香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)中式 DIY 泰式冬蔭功

DIY 泰式冬蔭功

作者: sandy 發表于 2008-7-14 22:39:54
3644 17
DIY 泰式冬蔭功

材料:
大頭蝦或海蝦半斤
草菇一斤 (視乎自己喜好多少)
冬蔭公膏兩至三大湯匙
南薑 (隨意買, 切起數十片)
青檸半個
香茅一支
檸檬葉六片
指天椒細隻 (視乎自己想要辣味多少)
水四杯
雞湯兩杯
魚露適量 (一湯匙) - 自己調味, 想醎d可以加多少少)

做法 :
1. 蝦去殼, 分開洗乾淨. 待用.
2. 準備2杯雞湯+4杯水於煲內連同蝦殼煲滾後細火煲15分鐘.
3. 把蝦殼格起. 掉走. 再加入冬蔭公膏兩至三大湯匙待滾.
4. 南薑,  香茅 , 指天椒, 檸檬葉, 草菇等材料洗淨, 切片待用. (注意 : 香茅可用刀拍一拍至切, 易於出味)
5. 將南薑,  香茅 , 指天椒, 檸檬葉放入煲內, 煲一陣. 再加入草菇. 煲至草菇熟透約10分鐘.
6. 最後加入蝦.  唧半個青檸汁及加入魚露
7. 滾後, 可試味. (青檸汁及魚露, 視乎個人口味, 可以自行加多一點) 岩味便收火.

如想食得香d. 上碗時可以加入適量椰奶 . (今天我沒有加入)

評分

查看全部評分

maywong918 發表於 2008-7-14 23:51:58 |顯示全部樓層
哇~號正呀~~~~~~~~~~~
呢個係我既至愛呀~ 我又要飲呀~~
回復

catcatduck 發表於 2008-7-15 00:57:41 |顯示全部樓層
我都好鍾意飲!再加肥牛灼冬蔭湯食一流!!!
回復

nuage 發表於 2008-7-15 01:48:57 |顯示全部樓層
sandy...你煮嘢食都好叻喎﹗ 好味呀﹗
回復

peeseela 發表於 2008-7-19 01:16:33 |顯示全部樓層
我嗰女勁鐘意飲冬蔭功, 介紹佢整下先
回復

hipo 發表於 2008-7-21 16:50:50 |顯示全部樓層
Woow.... I like it too...

Nice to take a big big bowl in this summer time under cool cool air conditioning.
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-21 16:52:09 |顯示全部樓層
娶左你個個人真幸福
回復

sandy 發表於 2008-7-21 17:33:07 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-7-21 16:52 發表
娶左你個個人真幸福

其實係我成日好得閒. 我同老公都好鍾意食. 所以咪得閒都會整下唔同既野試下囉
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-21 18:20:01 |顯示全部樓層
我以前讀書個陣都係好鍾意整野食,小食,甜品,旦糕,送菜....因為以前唔會帶功課返屋企做,又懶溫書,所以都好多時間,而家就報應啦,公司成日忙到死,幾乎連飯都唔得閒煮比老公食
回復

chiman 發表於 2008-7-21 18:42:37 |顯示全部樓層
好好味道。
回復

everydayfan 發表於 2008-7-21 19:15:25 |顯示全部樓層
嘩....呢個好似有D難度...要準備咁多野, 對於我呢個即食麵粉C黎講, 整左無人敢試
回復

celiaw 發表於 2008-7-22 14:30:28 |顯示全部樓層
想知冬陰功點煮好耐喇!多謝Sandy你分享! add4icon
回復

sandy 發表於 2008-7-22 17:45:44 |顯示全部樓層
其實d材料依家街市好多賣泰式雜貨或且泰國野舖頭. 全部可以買到.  去得街市. 蝦/草菇等順便買埋 , 至於魚露同個冬陰醬. 一樽都有排用.

前幾日睇過d食譜. 冬陰功係可以加埋蕃茄/茄膏. 可以增添個酸味.等我下次再整時買隻蕃茄試下先. 睇下個味道會否更加"正"
回復

chiman 發表於 2008-7-23 10:23:43 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-7-22 17:45 發表
其實d材料依家街市好多賣泰式雜貨或且泰國野舖頭. 全部可以買到.  去得街市. 蝦/草菇等順便買埋 , 至於魚露同個冬陰醬. 一樽都有排用.

前幾日睇過d食譜. 冬陰功係可以加埋蕃茄/茄膏. 可以增添個酸味.等我下次再整 ...

加蕃茄煮好味好多的。
回復

tata 發表於 2008-7-23 16:15:58 |顯示全部樓層
好味呀, 鐘意佢入面有磨菇~不過屋企有小朋友, 出去食泰國嘢實無得飲, 自己整就更加唔駛諗
回復

maggielawkm 發表於 2008-7-23 16:21:53 |顯示全部樓層
我老公既呀e 佢係泰國人~ 佢都教我咁整
不過佢至後會加埋花奶添~ 但唔記得要唔要椰汁
回復

sandy 發表於 2008-7-23 16:28:14 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-7-23 16:21 發表
我老公既呀e 佢係泰國人~ 佢都教我咁整
不過佢至後會加埋花奶添~ 但唔記得要唔要椰汁

我估用花奶或椰奶都會好香. 不過我怕太過高脂. 最後冇落到.  相信落左仲好味.
回復

BanbieChan 發表於 2008-7-23 16:32:13 |顯示全部樓層
我又要飲add6icon 我又要飲add6icon
回復