返回列表 發新帖

蘭石是否發泡煉石

作者: C702 發表于 2008-7-9 10:45:49
6294 28
simoncml 發表於 2008-7-9 22:20:56 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-7-9 20:50 發表

simon 兄:唔知 d 蒸溜水在入便幾耐時間就有問題呢?  

呢個要視乎温度、濕度變化, 最近又濕又焗, 還是快盡拯救吧!
回復

simoncml 發表於 2008-7-9 22:35:09 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-7-9 19:26 發表
又話一邊吹水一邊學野識到朋友之餘又學到知識咩 ?? 吹水吹到而家, 好似成班人仲係一頭霧水噃 ~ 無他, 你地個 Rex 板主當年都係靠估 ...

含唔含鹽你估真係靠估咩 ?! 我借左個電導表俾佢, 佢至知有D咁科學既野咋 ~

...

用 "電導表" 係最正確嘅方法, 不過個表都幾貴, 美國制冇記錯要成千蚊, 但物有所值!
回復

阿袁 發表於 2008-7-9 22:43:09 |顯示全部樓層
原帖由 simoncml 於 2008-7-9 22:20 發表

呢個要視乎温度、濕度變化, 最近又濕又焗, 還是快盡拯救吧!

未驚 ..... 睇定下先 , 因為剛剛換左水 5公升水壹個禮拜玩完 ....有人老早有意見喇 , 話養魚要用蒸餾水認真富貴 ................. 無言!  
回復

中豬毒者 發表於 2008-7-9 22:45:00 |顯示全部樓層
原帖由 simoncml 於 2008-7-9 22:35 發表

用 "電導表" 係最正確嘅方法, 不過個表都幾貴, 美國制冇記錯要成千蚊, 但物有所值!

魚街賣2百幾,唔駛咁貴。
回復

C702 發表於 2008-7-9 22:46:21 |顯示全部樓層
有時間即換 !
感謝wingch測試報告

回復

wingch 發表於 2008-7-10 00:52:59 |顯示全部樓層
原來花寶既紅珠石, tds 度數都好高, 去到 三百幾, 要拿拿聲換走珠石啦
回復

中豬毒者 發表於 2008-7-10 09:54:22 |顯示全部樓層
發泡煉石浸水喉水兩個月。其間,當水的tds值高就換水。兩個月後,再無乜野溶出來。唔知紅珠石又可唔可以兩個月就浸走d會溶的物質呢?
回復

阿袁 發表於 2008-7-10 12:52:48 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-7-9 21:48 發表

再次警告:請你不要再作出"挑釁"的態度

版主你真係仁慈喇 , 可敬可敬!.....................................................
回復

wingch 發表於 2008-7-10 15:03:11 |顯示全部樓層
台灣網友, 都係用發泡煉石做介質, 用黎葉插夾夾, 好成功添, "泡水" 睇黎好重要, 不過要泡幾耐先冇雜質溶解, 就要慢慢試了.

http://forums.plant-seeds.idv.tw/showthread.php?t=57744
回復