唔識種迷岩,依家點呀唔該?

作者: Fleur 發表于 2008-7-15 19:27:32
2200 26
呢盆是我唯一嘅迷岩, 生得好丕, 依家點好, 喺咪要換深啲嘅盆插底佢呀?唔該幫忙.
s. Pire Sianna.jpg
chris 發表於 2008-7-15 19:29:46 |顯示全部樓層
唔夠光喎 , 生到好長, 剪咗頂芽重種, 下面留番佢, 佢會慢慢長側芽的
回復

Fleur 發表於 2008-7-15 19:39:50 |顯示全部樓層
咁應該cut第幾節呀?第2節ok否?
回復

peeseela 發表於 2008-7-15 20:06:46 |顯示全部樓層
可以係盆邊果兩片葉對上或者再向上一節都可以.
回復

chris 發表於 2008-7-15 20:07:45 |顯示全部樓層
留番六塊葉就差不多, 唔計幼葉, 第二節下面留1CM剪咗去, 落泥入保溫盒一星期就可以, 不過要放係較光的地方才可以, 唔係又生到之前咁樣,

其他人會插入珠石加水等長根得才落泥, 我比較懶, 所以直接入泥就算
回復

lolo 發表於 2008-7-15 20:13:55 |顯示全部樓層
一棵變兩棵      正  
回復

chris 發表於 2008-7-15 23:32:00 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-7-15 20:13 發表
一棵變兩棵      正    

開枝散葉吖麻!
回復

aj~kiss 發表於 2008-7-15 23:35:08 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-7-15 19:27 發表
呢盆是我唯一嘅迷岩, 生得好丕, 依家點好, 喺咪要換深啲嘅盆插底佢呀?唔該幫忙.

bunbun買的?我的這盆名牌寫S.pire siana
回復

YOYO 發表於 2008-7-16 10:23:13 |顯示全部樓層
但是Sinn Pire Siana是有白色毛毛, 你個隻好似唔多似?add3icon
回復

YOYO 發表於 2008-7-16 10:29:33 |顯示全部樓層
O No! 我想copy 條 path 落黎, 點解張相會出左黎嘅?add13icon  唔該有冇人可以幫吓我delete/修正返佢! 唔該!add11icon
回復

Kimiko 發表於 2008-7-16 10:44:11 |顯示全部樓層
YoYo,你係咪想要呢條 link  add3icon

請問S.pire siana是什麼花?

http://www.hkplants.com/redirect ... o=lastpost#lastpost

回復

Kimiko 發表於 2008-7-16 10:46:15 |顯示全部樓層
原帖由 YOYO 於 16-7-2008 10:23 發表
但是Sinn Pire Siana是有白色毛毛, 你個隻好似唔多似?add3icon

http://www.hkplants.com/redirect ... o=lastpost#lastpost

add10icon

回復

lolo 發表於 2008-7-16 10:50:38 |顯示全部樓層
原帖由 YOYO 於 2008-7-16 10:29 發表
O No! 我想copy 條 path 落黎, 點解張相會出左黎嘅?add13icon  唔該有冇人可以幫吓我delete/修正返佢! 唔該!add11icon

把圖片 link 前後的 ---> [img  及 /img] 刪去便是了

回復

YOYO 發表於 2008-7-16 11:02:20 |顯示全部樓層
Thank you! Thank you!add14icon
回復

chris 發表於 2008-7-16 11:08:49 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-7-16 10:50 發表

把圖片 link 前後的 --->  刪去便是了

我以前都試過係唔得, 佢會自動加番上去, 要用超連結才可以
回復

lolo 發表於 2008-7-16 11:13:40 |顯示全部樓層
整唔到咩 YOYO      咁你試o下 chris 講咁做呀
回復

aj~kiss 發表於 2008-7-16 11:14:35 |顯示全部樓層
原帖由 YOYO 於 2008-7-16 10:23 發表

咪係lor 有花友想預約我交換piresiana,我當晚就cut左佢頭
之後先發現唔對辨
回復

aj~kiss 發表於 2008-7-16 11:15:47 |顯示全部樓層
樓主的是s. Pire Sianna.???
回復

YOYO 發表於 2008-7-16 12:32:51 |顯示全部樓層
吓! 連aj你都失手add9icon
回復

YOYO 發表於 2008-7-16 12:40:41 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-7-16 11:08 發表

我以前都試過係唔得, 佢會自動加番上去, 要用超連結才可以

Chris, 請問超連結係點用架? 我之前係copy and paste.
回復

12下一頁