青檸開花

作者: jyss 發表于 2014-2-26 09:40:15
5874 59
tclau 發表於 2014-3-3 12:05:16 |顯示全部樓層

唔知花墟有冇青檸高壓苗賣?同埋睇外表點樣分青檸同西檸?鄰居往年喺花墟買咗一盆青檸,種到舊年結果先知道係西檸。
回復

jyss 發表於 2014-3-3 12:18:13 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2014-3-3 12:05
唔知花墟有冇青檸高壓苗賣?同埋睇外表點樣分青檸同西檸?鄰居往年喺花墟買咗一盆青檸,種到舊年結果先知 ...

直接買結了果的青檸樹吧。

謝謝你,說得有道理,有空會去花墟買番盆。  發表於 2014-3-3 13:35
回復

jyss 發表於 2014-3-3 12:19:23 |顯示全部樓層
jyss 發表於 2014-3-3 12:18

我的就是花墟買回來帶果的。
回復

tclau 發表於 2014-3-4 19:36:31 |顯示全部樓層
jyss 發表於 2014-3-3 12:18

今日去花墟,衹見掛咗好多橫額,啲行人路濶左。不過行來行去淨係見到有三棵檸檬樹,两棵標明係西檸,標價一佰八十幾。一棵標明係泰檸,賣三佰八十幾。不過成個人咁高,有好多花,但係冇果。冇乜辦法搬佢番屋企,即使攞返去都冇地方種。唯有空手而回,等下次再睇有冇細棵啲。
回復

jyss 發表於 2014-3-4 21:00:50 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2014-3-4 19:36
今日去花墟,衹見掛咗好多橫額,啲行人路濶左。不過行來行去淨係見到有三棵檸檬樹,两棵標明係西檸,標價 ...

下次去花墟可以去宏記花店(樓梯位細鋪)店老板應該可以幫到您,地下沒有,天台存放有,收費亦很經濟。不過通常下午才會見到他。

謝謝你。  發表於 2014-3-4 21:11
回復

jyss 發表於 2014-3-4 21:06:15 來自手機 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2014-3-4 19:36
今日去花墟,衹見掛咗好多橫額,啲行人路濶左。不過行來行去淨係見到有三棵檸檬樹,两棵標明係西檸,標價 ...

太子道西那邊。

今日花墟啲鋪頭照樣將花擺喺鋪外,佔一半至三份一行人路,不過靠馬路嗰邊就冇擺嘢,所以都冇果樹擺出來賣。剩係得運動道嗰邊有幾棵賣。  發表於 2014-3-4 22:01
謝謝你。  發表於 2014-3-4 21:44
回復

死窮鬼 發表於 2014-3-9 14:41:10 |顯示全部樓層
jyss 發表於 2014-3-4 21:00
下次去花墟可以去宏記花店(樓梯位細鋪)店老板應該可以幫到您,地下沒有,天台存放有,收費亦很經濟。不 ...

請問你的青檸係細細個圓形個隻定係縐皮大個D個隻? 我想搵縐皮個隻因為好鐘意用檸檬葉煮野
回復

yaxin3106 發表於 2014-3-10 12:50:48 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-3-9 14:41
請問你的青檸係細細個圓形個隻定係縐皮大個D個隻? 我想搵縐皮個隻因為好鐘意用檸檬葉煮野  ...

皺皮既好似係檸檬,唔係青檸喔~~
回復

死窮鬼 發表於 2014-3-10 17:20:24 |顯示全部樓層
yaxin3106 發表於 2014-3-10 12:50
皺皮既好似係檸檬,唔係青檸喔~~

唔係呀, 都係青檸, 英文叫kaffir lime, 中文好似叫泰國青檸...我唔識點upload相上黎...upload極都係error

係咪file太大呀 ?  發表於 2014-3-10 17:25
回復

jyss 發表於 2014-3-10 20:38:01 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-3-10 17:20
唔係呀, 都係青檸, 英文叫kaffir lime, 中文好似叫泰國青檸...我唔識點upload相上黎...upload極都係error ...

我用IE都有問題,用Firefox Upload就Ok.
回復

jyss 發表於 2014-3-10 20:41:50 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-3-10 17:20
唔係呀, 都係青檸, 英文叫kaffir lime, 中文好似叫泰國青檸...我唔識點upload相上黎...upload極都係error ...

第一次見喔,請問香港哪裡有得賣!
回復

yaxin3106 發表於 2014-3-10 20:47:43 |顯示全部樓層
第一次見皺皮既青檸,我以前係澳洲皺皮既檸檬就見得多...
回復

死窮鬼 發表於 2014-3-11 11:59:24 |顯示全部樓層
jyss 發表於 2014-3-10 20:41
第一次見喔,請問香港哪裡有得賣!

我都係曼谷上半日泰菜班個導師講我先知, 佢的葉就係平時整泰菜用的檸檬葉, 佢D皮香D, 做出黎的汁都清香D無圓形的咁搶味. 我都想知花墟有無得賣苗呀, 如果你想要個檸由核種起, 係香港我係北角渣華道街市一間專賣泰國材料的地方見過, 我諗九龍城都應該有. 睇怕我今個星期都要買一個黎自己種...
回復

死窮鬼 發表於 2014-3-11 12:01:51 |顯示全部樓層
yaxin3106 發表於 2014-3-10 20:47
第一次見皺皮既青檸,我以前係澳洲皺皮既檸檬就見得多...

我上星期試過將用淨的檸檬葉(幾塊葉加一條好幼的枝)插水但係佢好快就死左....係咪因為佢太幼呢?
回復

yaxin3106 發表於 2014-3-11 13:48:11 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-3-11 12:01
我上星期試過將用淨的檸檬葉(幾塊葉加一條好幼的枝)插水但係佢好快就死左....係咪因為佢太幼呢? ...

我呢排都扦插咗幾棵青檸同十幾棵檸檬,未知結果如何。如果唔成功,我就會試下高壓法。
扦插時,聽講要選取一年生的枝條,留兩塊葉,插落砂壤度,每日淋一次水
回復

死窮鬼 發表於 2014-3-11 16:27:48 |顯示全部樓層
yaxin3106 發表於 2014-3-11 13:48
我呢排都扦插咗幾棵青檸同十幾棵檸檬,未知結果如何。如果唔成功,我就會試下高壓法。
扦插時,聽講要選 ...

枝已枯...
我應該聽朝會去買幾個返黎...拎D核黎種
回復

yaxin3106 發表於 2014-3-11 21:50:43 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2014-3-3 12:05
唔知花墟有冇青檸高壓苗賣?同埋睇外表點樣分青檸同西檸?鄰居往年喺花墟買咗一盆青檸,種到舊年結果先知 ...

葉既排列好唔同,同一枝檸檬葉排列方向比較一致,青檸葉就比較雜亂。

多謝指教,下次到花墟會照你的方法看看。  發表於 2014-3-12 11:16
回復

jyss 發表於 2014-3-13 21:29:32 來自手機 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-3-11 11:59
我都係曼谷上半日泰菜班個導師講我先知, 佢的葉就係平時整泰菜用的檸檬葉, 佢D皮香D, 做出黎的汁都清香D ...

我在那裡買過香芧草!
回復

死窮鬼 發表於 2014-3-14 11:47:33 |顯示全部樓層
jyss 發表於 2014-3-13 21:29
我在那裡買過香芧草!

我尋日終於買左兩個縐皮青檸, 開左一個煮飯都有好多核, 放晒入泥睇下有無機會發剪  
PS皮超香!
PPS: 香茅超市都有唔駛等登去泰國舖, 我上次食淨一支而家生晒根, 尋入都放埋入泥
回復

jyss 發表於 2014-3-14 20:36:20 |顯示全部樓層
死窮鬼 發表於 2014-3-14 11:47
我尋日終於買左兩個縐皮青檸, 開左一個煮飯都有好多核, 放晒入泥睇下有無機會發剪  
PS皮超香!
PPS:  ...

非常好!
回復