蘭石是否發泡煉石

作者: C702 發表于 2008-7-9 10:45:49
6287 27
呢次大鑊
蘭石是否發泡煉石?
呢種!

有冇人知?
點分架

師兄們用咩底材 Keep水呢?

LEUK9884 發表於 2008-7-9 11:02:31 |顯示全部樓層
蘭石=陶瓷粒 , 發泡煉石係唔係 白色好細粒加落泥過D?
回復

wingch 發表於 2008-7-9 11:26:19 |顯示全部樓層
有唔同size 圓形陶粒/蘭珠, 應該就係發泡煉石, 只係有冇鹽份係入面, 就有唔同既說法.
http://www.coir.url.tw/products_list.php?cPath=2_12&page=2
http://tw.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=1106082510356

而蘭石就好似唔同形狀小石頭咁, 白色粗糙表面,
http://goods.ruten.com.tw/item/show?10060929837769

好似用蘭石安全些....
慘, 我有幾盤, 都係用左坦紅珠做底.

回復

細毛 發表於 2008-7-9 11:30:47 |顯示全部樓層
唔係玩野呀?  我好多盆都用左紅色粒粒.....好似都生長到呀......
回復

LEUK9884 發表於 2008-7-9 11:34:22 |顯示全部樓層
墊高D水苔 , 唔一定用呢D架 , 可以用波子 , 生物環 , 格仔板都得 !
回復

C702 發表於 2008-7-9 11:37:51 |顯示全部樓層
呢次大大鑊
板主都話含鹽,唔好用!!!!
呢次有排玩啦!!!!!!
回復

阿袁 發表於 2008-7-9 11:41:18 |顯示全部樓層
Yes .......... 我都係用膠格仔板架!  
回復

simoncml 發表於 2008-7-9 11:41:58 |顯示全部樓層
C702 兄, 你呢個 setting 嘅最大問題係 "欠缺排汚" ,

缸低沉澱物不能帶走, 細菌滋生, 最後 .............

趕快忘羊補顱, 未為晚也。
回復

LEUK9884 發表於 2008-7-9 11:49:43 |顯示全部樓層
改善工程 , 加開井口 , 做出入水!
回復

C702 發表於 2008-7-9 13:35:59 |顯示全部樓層
多謝各位師兄指導
收到,開工!
回復

中豬毒者 發表於 2008-7-9 14:03:12 |顯示全部樓層
爆開粒石,如果係黑色,就係發泡煉石。
回復

C702 發表於 2008-7-9 14:37:39 |顯示全部樓層
今晚試下先
回復

orchids 發表於 2008-7-9 15:03:06 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2008-7-9 14:03 發表
爆開粒石,如果係黑色,就係發泡煉石。

我覺得唔洗爆開粒石,發泡煉石表面較平滑,蘭石是火山石,表面多孔較粗糙.
回復

wingch 發表於 2008-7-9 16:38:44 |顯示全部樓層
confirmed, 中間係黑色既.
回復

wingch 發表於 2008-7-9 18:10:50 |顯示全部樓層
花寶隻紅蘭珠, 係呢度出品
http://www.hydroton.de/EasyGreen/engl/e_Hydroton.htm
HYDROTON® pellets are light in weight, do not compact and are completely reusable - they can be cleaned and sterilised after use. They are also inert, pH neutral and do not contain any nutrients. The pellets drain freely and do not hold any excessive water, which is why they provide good oxygen levels around the root and why they are particularly suitable for flood and drain systems. They are also used extensively for rose growing.

咁, 呢隻會唔會冇鹽呢.
回復

阿袁 發表於 2008-7-9 20:50:02 |顯示全部樓層
原帖由 simoncml 於 2008-7-9 11:41 發表
C702 兄, 你呢個 setting 嘅最大問題係 "欠缺排汚" ,

缸低沉澱物不能帶走, 細菌滋生, 最後 .............

趕快忘羊補顱, 未為晚也。

simon 兄:唔知 d 蒸溜水在入便幾耐時間就有問題呢?  
回復

sundewrex 發表於 2008-7-9 21:48:22 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-7-9 19:26 發表
又話一邊吹水一邊學野識到朋友之餘又學到知識咩 ?? 吹水吹到而家, 好似成班人仲係一頭霧水噃 ~ 無他, 你地個 Rex 板主當年都係靠估 ...

含唔含鹽你估真係靠估咩 ?! 我借左個電導表俾佢, 佢至知有D咁科學既野咋 ~

...

再次警告:請你不要再作出"挑釁"的態度
回復

細毛 發表於 2008-7-9 22:14:16 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-7-9 19:26 發表
又話一邊吹水一邊學野識到朋友之餘又學到知識咩 ?? 吹水吹到而家, 好似成班人仲係一頭霧水噃 ~ 無他, 你地個 Rex 板主當年都係靠估 ...

含唔含鹽你估真係靠估咩 ?! 我借左個電導表俾佢, 佢至知有D咁科學既野咋 ~

...

其實真係好厲害!
句句都去到好盡,
小小一段文字, 已經可以攻擊到幾個人!
睇左阿行爺D文筆咁耐, 忍唔住, 要稱讚一聲「可怕」!
回復

sundewrex 發表於 2008-7-9 22:16:03 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-9 11:37 發表
呢次大大鑊
板主都話含鹽,唔好用!!!!
呢次有排玩啦!!!!!!

最好還是不用.
回復

simoncml 發表於 2008-7-9 22:20:56 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-7-9 20:50 發表

simon 兄:唔知 d 蒸溜水在入便幾耐時間就有問題呢?  

呢個要視乎温度、濕度變化, 最近又濕又焗, 還是快盡拯救吧!
回復

12下一頁