求救~~~ 想趕走四腳蛇 help!!!!!!!!!!

作者: manyan 發表于 2008-7-9 00:01:27
33051 33

有咩方法可以趕走的四腳蛇, 每年到依個時期 ,,,,
的四腳蛇就不停係廁所,,廚房出現..最慘係的屎 牆又有 的葉又有
上年男友夾屎左隻超大隻  好采佢係度 =_="差唔多2張信用卡咁長...
岩岩又發現2隻細既....  >_<買左 金(光) 2000 3部都冇用  超級恐怖
阿晴 發表於 2008-7-9 00:11:35 |顯示全部樓層
唔好整死佢咁慘~~夾到丟出室外~因為佢都係益虫黎ga~~
會唔會係由出面走入黎~~我屋企都有~都好煩惱~~d屎真係好核突一粒粒黑色粘在牆上~~我仲見過有種好似紫紫地色超大隻有d金屬色澤~~不過只在室外~~室內幾乎冇~~我住村屋~所以個窗有防虫網~~而且全部洞都封住~出面d蟲蟲入唔到黎~~
不過四腳蛇好似冇乜天敵~~好難徹底趕絕~~
回復

小美 發表於 2008-7-9 02:02:12 |顯示全部樓層
我屋企成日都有ka. 應該係響屋出面爬入唻.
d屎成牆都係, 夜晚仲成日听到佢地叫...."格格格格格..." 好煩ka!!
有次我響廚房見到隻蛋殼, 好似手指尾指甲咁細. 可能係佢地ka!
回復

阿晴 發表於 2008-7-9 02:58:52 |顯示全部樓層
原帖由 manyan 於 2008-7-9 00:01 發表

...上年男友夾屎左隻超大隻  好采佢係度 =_="差唔多2張信用卡咁長...

回復

jellyfishy 發表於 2008-7-9 09:31:04 |顯示全部樓層
這個問題, joey也問過喎~
原來咁多人驚四少(四腳蛇) ~ hehee~~
http://hkplants.com/viewthread.p ... 26amp%3Btypeid%3D67
回復

cross 發表於 2008-7-9 09:42:17 |顯示全部樓層
冇咩反感但係唔會摸

之前屋企裝修去第二度住
果度空置左好耐
d買腳爬爬周圍係咁爬
我果陣最怕係我訓著左爬過我塊面
我個妹果排訓得超差
佢驚到嘔泡
回復

阿晴 發表於 2008-7-9 10:10:58 |顯示全部樓層
唔係驚佢~~係驚佢d 使使....

回復

阿晴 發表於 2008-7-9 10:15:09 |顯示全部樓層
黑色一細粒~上面有d白色ge點綴…
回復

chiman 發表於 2008-7-9 10:20:11 |顯示全部樓層
我好鍾意佢地,小時候還捉來養
我老婆就好討厭佢地,因為佢係馬來西亞屋企超多,四圍都係,街又有,夜晚佢地好嘈,我同佢回娘家先知咁厲害
每次返去住,老婆都會叫我:
你叫你D朋友仔唔好嘈啦
回復

阿晴 發表於 2008-7-9 10:36:31 |顯示全部樓層
原來會叫ga?
我試過做過一個小實驗~捉到d炎蛇之後搵野cup住佢~放在冰格不用一陣~~就唔曉yok~~襯佢唔識yok~~即刻放在草叢~~不到一會兒佢體溫回升就會自己走左去~~所以我唔會整死佢地~~
回復

chiman 發表於 2008-7-9 10:49:16 |顯示全部樓層
會叫架,我覺得幾好聽
咁都得
我鍾意用手,滑嘟嘟架
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-9 11:18:32 |顯示全部樓層
可能因為你屋企有蚊比佢地食, 咪住落左囉
回復

阿晴 發表於 2008-7-9 13:11:50 |顯示全部樓層

回復 11# chiman 的帖子

因為有時佢地走得快~~~又怕佢呢埋左繁殖好多~~未隨手lo野cup住佢~~好過lo手捉~~廢事佢斷尾~~
我未聽過佢叫~~不過就聽過牛蛙多重唱同貓叫春~~如果唔知果個人夜媽媽聽到呢d怪聲真係比佢嚇死~~好似鬼故講果d鬼叫同bb ge喊聲~~
回復

chiman 發表於 2008-7-9 13:19:32 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-7-9 13:11 發表
因為有時佢地走得快~~~又怕佢呢埋左繁殖好多~~未隨手lo野cup住佢~~好過lo手捉~~廢事佢斷尾~~
我未聽過佢叫~~不過就聽過牛蛙多重唱同貓叫春~~如果唔知果個人夜媽媽聽到呢d怪聲真係比佢嚇死~~好似鬼故講果d鬼叫同bb ge ...

貓叫好恐怖。。。。真係好似BB喊。。。
回復

manyan 發表於 2008-7-9 13:22:05 |顯示全部樓層
原帖由 chiman 於 9-7-2008 10:49 發表
會叫架,我覺得幾好聽
咁都得
我鍾意用手,滑嘟嘟架

用手......  難以想像... 我最驚沖下涼 沖左隻炎蛇落黎....  
超恐怖  我用的落妝油 成支倒落去 隻野都可以唔死
狂爭紮  之後走左...   佢地係我視線反圍以內 我都唔敢郁..
夜晚真係會叫... 愈叫我就愈心寒.. 因為求偶ma.. 即愈黎愈多...  >"<
屋企小強 , 蟻都冇 .. 係種野有蚊芝仔..
回復

chiman 發表於 2008-7-9 13:27:18 |顯示全部樓層
原帖由 manyan 於 2008-7-9 13:22 發表

用手......  難以想像... 我最驚沖下涼 沖左隻炎蛇落黎....  
超恐怖  我用的落妝油 成支倒落去 隻野都可以唔死
狂爭紮  之後走左...   佢地係我視線反圍以內 我都唔敢郁..
夜晚真係會叫... 愈叫我就愈心寒.. 因為 ...

佢地好好架,你唔好咁對佢地啦
佢地最多等你訓左,係你身上行下,去下廁所,唱下歌
回復

阿晴 發表於 2008-7-9 13:36:56 |顯示全部樓層
會唔會係室外偷渡入黎~~你試下整d防蟲網之類抑制一下數量~~
你屋企有冇擒佬~~我都試過有次沖沖下涼~~有隻擒佬走出黎~~嚇到我~~ 消滅左佢之後先敢沖涼~~擒佬仲樣衰~~d腳好長~~個身有d好核突ge斑紋~~
回復

manyan 發表於 2008-7-9 13:41:45 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 9-7-2008 09:31 發表
這個問題, joey也問過喎~
原來咁多人驚四少(四腳蛇) ~ hehee~~
http://hkplants.com/viewthread.p ... 26amp%3Btypeid%3D67

thx~ 我睇左個post 想試下用玻璃樽,防蟲網...  我試過沖沖下涼 成隻沖左係腳邊
游下游下 最慘用浴缸... 搞到最後去人地屋企沖涼.. 冇人係屋企冇人捉
第二日 我男友說浸屎左 =.=
回復

chiman 發表於 2008-7-9 14:15:10 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-7-9 13:36 發表
會唔會係室外偷渡入黎~~你試下整d防蟲網之類抑制一下數量~~
你屋企有冇擒佬~~我都試過有次沖沖下涼~~有隻擒佬走出黎~~嚇到我~~ 消滅左佢之後先敢沖涼~~擒佬仲樣衰~~d腳好長~~個身有d好核突ge斑紋~~ ...

擒佬。。。。諗起都怕怕。。。
回復

manyan 發表於 2008-7-19 01:09:07 |顯示全部樓層
牠主要是因為環境雜物堆積,受濕霉氣味吸引而來,如要驅除,先要改善環境,保持潔淨及清除濕氣,勿使雜物堆積。
想把它們弄走,可準備高身闊口玻璃瓶,洗淨抹乾後放入數粒碎冰糖,蓋著大半瓶口,誘使「四腳蛇 ; 鹽蛇」爬入進食。由於其腳會沾上濡濕糖質,便難從瓶身爬出來。捕捉到後可拿到屋外放生。(  咁係唔係咩瓶都得... 可樂膠樽得唔得.... 2公升個d..... 嘗試左3日好似冇咩反應.....)
此外盡量少用殺蟲劑(因為死亡的昆蟲殘骸也會吸引壁虎)使用蚊香類的驅蟲藥.除了可以驅除蚊蟲,對壁虎蜘蛛等小型動物也有很好的效果(使用時將該空間密閉,待蚊香燒完再開門讓其通風.如此可使其效能發揮到極致,除了味道殘留外幾乎沒有副作用)

來自網上搜尋知識.....
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006060301096
回復

12下一頁