 2008-7-16 11:14:31 |顯示全部樓層
原帖由 danica 於 2008-7-16 11:01 發表
種子發芽的盒 唔需要 排水洞架
你再參考以下的網址 :

http://web.igarden.com.tw/magazi ... 672&serial_m=16

很好的link 謝謝,
但我又有個問題, (我正一麻煩友), 如果 d 泥乾晒咁點?? 個盒低冇開洞, 咁又吸唔到水, 係上面澆又沖走喎
如果我種子餅發芽得唔得??? 或者我用1:1 花泥+珍珠岩可以嗎??
我沒有日本珍珠岩, 只有花泥和珍珠岩
回復

danica 發表於 2008-7-16 11:38:14 |顯示全部樓層
介質方面 我想花泥和珍珠岩都可以, 我個人無試過, 唔知效果如何, 要資深花友解答下啦add6icon ,
如果見泥乾, 我會在盒邊注水 add7icon , 當然要慢慢及小心些, 唔會仲走種子架 add6icon
回復

sukyee0227 發表於 2008-7-16 12:57:30 |顯示全部樓層
盒底不可開隆種不到的,你落種子后都不可番动泥土 , 盒蓋就要開小隆,等佢空氣有得流通,每日都要看看佢,如水乾在盒蓋有隆嗎,就在隆位迪水,小小就夠,迪到看它泥邊有小小水就OK,不可太多水會浸死佢,當然要配合燈照啦
回復

chris 發表於 2008-7-16 13:25:11 |顯示全部樓層
原帖由 irishuen 於 2008-7-16 11:14 發表

很好的link 謝謝,
但我又有個問題, (我正一麻煩友), 如果 d 泥乾晒咁點?? 個盒低冇開洞, 咁又吸唔到水, 係上面澆又沖走喎
如果我種子餅發芽得唔得??? 或者我用1:1 花泥+珍珠岩可以嗎??
我沒有日本珍珠岩, 只有花 ...

如果有開隆, 水乾時就用吸水法,係盆底加水, 等佢自己吸夠水,
如果唔開隆的話, 我多會加多少少水, 水沈果隻, 發種子係唔怕水多的, 到發咗芽後開蓋半天, 好快就會無晒d水,
加水時最好用尖咀水壼係盆邊慢慢加水, 等佢 sir 落去, 咁就唔會沖走d種子及小苗

發種子最主要是留意, 水份及光度, 控制好這樣東西的話, 發種子就無問題

我都是用珠石加泥炭土, 當然可以喇
回復

irishuen 發表於 2008-7-16 14:10:31 |顯示全部樓層
謝謝你們, 等我返去再試多次先!
回復