中環九記牛腩

作者: seasonsjoe 發表于 2008-7-8 08:24:38
7598 21
九記牛腩位於中環歌賦街,馳名:清湯牛腩,咖哩牛筋腩,爽腩.
但如果從上環A2出口直上往鴨巴甸街一段斜路覺得會較方便容易找到.

十二點半開店,前夕已經大排人龍了,場面有點誇張...雖然門牌寫著十二點半開店,但我說它寫漏 "最早" 兩字....

清湯牛腩+淨伊面 - 先說清湯用牛骨,牛腩肉和少量藥材熬煮真的很香甜,最終湯也喝清.
           牛腩的肉/脂肪/肉膜比例很好,不會軟得無口感;瘦得像咬蔗渣,牛味香濃!

咖哩牛筋腩 - 選用優質的咖哩,未吃時已經聞到很香咖哩味,初初還以為很辣,當吃時原來不是很辣的,但你的口中已充滿咖哩的香味.

離開時經過歷史悠久的老牌茶樓 - 蓮香樓;它有很多老牌點心,如鴨腳扎等等,但之前已吃得很飽了,只過其門.

後記:如果想吃爽腩,要下午四時左右才要供應,早到又是摸 "腩" 釘的...

此餐盛惠:$120
卓男媽 發表於 2008-7-8 18:12:00 |顯示全部樓層
好似好好味咁喎
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-8 18:24:48 |顯示全部樓層
最鍾意九記既清湯腩伊~add6icon
間o野晚飯時間會短暫休息,比員工食飯,好似係七點半至八點零,都幾唔憂做~
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-15 09:16:23 |顯示全部樓層
佢對面個大排擋的蕃茄 noodles和脆脆包係超級勁好味,我原本都係去開九記,一日見到大排長龍,個肚又好餓,見到對面大排擋都係有條人龍,但好似座位多d,就快步快腳咁過去排.
誰知.... 一試傾心!!!! 
真係好食到呢.... 水母敢肯定,係香港真係無邊間食店的湯公仔麵好食得過呢種蕃茄湯底公仔麵!!!
這個大排擋真係乜都好食好飲d架,
咸檸七,係送上一大杯已經'duk'好的檸檬加大支樽雪碧;
腸,係德國肉腸切出來的肉腸;
脆脆包,係兩面輕柔的不硬,帶有點牛油香的脆脆包,
我最愛吃的是檸檬蜜糖脆脆,想起都想大吃一啖啊!
水母自從換了上班地點,就好難有機會去呢個大排擋喇,
因為佢只開早上和午飯時間,鳴~~~~
seasonsjoe, 你下次去開那頭,可否試下呢間野,並幫忙報導下啦~
回復

sandy 發表於 2008-7-15 17:29:37 |顯示全部樓層
咦. 呢間好似幾誇張咁bor. 仲要十二點半排大長龍.  應該係d 寫字樓lunch time既人士 排定等食.

咁我應該平時晏就去試可能會好d
回復

seasonsjoe 發表於 2008-7-16 11:27:33 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-15 09:16 發表
佢對面個大排擋的蕃茄 noodles和脆脆包係超級勁好味,我原本都係去開九記,一日見到大排長龍,個肚又好餓,見到對面大排擋都係有條人龍,但好似座位多d,就快步快腳咁過去排.
誰知.... 一試傾心!!!! 
真係好食到呢.... 水母敢肯定,係香港真係 ...

佢地茄蛋面真係一流o架!
回復

擒擒青 發表於 2008-7-20 23:45:18 |顯示全部樓層
今日蔡瀾個節目都有介紹,搵日要去試下
回復

carlo 發表於 2008-7-21 03:26:53 |顯示全部樓層
thank you ! 
回復

hipo 發表於 2008-7-21 16:43:59 |顯示全部樓層
I have tried '中環九記牛腩'.  My personal view is just so so...
but the restaurant along the same street named 'Ginko' is not bad. Worth to have a try.
回復

kwanyeehui 發表於 2008-7-21 17:25:43 |顯示全部樓層
腩伊我試過, 好好味. 特首曾蔭權都黎幫襯.  
回復

sandy 發表於 2008-7-21 17:31:38 |顯示全部樓層
噙晚蔡欄係電視又介紹過. 真係要搵日去試下先. 好似好好味.
回復

比得大帝 發表於 2008-8-4 09:44:38 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-7-21 17:25 發表
腩伊我試過, 好好味. 特首曾蔭權都黎幫襯.  

曾蔭權幫襯過, 好多人會唔去.....
回復

比得大帝 發表於 2008-8-4 10:01:53 |顯示全部樓層
昨日去尖東半島中心二樓果間茶餐廳, 呢種連埋塊布啲坑腩, 依家好難有得賣, 簡直絶品, 果d一大舊肉的牛腩有得fight.

食到一半覺得太好味才記得拍下來, 有點核突, 唔好意思
Image267 (Small).jpg
Image269 (Small).jpg
回復

草民 發表於 2008-8-4 22:42:48 |顯示全部樓層
原帖由 擒擒青 於 2008-7-20 23:45 發表
今日蔡瀾個節目都有介紹,搵日要去試下

三月份見蔡瀾係到拍緊個節目,要四個月後先至播。
以前住附近,係美輪街邊排檔時食過,都唔知幾時搬左入舖?
回復

ivo 發表於 2008-8-4 22:47:12 |顯示全部樓層
九記好食...
回復

比得大帝 發表於 2008-8-6 09:48:50 |顯示全部樓層
不過講牛腩就係尖東呢間正宗
年腩塊肉不要太厚, 要薄薄地, 有片牛腩'布', 少少肥油, 咁先可以好似壽司咁整塊放入口, 一邊品嚐牛腩的鮮味, 一邊咀嚼個塊'布'的彈性, 想起又想食.
回復

比得大帝 發表於 2008-8-6 09:51:03 |顯示全部樓層
question: 點解 post#1 的照片没有 "香港園藝館" 的 logo, 而 post#13 的又有嘅?
回復

seasonsjoe 發表於 2008-8-6 09:56:50 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-6 09:51 發表
question: 點解 post#1 的照片没有 "香港園藝館" 的 logo, 而 post#13 的又有嘅?

這個是discuz的浮水印功能.
因為post#1係用語法貼圖, 而post#13係網內上傳圖片. 分別在於此.
回復

比得大帝 發表於 2008-8-6 10:40:50 |顯示全部樓層
甚麼是  語法貼圖

請指敎
回復

seasonsjoe 發表於 2008-8-6 11:16:52 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-6 10:40 發表
甚麼是  語法貼圖

請指敎

即使用圖片的路徑.
然後用 [ img ] [ /img ] 括住圖片的路徑就可以了,這就係語法貼圖..
回復

12下一頁