有幾多人驚曱甴?

作者: C702 發表于 2008-7-8 23:08:15
14207 110
Tony 發表於 2008-7-13 00:00:05 |顯示全部樓層
我兜巴"星"落佢度.....之後扁咗同咇咗D米白色ge野出黎,通常都係死add7icon
但係.........有一次..............咇咗D米白色ge野出黎,但冇扁到add1icon ........仲曉走黎走去.........add12icon
回復

alexander 發表於 2008-7-13 00:03:34 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-7-11 17:05 發表
我係外地一個落後嘅國家,見過d小朋友放隻曱甴入碳爐裡面。我問佢做乜,佢話燒嚟食好好味呀﹗

燒曱甴就未食過, 燒草蜢就食過!
回復

alexander 發表於 2008-7-13 00:11:45 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-7-12 22:16 發表

咁恐怖?!係咪好細力拍呀?

係羅, 係咪細力左呀. 上次黑雨晨早比我見到一隻係廚房洗衣機上面, 我捲起報紙用中力一拍, 成隻跌左落地下死左, 淨返2條燭鬚係洗衣機上面.
回復

yangac 發表於 2008-7-13 00:33:24 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-7-11 04:23 發表
環保自製防蟑螂(省錢又有效)(小強不見了)

夏季長、濕度高,蟲鼠肆虐橫行,對於生命力極強的蟑螂,大家多只能無奈的噴灑殺蟲劑。
然而,這種有毒的化學物質,對周遭環境及自家的室內空氣,不但會造成嚴重污染,
更會影響家人的健康 ...

我都 search過呢個"食譜",請問係咪真係有人試過?係咪真係得?
我住村屋地下,呢類野勁多架...我好怕!
回復

小孩子 發表於 2008-7-13 12:15:53 |顯示全部樓層
我麻麻話佢地以前無野食都會燒曱甴黎食的
但係依家無可能啦
d地方咁污糟又多d化學物質
分分鐘食左隻用殺蟲水調咪過既曱甴
同埋無野食就乜都好既嫁啦。
回復

Monse 發表於 2008-7-13 15:28:25 |顯示全部樓層
原帖由 小孩子 於 2008-7-13 12:15 發表
我麻麻話佢地以前無野食都會燒曱甴黎食的
但係依家無可能啦
d地方咁污糟又多d化學物質
分分鐘食左隻用殺蟲水調咪過既曱甴
同埋無野食就乜都好既嫁啦。 ...

睇到昆蟲的身體結構我就無辦法將佢擺落口喇,咁!可想而知老一代既長輩當時的生活幾困難,我嬤嬤話果陣時佢地食樹皮維生!
回復

Exodus 發表於 2008-7-13 15:53:41 |顯示全部樓層
原帖由 Grace 於 2008-7-9 20:24 發表

貓貓好鍾意玩小強架 bor~
點解隻小強可以逃過貓貓法眼, 走左入你褲管呢 ?

因為果陣係夜晚...............
回復

peeseela 發表於 2008-7-19 00:41:06 |顯示全部樓層
我試過係一間面店食食下面, 人地大叫, 話有隻小強走左入我條褲度, 我即刻跳起....... dun 返佢出來.....嚇死我...... 勁恐怖....... 差d 要嘔返我食過既野出黎..........
回復

BanbieChan 發表於 2008-7-19 03:57:01 |顯示全部樓層
有一次得我一個喺屋企,睇睇吓電視,發現有隻小强(巨型)喺幅牆度,超驚  ....我靜雞雞諗住行入房避開佢,點知佢好似知道我買佢怕咁,我都未去到房門口,佢就喺廳度飛嚟飛去,我登時嚇到唔敢郁 ,仲瞇埋眼唔敢睇 ,跟住佢竟然喺我頭頂降落 ,輪到我喺廳度飛嚟飛去(因為顛咗),佢跌咗落地,我除拖鞋掟佢....唔中,我衝入廚房攞「殺x死」,追住佢噴,唔單止殺佢唔死,佢仲好似認得我,兜口兜面向我飛埋嚟,我拎住「殺x死」向佢狂噴 ,佢最後响距離我塊面(唔夠半尺),垂直式跌落地~歸西....
回復

Tony 發表於 2008-7-19 23:54:19 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-7-19 03:57 發表
有一次得我一個喺屋企,睇睇吓電視,發現有隻小强(巨型)喺幅牆度,超驚  ....我靜雞雞諗住行入房避開佢,點知佢好似知道我買佢怕咁,我都未去到房門口,佢就喺廳度飛嚟飛去,我登時嚇到唔敢郁 ,仲瞇埋眼唔敢睇 ...

嘩.........勁!
回復

JenniferC 發表於 2008-7-20 11:04:57 |顯示全部樓層
家中或公司有小強的話,我見到就會馬上找個東西蓋住佢,等佢冇得走,絕對不去拍佢,因為覺得佢好"核特",困住小強後就馬上拿殺蟲水噴死佢 > 拿東西鏟佢走 > 再掉出外邊的垃圾桶,絕對不去接觸佢,之後用1:99消毒困住佢的地方。
尖叫就唔會,不過就發出D令人毛管"洞"震音 >> [e~~~]
因為我見到小強就已經起雞皮了。
回復