手痕 , 想換個食虫水陸缸景......

作者: 阿袁 發表于 2008-7-9 20:05:39
14735 73
阿袁 發表於 2008-7-10 15:54:18 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-7-10 14:16 發表
貪新忘舊啦 ! 新歡好咦 唔見舊"愛" 既??

已經返晒去南非囉 , 淨番 d 食奶既 B B .................................................
回復

LEUK9884 發表於 2008-7-10 16:48:40 |顯示全部樓層
可以用圓葉毛 , 同本地毛一樣強 !
回復

細毛 發表於 2008-7-10 17:21:55 |顯示全部樓層
可唔可以玩勁d, 將d食虫植物附植在石塊/石板上呢?  做景可以多元化d嗎!
回復

阿袁 發表於 2008-7-10 19:09:55 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-7-10 17:21 發表
可唔可以玩勁d, 將d食虫植物附植在石塊/石板上呢?  做景可以多元化d嗎!

願看毛兄的示范 ..................................................................
回復

阿袁 發表於 2008-7-10 19:13:18 |顯示全部樓層
其實應該用狸藻代替迷矮 , 咁就名貴好多   
回復

sundewrex 發表於 2008-7-10 22:21:17 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-7-10 16:48 發表
可以用圓葉毛 , 同本地毛一樣強 !

若你指Drosera rotundifolia,冬天要眠幾個月.
回復

細毛 發表於 2008-7-11 01:44:53 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-7-10 19:09 發表

願看毛兄的示范 ..................................................................

前景用小白兔、小藍兔、各色狸藻等等.....應該慢慢可以鋪到上D石上面.....
再混集零星的毛氈苔......

水中更加D水生狸藻.......水底更種植烏拉圭草做水草......

後牆可以以高山狸藻, 附生在木板上......最好改為泥牆, 再種D本地毛在牆上.....就真係好似原生山坡咁啦!

可唔可以在左上角牆上掘個洞.....再放棵細豬籠草垂吊下來.....我見青山公路石牆上D豬籠都係咁吊下來......
回復

阿袁 發表於 2008-7-11 06:25:30 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-7-11 01:44 發表
前景用小白兔、小藍兔、各色狸藻等等.....應該慢慢可以鋪到上D石上面.....
再混集零星的毛氈苔......

水中更加D水生狸藻.......水底更種植烏拉圭草做水草......

後牆可以以高山狸藻, 附生在木板上......最好改為泥牆, 再種D本地毛在牆上.....就真係好似原生山坡咁啦!

可唔可以在左上角牆上掘個洞.....再放棵細豬籠草垂吊下來.....我見青山公路石牆上D豬籠都係咁吊下來......

好正的設計圖 , 真的要考慮考慮 !.......................................................................
回復

LEUK9884 發表於 2008-7-11 08:28:05 |顯示全部樓層
離開左地面d植料會好快乾 , 要加噴霧或灑水系統 !
回復

LEUK9884 發表於 2008-7-11 08:35:54 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-7-10 22:21 發表

若你指Drosera rotundifolia,冬天要眠幾個月.

種係室內 , 如果缸內溫度唔太低 , 唔比佢地眠 , 可以嗎 ?
回復

LEUK9884 發表於 2008-7-11 13:32:06 |顯示全部樓層
袁兄 , 比個目標你 , 買達地.............
回復

阿袁 發表於 2008-7-11 13:49:39 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-7-11 13:32 發表
袁兄 , 比個目標你 , 買達地.............

買達地? .... 到時唔止種草可能係做埋張床 ... 訓埋落去喎!  
回復

sundewrex 發表於 2008-7-11 18:43:51 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-7-11 08:35 發表

種係室內 , 如果缸內溫度唔太低 , 唔比佢地眠 , 可以嗎 ?

吾比佢眠,來年會越生越弱跟夾一樣.
回復

sundewrex 發表於 2008-7-11 18:45:52 |顯示全部樓層
這樣方式種都不錯吧!
回復

阿袁 發表於 2008-7-11 19:47:47 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-7-11 18:45 發表
這樣方式種都不錯吧!

這個嘛 ....... 也蠻不錯喔!      
回復

LEUK9884 發表於 2008-7-12 11:58:36 |顯示全部樓層
連隻蛙都曬得紅 , 直頭正啦
回復

阿袁 發表於 2008-7-12 19:29:40 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-7-12 11:58 發表
連隻蛙都曬得紅 , 直頭正啦

流野我都有隻 , 但係青 B B 架!   
回復

細毛 發表於 2008-7-12 19:40:00 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-7-12 19:29 發表

流野我都有隻 , 但係青 B B 架!   

唔緊要, 曬多d就會紅架啦!
回復

C702 發表於 2008-7-12 21:17:50 |顯示全部樓層
sundewrex,你D子瓶子好紅!
介質好似好淺,放天台?

ps 執好你個毛毯苔養殖廳俾D朋友學吓野未?
回復

阿袁 發表於 2008-7-13 17:44:59 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-12 21:17 發表
sundewrex: 執好你個毛毯苔養殖廳俾D朋友學吓野未?

版主有好野益大家乎? ....................................................
回復