返回列表 發新帖

求救~~~ 想趕走四腳蛇 help!!!!!!!!!!

作者: manyan 發表于 2008-7-9 00:01:27
33084 33
peeseela 發表於 2008-7-19 01:37:52 |顯示全部樓層
好在我屋企好耐都無出現過...... 雖則話佢係益蟲..........但係佢嗰樣真係幾得人驚........
尤其係我個女超怕昆蟲....... 次次見到都嗌哂救命.....
回復

chris 發表於 2008-7-19 09:20:09 |顯示全部樓層
果d 四腳蛇中國多會叫鹽蛇, 專食曱甴, 蟻同蚊, 我見到都由得佢, 無理佢,
回復

chris 發表於 2008-7-19 09:22:23 |顯示全部樓層
講件事俾大家聽下, 原來四腳蛇有時都幾危險,

話說屋企有日突然無電, 跳保險制, 唔知乜事, 搞咗好番都搵唔到有乜唔妥,.............
回復

chris 發表於 2008-7-19 09:23:58 |顯示全部樓層
唯有逐個逐個制試, 最後卒之搵到邊度出問題............. 大家估下跳制都關四腳蛇事
回復

mcyan 發表於 2008-7-19 09:27:04 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-7-19 09:20 發表
果d 四腳蛇中國多會叫鹽蛇, 專食曱甴, 蟻同蚊, 我見到都由得佢, 無理佢,

四腳真係會食曱甴架?
回復

chris 發表於 2008-7-19 09:28:20 |顯示全部樓層
慢慢搵, 一個一個電制咁搵, 好彩唔係夜晚先發生,  

原來係其中一個萬能插蘇有隻四腳蛇爬咗入去, 搞到短路, 好彩有裝斷路制, 唔係就火燭,
隻四腳蛇變咗蛇炭, 但係仍好驚再會四腳蛇爬入電制, 萬能蘇用膠紙封晒無用的插口
回復

mcyan 發表於 2008-7-19 09:31:46 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-7-19 09:28 發表

原來係其中一個萬能插蘇有隻四腳蛇爬咗入去, 搞到短路, 好彩有裝斷路制, 唔係就火燭,
隻四腳蛇變咗蛇炭, 但係仍好驚再會四腳蛇爬入電制, 萬能蘇用膠紙封晒無用的 ...

佢咁都得,佢係BB四腳黎架?爬到入去?
回復

peeseela 發表於 2008-7-19 13:53:40 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-7-19 09:28 發表

隻四腳蛇變咗蛇炭, 但係仍好驚再會四腳蛇爬入電制, 萬能蘇用膠紙封晒無用的 ...

哇, 好危險喎, 好在係佢變炭..... 唔係就慘....
我以前大掃除, 都見過一隻四腳蛇係我電視機個插蘇度變左干屍..... 仲不過出面D 人晒嗰D
回復

manyan 發表於 2008-7-20 00:08:35 |顯示全部樓層
  太噁心了  干屍......蛇炭....
回復

gilbert 發表於 2008-7-20 12:15:17 |顯示全部樓層
經過時間的洗禮四腳變干屍......
好噁心!
回復

chiman 發表於 2008-7-20 12:33:53 |顯示全部樓層
老婆話放D雞蛋殼,佢地就會驚...之前我地返大馬都好似冇咁多,外父又係放左D蛋殼係窗.
回復

chris 發表於 2008-7-20 14:18:19 |顯示全部樓層
原帖由 chiman 於 2008-7-20 12:33 發表
老婆話放D雞蛋殼,佢地就會驚...之前我地返大馬都好似冇咁多,外父又係放左D蛋殼係窗.

放雞蛋殼, 係唔係等 d 四腳蛇以為有雞出現, 大逃亡呀
回復

chris 發表於 2008-7-20 14:21:42 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-7-19 09:31 發表

佢咁都得,佢係BB四腳黎架?爬到入去?

舊的萬能蘇係無安全制的, 個插孔好大, 唔係好多隻都入到去,

我打開個萬能蘇, 仲有幾隻乾屍, 原來係個蛇竇
回復

chris 發表於 2008-7-20 14:23:36 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-7-19 09:27 發表

四腳真係會食曱甴架?

係呀, 不過係曱由仔, 太大應該食唔到, 四腳蛇是以細小的昆蟲為主要食糧
回復