手痕 , 想換個食虫水陸缸景......

作者: 阿袁 發表于 2008-7-9 20:05:39
14647 73
久未搞過既水陸景卒之比人彈左一野..隻手變左好痕       想將原有的 18 吋水陸缸拆景變為食虫水陸缸 , 昨天在魚街已經買左一塊背景板....今午已經拆左個水陸缸景 , 而剛剛就完成左初階大家暫時收住貨先喇 ~~ 明天會繼續完成的!   
mytown128 發表於 2008-7-9 20:21:20 |顯示全部樓層
大工程wo~
請問袁兄~水陸景有何過穏之處?如原來陸景之區別在哪?
回復

阿袁 發表於 2008-7-9 20:46:33 |顯示全部樓層
原帖由 mytown128 於 2008-7-9 20:21 發表
大工程wo~
請問袁兄~水陸景有何過穏之處?如原來陸景之區別在哪?

好難話比你知點過引 , 點區別 ....................... 等我過完引先話你知 , 呵呵呵   
回復

阿袁 發表於 2008-7-9 22:36:35 |顯示全部樓層
大慨的形狀 , 打算全部係瓶子 , 缸水既 ph 值係 7. 2 .............. 酸同鹼好似幾茅盾  
回復

細毛 發表於 2008-7-9 23:13:24 |顯示全部樓層
厲害! 終於忍唔住加入水陸色彩了!

隔開種?

全蒸餾水?

有冇用原生境作參考?

「漂亮的食虫草 , 是要用好多好多金錢堆砌而成的!」<----厲害!!!
回復

C702 發表於 2008-7-9 23:24:25 |顯示全部樓層
「漂亮的水陸食虫草 , 是要用好多好多金錢、時間、技術同埋屈銀紙蒸餾水堆砌而成的!」
不過我估袁兄只係食蟲部份會隔開蒸餾水,其他水景就用普通水
水陸景迷人之處就好似大自然縮影,有出又有水!

回復

阿袁 發表於 2008-7-10 00:43:36 |顯示全部樓層
Yes ..... 其實係冇野生實景參考 , 衹係憑空想像左砌砌右搭搭而成 , 完全冇理據的。 但最緊要既就係搭番兩間屋比條紅肚仔住 , 否則...真係好驚佢捐左落瓶子個窿就大X 劑 啦! ~~~~~~~~~~~~~~~
回復

mytown128 發表於 2008-7-10 09:16:03 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-7-10 00:43 發表
Yes ..... 其實係冇野生實景參考 , 衹係憑空想像左砌砌右搭搭而成 , 完全冇理據的。 但最緊要既就係搭番兩間屋比條紅肚仔住 , 否則...真係好驚佢捐左落瓶子個窿就大X 劑 啦! ~~~~~~~~~~~~~~~ ...

其實袁師兄都吾知幾想搬埋入去住呀~~
回復

BanbieChan 發表於 2008-7-10 09:20:08 |顯示全部樓層
原帖由 mytown128 於 2008-7-10 09:16 發表

哈哈
回復

阿袁 發表於 2008-7-10 09:28:34 |顯示全部樓層
原帖由 mytown128 於 2008-7-10 09:16 發表

嘩~~你想小弟俾 d 溶液溶左呀? .................................................................       
回復

C702 發表於 2008-7-10 09:30:28 |顯示全部樓層
袁兄早晨!set 好未呀?中景呢?
回復

mytown128 發表於 2008-7-10 09:32:13 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-7-10 09:28 發表

嘩~~你想小弟俾 d 溶液溶左呀? .................................................................       

比溶液溶都算係以毒攻毒既一個好辨法~
回復

阿袁 發表於 2008-7-10 09:37:09 |顯示全部樓層
今早先執好 , 等佢地適應哂再影喇!        
回復

阿袁 發表於 2008-7-10 09:44:33 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-10 09:30 發表
袁兄早晨!set 好未呀?中景呢?

早晨陳兄 , 有中期報告 , 藍燈清涼 d ..................................................................
回復

C702 發表於 2008-7-10 10:08:06 |顯示全部樓層
快槍手
駛出真功夫,方為大師傅
回復

mytown128 發表於 2008-7-10 11:08:29 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-10 10:08 發表
快槍手
駛出真功夫,方為大師傅

月黑風高殺蟲夜~
吾使怕佢架~用殺蟲缸就得la~袁兄得左~
回復

細毛 發表於 2008-7-10 11:09:43 |顯示全部樓層
個景熟口熟面.....剩係換左個後景.....加左d瓶子.......
冇咩新驚喜喎......袁兄.....不如大搞大搞個景呀!
回復

C702 發表於 2008-7-10 11:55:33 |顯示全部樓層
例如整間捕蟲房,或者整間濕地公寓
回復

阿袁 發表於 2008-7-10 12:33:28 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-7-10 11:09 發表
個景熟口熟面.....剩係換左個後景.....加左d瓶子.......
冇咩新驚喜喎......袁兄.....不如大搞大搞個景呀!

呢個衹係表面既野 , 真正驚喜要自己落手落腳做既果個人先領略到架喇! 有內涵 d 得唔得呢? .................
回復

LEUK9884 發表於 2008-7-10 14:16:02 |顯示全部樓層
貪新忘舊啦 ! 新歡好咦 唔見舊"愛" 既??
回復

1234下一頁